Elektromos rovar- és állatriasztók

2013-11-08 11:13:40 | Módosítva: 2013-11-16 20:40:29

A lakóhelyünk élhetőségét nyáron megzavaró rovarok és egyéb kisállatok támadásától a hagyományos csapdák helyett a különféle elektronikus riasztó készülékekkel lehet folyamatosan és hatásosan biztosítani.

Ezek általában ultrahangot keltő készülékek, amelyek hálózati táplálásúak vagy elemmel működnek. Elsősorban épületen belül használatosak a 230 V-os hálózati készülékek, a külső térbe telepíthető riasztók viszont alacsony feszültségű táplálást igényelnek. Az áramellátásukat alkáli elemekkel lehet biztosítani. Egyes típusokon a telepek lemerülésére LED-es kijelző figyelmeztet. Bár az elemes készülékek riasztó funkciója többnyire a beépített mozgásérzékelő hatására lép működésbe, a tápfeszültséget biztosító telepek folyamatos figyelmet igényelnek. 


Néhány megszívlelendő általános szempont a megfelelő riasztó típus kiválasztásához. Lényeges a riasztók hatótávolsága. Ez típusonként változó, és esetenként több készülék telepítésére is szükség lehet a helyiségek, illetve a kert területének megfelelő lefedettsége érdekében. Az ultrahangok terjedését ugyanis a falak, textíliák és az egyéb tereptárgyak jelentősen csökkentik, ami esetlegesen több készülék elhelyezését indokolhatja. A hatótávolságon kívül nem árt a készülékek érzékelési, illetve sugárzási szögét is figyelembe venni. Ez riasztónként változó, ám beszerezhetők több hangsugárzós készülékek, amelyek szinte minden irányba sugároznak.

Lakáson belül az ultrahang terjedését a számunkra is hallható magas frekvenciájú hang terjedéséhez hasonlóan kell elképzelnünk; a jól szigetelt fal, a zárt ajtó akadályozza a hangterjedést, csökkenti a készülék hatékonyságát. A nyitott ajtón keresztül az ultrahang jól terjed a szomszédos helyiség felé is. Mindig a frekvencia és az elegendő intenzitás (hangerő) együttes hatásával kell számolnunk. A riasztók használati utasításában megtaláljuk ezeket az adatokat – ha másképpen nem, akkor úgy, hogy mely álatok távoltartására alkalmasak, és mekkora alapterület lefedésére elegendőek. Ezeket mindig vegyük figyelembe, és a teljesítményt inkább túl méretezzük, mint alul.

Egyes készülékek automatikusan változtatják a riasztó ultrahangok frekvenciáját, intenzitását, ami a legtöbb állatra zavaró hatással van, illetve megakadályozza, hogy az állatok megszokják a zavaró hangot. Számoljunk mindig azzal is, hogy a riasztó nem csak azokra az állatokra hat, amik ellen használni kívánjuk, hanem a háziállatainkat is zavarhatja. Kutya, macska, hörcsög, különféle madarak és más házi kedvencek életét megkeseríthetjük a patkányriasztóval, miközben mi magunk nem is érzékeljük az ultrahangot.

Kültéri változatban is

Az állatriasztók közül vannak általános kisállat és rovarriasztók, amelyek különösen lakáson belüli hasznosak, de kültéri változataik is beszerezhetők. Ezek többnyire változó magasságú hangfrekvenciás jeleikkel elriasztják a mókusokat, patkányokat, egereket, denevéreket, de a rovarok, így a tücskök, csótányok, pókok, és darazsak elriasztására is alkalmasak. Léteznek kimondottan rovarok elleni riasztók, amelyek csak beltérben hatásosak, míg beszerezhetők kutya, macska, nyest és más kisállatok, pl. vakond távoltartására kifejlesztett riasztó készülékek. Van olyan is, ami a talajban kelt a vakond számára zavaró rezgéshullámokat. Több földbe szúrható ultrahangos rudacskával megoldható egy nagyobb terület védelme. Léteznek napelemmel működő változatok is, amik feleslegessé teszi a telepek töltöttségének állandó figyelését.


Az ultrahangos riasztók között találunk elsősorban nyest távoltartására alkalmas készüléket (bár ugyanaz a frekvencia más kisállatok, rágcsálók ellen is hatásos). Mivel a nyest főként a gépkocsiban szokott kárt okozni, ezeket a készülékek az autó motorterében kell elhelyezni; lehet közvetlenül az akkumulátorra, vagy bármelyik 12 V-os, elérhető árampontra kötni, de csak akkor, ha a tápvezetékben van biztosító. Az ilyen készülék utastérben (szivargyújtóról működtetve) való elhelyezését nem javasoljuk, mert a jól záró karosszéria túlságosan lefogja az ultrahangot. A nyestriasztó felvett teljesítménye minimális, a parkoló autó akkumulátorát nem veszélyezteti – normál gépkocsi használat mellett.


A hagyományos légycsapó elemes változata a kétoldali fémháló közé került rovarokat nagyfrekvenciás árammal bénítja meg


A vakondok távol tartása elemes, vagy akár napelemes, földbe süllyeszthető, talajrezgéseket keltő riasztókkal oldható meg


A hálózati árammal működő egér és patkányriasztót csak a konnektorba kell dugni, és változó frekvenciájú folyamatos jelei elriasztják a rágcsálókat


Külső térben felerősíthető madárriasztó, amelynek a mozgásérzékelője aktiválja a készülék hanggenerátorát


A kutyák, macskák és egyéb kisállatok elriasztására alkalmas elemes riasztón a telep lemerülésére LED fény figyelmeztet


Hálózati adapterrel is működtethető és változtatható hangfrekvenciájú kisállat riasztó a kertben bárhol használható


A mozgásérzékelővel ellátott kisállat riasztók csak mozgás észlelésekor sugározzák az előre beállítható intenzitású ultrahangokat


A rágcsáló állatokat elriasztó készülékek sugárzási szögét két beépített hangszóró növeli


A nyest a gépkocsik kábeleit is szétrágja, ami ellen csak a motortérbe szerelhető nyestriasztóval lehet védekezni


A pókmentesítő igen magas hangjával elűzi a nem kedvelt hosszúlábú látogatókat, és vissza-vezeti a hasznos állatokat megszokott életterükbe. A kibocsátott hangjelek magasságát a késleltető kapcsoló periodikusan emeli és süllyeszti 7 és 14 kHz között. A pókok ezeket a hangokat a saját ellenségeiktől származó jelként érzékelik, és kerülik ezeket a tereket


Ez a továbbfejlesztett készülék, véletlenszerű frekvenciákon, váltakozva bocsát ki magából ultra-hangokat, melyeket a falban futó elektromos vezetékek rezgés formájában átvesznek, és visznek el mindenhova, ahol a csótányok, egerek és pókok is élnek és szaporodnak


Minden irányban sugárzó, nagy teljesítményű univerzális kisállat és rovarriasztó


Alig hinnénk, de az okostelefonokon futtatható szúnyog- és rovarriasztó programok hatásosak


A cica nyakörve véd a kullancsok ellen


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.