Gyors elhárítás

Csőrepedés!!!

2013-10-31 14:09:03 | Módosítva: 2013-10-31 14:11:57

A vízvezetékek nagyon kellemetlen hibái közé tartoznak a csőrepedések. A régi elöregedett vízvezetékek hajlamosak a kötéseiknél ereszteni, sőt kilyukadni. Ezeket a hibákat minél előbb meg kell szüntetni, de ha különösen régi vezetékekről van szó, akkor érdemesebb inkább kicserélni a kritikus csőszakaszt. Ám erre nincs mindig szükség, ha a hibát könnyű behatárolni, és az kisebb javítással meg is szüntethető.

Az első ijedségen túlesve, fontos a gyors reakció és helyzetfelismerés. Mivel a vízvezetékek általában a falba süllyesztve, elrejtve futnak, előbb a környezete nedvesedik el. Ennek látható nyoma a folyamatosan terjedő vizes folt megjelenése a falon. Sokkal később megjelenő figyelmeztető jel a csempézett felület fugáin átszivárgó nedvesség, vagy a leváló burkolólap. Egy másik jelzés, ha vízvételi helyek mindegyike el van zárva és a vízóra kereke ennek ellenére forog. Az elsődleges jelekkel tehát inkább a falakon találkozunk, esetenként a mennyezeten, ami viszont a felső lakásban történt csőtörésre utal.


Ilyen esetekben előbb a szakaszelzárót csapokat kell elzárni, ezzel hozzávetőlegesen behatárolható, hogy mely szakaszon van szivárgás, vagy csőrepedés. Ha viszont a vízmérő álló kereke ellenére is tovább terjed a vizes folt, akkor a fő vezetékek valamelyikén szökik a víz folyamatosan. A vizsgálódást ezért nem mindig a szakaszolócsapok előtt kell keresni, nem árt a szomszédoknál is érdeklődni az esetleges vizesedő falszakaszok megjelenése után, mert ezzel is közelebb kerülhetünk a hiba helyének a behatárolásához. 

Sokkal egyértelműbb a helyzet, ha pl. egy falba fúrt lyukból erőteljes vízsugár tör elő, mert akkor sikerült a vízvezetékbe fúrni. Ezt ugyancsak a szakaszoló csap elzárásával lehet azonnal megszüntetni, feltéve, ha a lyuk nem a szakaszolók előtti vezetékek valamelyikét ütötte át. Ebben az esetben mielőbb a felszálló vezeték főcsapját kell elzárni, majd értesíteni a szomszédokat a kínos malőrről, és a javítás miatti, várhatóan hosszabb vízhiányról.


A hozzávetőlegesen megállapított hiba elhárítása után célszerű mielőbb szakemberhez fordulni, hogy az okozott kár minél kisebb legyen. Általában gyorsan kiszállnak és a feltárt hibát hamar meg is szüntetik, a költségek azonban jelentősek, viszont garanciális a javítás. A falbontást igénylő javítások helyreállítását azonban nem mindig vállalják. Ennek oka, hogy az átvizesedett falrészt csak annak teljes kiszáradása után célszerű szakszerűen helyreállítani, általában más szakemberrel. Egyszerűbb esetben viszont ez akár saját kezűleg is elvégezhető.

A jól behatárolható és szakaszolással elzárt vízvezeték javítását a vállalkozó kedvűek saját maguk is megkísérelhetik. Első feladat ilyen esetben a sérült vezeték rész feltárása. Ez általában falvésést igényel, mégpedig a beázás helyének határát alapul véve. A megsérült csőszakaszt vagy elágazást úgy kell szabaddá tenni, hogy a szivárgó vezeték, illetve a leágazás mögötti is viszonylag akadálymentesen lehessen a csőhöz hozzáférni. 


A vezetékszakasz repedését - állapotától függően – óvatosan kalapálva lehet szűkíteni, illetve visszahajlítani az eredetit megközelítő állapotba. Forrasztással, hegesztéssel ilyenkor nem érdemes kísérletezni, ez a szakemberek dolga. A sérült rész viszont önhegedő gumiszalaggal szorosan, megnyújtás közben a csőre tekerve eltömíthető.

Kisebb sérülésekhez

Kisebb sérüléseknél alkalmazható a Canusa javító szalag, amit alapozás nélkül csak elő kell melegíteni, majd szorosan a sérült részre vagy szivárgó csatlakozásra rásimítani, és megvárni a teljes megszilárdulását. A szalag rétegei teljesen összehegednek, és 24 órán belül megkötnek.
Kis lyukak és repedések eltömítésére a kétkomponensű, Qick metal Repair kétkomponensű fémragasztó rúdból levágott darab is alkalmas. Összetevői összegyúrva aktivizálhatók, és a sérült rész köré simítva még víz alatt is 10 perc alatt jól tapadóan megköt. A szivárgásmentességet azonban az ilyen javításoknál mindig ellenőrizni kell, mint ahogyan az egyéb, kétkomponensű epoxi ragasztó kittekkel eltömített repedések, lyukak esetén is ez alapkövetelmény. 


Sokkal biztonságosabb a javított felületek megtisztítása után az elasztikus gumiszalaggal kombinált és műgyantával átitatott üvegszálas szalaggal több rétegben körbe csavart Pov-R-Wrap gyorsjavító készlet alkalmazása. A sérült részt előbb 20-30 mm-nyivel túlnyúlóan az elasztikus, speciálisan e célra készült gumiszalaggal szorosan körbe kell tekerni, és a rétegeit sodró mozdulatokkal összesimítani. A sérült részt ezt követően erős üvegszálas - és előzőleg speciális kétkomponensű epoxigyantával átitatott - szalaggal több rétegben körbe kell tekerni, majd erős, sodró kézmozdulatokkal tömörítve kell elsimítani. A műveletekhez gumikesztyű használata kötelező, és ez a készletek tartozéka is. A javításokhoz ez a gyorsjavító készlet még melegvízvezetékhez is használható. Kötési ideje 30 perc, és bármelyanyagú csővezeték javítására alkalmas. Nyomó csöveknél 8 rétegű, egyéb csöveknél 4 rétegű bandázsolást és elsimítást igényel. A készlet különféle átmérőjű csövekhez méretezett hosszúságú, amit a sérült rész felett túlfedéssel kell feltekerni. Száraz és nedves felületeken, akár víz alatt is használható. Kötési ideje 30 perc.


Kisebb javításokhoz alkalmazható a Pow-R-Patch műanyag tasakba csomagolt tapaszkészlet, amelynél a kétrekeszes tasak még a kétkomponensű műgyantát is tartalmazza. Ezt könnyű összekeverni és egyben átitatni vele a mellékelt üvegszálas tapaszt. Ezt is gumikesztyűs kézzel kell, pl. a kifúrt lyukú vezetékre felsimítani. A kötés idő 15 perc és a javítás szinte alig okoz átmérő növekedést. A nyomásállósága 7 Bar, és hőállósága 220 fok. Esetenként több rétegben is alkalmazható.


Ezen kívül még számos kétkomponensű epoxigyanta tömítő fémragasztó (Fernco, Metalplasztic, Oread, Diamant, Devicon, Saratoga stb.), használható a kisebb csőrepedések javításához, amelyek még víz alatt is tökéletes kötéssel tapadnak fel a javított rész felületére. Alkalmazásuk előtt azonban célszerű alaposabban informálódni, mert ezeket főként az iparosok használják, és nem biztos, hogy saját kezűleg is sikerrel bánunk majd vele. 

Mechanikus javítás

A mechanikus javításra is mód van. A csőátmérőhöz igazodó csőfedő bilincs ugyan csak átmeneti megoldást ad, amíg szakember nem oldja meg a problémát. Az önhegedő gumiszalag és jól megszorított csőbilincs csak ideiglenes megoldás a csőrepedés megszüntetésére.
A csőméretekhez igazodó méretű, és különféle gyártmányú Push-fit típusú csatlakozók viszont végleges megoldást adnak abban az esetben, ha a sérült csőszakasz kifűrészelésre kerül és helyébe pontosan beszabott ép csődarab kerül. A szivárgásmentes csatlakoztatáshoz két speciálisan kialakított csatlakozó szükséges, amelyeket előbb a csővégekre húzva kell felhelyezni, majd a pontos összeillesztést követen a szorítóanyák meghúzásával lehet a javított vezetékszakaszt szivárgásmentesen rögzíteni. Az ilyen toldó javítások állandó szerepet is betölthetnek, feltéve, ha az elfedő vakolat felettük síkban eldolgozható.


A repedt vagy kilyukadt vízcsövek a hagyományos forrasztással, illetve hegesztéssel is kijavíthatók, ám de ezt csak szakavatott mester képes biztonsággal elvégezni. A csőrepedéseknek a javításon túl még helyreállítási költsége is van, amit szerencsés esetben vagy a saját, vagy a kár okozójának, illetve a társasház biztosítása fedezhet. Ezért ajánlatos már a baj elején e lehetőségekről is tájékozódni, és az illetékes biztosítóval mielőbb felvenni a kapcsolatot. Így a kárból adódó kiadások egy része megtérülhet, ami ugyan nem mindig fedezi a teljes javítási és helyreállítási költségeket, de hozzájárul a végszámla csökkentéséhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a...


Flexibilis vízvezetéki csövek

A házkörüli épületgépészeti munkák alaptevékenysége a vízcsőszerelés. A vizet régen lajtos kocsival szállították a házhoz, ahol kisebb-nagyobb tartályokban, kannákban tárolták, és onnan vették ki a...