Hőszigetelés lépésről lépésre

2013-11-12 11:01:29 | Módosítva: 2013-11-15 10:54:12

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a hőmérséklet a nyári és a téli időszakban is. Természetesen az esztétikum sem elhanyagolható szempont egy-egy családi ház homlokzata esetében. A homlokzati hőszigetelő rendszerekkel nem csak a kivitelezés ideje rövidül le, de a növekvő energiaárak és a környezetvédelmi törekvések miatt is érdemes beruházni otthonunk és pénztárcánk érdekében a jó hőszigetelésbe.

Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?


A homlokzati hőszigetelő anyagok télen nem engedik ki a meleget, nyáron pedig kívül tartják a forróságot.

Az ideális hőszigeteléssel:

 • a külső falakat télen melegen tartjuk, nyáron pedig megóvjuk az átmelegedéstől,
 • minimálisra csökkentjük a falakon keresztüli hőveszteséget,
 • a károsanyag-kibocsátás csökkenésével a környezetünket is védjük.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával a homlokzatképzés ideje is lerövidül. A hagyományos felépítésű homlokzati vakolatrendszerek esetén kb. két héttel hosszabb várakozási idővel kell számolnunk, mint a hőszigetelő rendszerek esetében.

Hőszigetelési tippek energiatudatos felhasználóknak


 • Gondolkodjunk rendszerben! Ez a minőség kulcsa: kerüljük a kevert és olcsóbb rendszerek felhasználását. Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni, így élhetünk a rendszergarancia adta lehetőségekkel.
 • Hívjuk a gyártó infó-vonalát! Fontos információkat tudhatunk meg, és egyúttal biztosak lehetünk benne, hogy amire pénzt adunk ki, az megfelelő módon is kerül fel a falazatra.
 • A színek csalókák – döntsünk okosan! Kérjünk vakolati színmintát! Így biztonsággal dönthetünk, ne legyen később rossz érzésünk, hogy valójában nem is pont ezt az árnyalatot szerettük volna.
 • Határidők? Mindenki azt szeretné, hogy a kivitelezési munkák minél gyorsabban megtörténjenek. A hőszigetelő rendszer kivitelezésekor is vannak várakozási idők, melyeket be kell tartani. Pl. a hőszigetelő lemezek letapaszolása után nem kezdhetik meg egyből a színezést, hiszen a tapaszrétegnek teljesen meg kell kötni és száradni a további munkák elvégzéséhez. Ha ezeket az előírt várakozási időket nem tartja be valaki, akkor akár a színes vékonyvakolat ki is foltosodhat, felhólyagosodhat.
 • Ne a lemez vastagságán spóroljunk! Ha már egyszer hőszigetelünk, akkor ne a hőszigetelő lemez vastagságán spóroljunk, hiszen nem az jelenti a jelentős plusz költséget. A vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. Ideális hőszigetelési vastagság: 10 cm-től.
 • Megfelelő tartozékok – ügyeljünk a részletekre! A tartós, jó hőszigetelési munkákhoz hozzátartozik a megfelelő kiegészítők alkalmazása is (élvédő profilok, lábazati indítóprofil, soroló elemek, távtartók stb.). Nincs annál nagyobb bosszúság, mint hogy a szépen elkészült hőszigetelésen pár év múlva a sarkoknál rozsdás foltok jelennek meg. Ez történik akkor, ha valaki nem rozsdamentes vagy műanyag élvédőt választ, hanem az építkezésről egyébként is megmaradt, beltéri vakolóprofilt.

Ha mindezeket szem előtt tartjuk, nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a falak nyújtotta hűvösséget nyáron (nem melegszik át a tűző napsütésben), télen pedig a falak melegét (fokozott hőtároló képesség – nem húz a hideg). Közben pedig nézegethetjük az energiaszolgáltató által kiküldött alacsony fogyasztásra utaló számlákat.

Rétegről rétegre


A szigetelőanyagra kerülő rétegek a következőkből állnak:

 • Felületerősítő kéreg (ez a tapaszréteg ad a hőszigetelő rendszereknek egy szilárd, de ugyanakkor rugalmas kérget).
 • A fogas glettvassal felhordott ragasztó rétegbe helyezzük el az üvegszövet erősítést, amely a rugalmasságot biztosítja.
 • A színes befejezőréteg alapozója a tapaszrétegre kerül – festékszerűen felhordható anyag, amely biztosítja a színes vékonyvakolat egyenletes nedvszívó-képességét és a megfelelő tapadást.
 • Befejező réteg, azaz vékonyvakolat, amely hozzájárul a rendszer időjárással szembeni védelméhez, és a színeknek köszönhetően díszítő szereppel is bír.
 • Mechanikai rögzítő elemek (dübelek vagy speciális rögzítő elemek), segítik a rendszert a ragasztás mellett a falazathoz rögzíteni.

További információ: www.baumit.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenntartható építészet

Az energiatudatos vagy más néven fenntartható építészet gondolatát is Földünk erőforrásainak kimerülése és a környezetvédelem szülte. Egy olyanfajta koncepciót jelent, ami biztosítja az...


Meglévő hőszigetelő rendszerre: homlokzati hőszigetelés

Az első homlokzati hőszigetelések már két évtizedesek, és az akkori szokásoknak megfelelően 4-6 cm vastagságú hőszigetelő lemezzel készültek. A mai előírásoknak és elvárásoknak ez már nem felel...