Újjáéledő háztáji

2013-10-30 11:41:14 | Módosítva: 2013-10-30 11:46:23

A klasszikus magyar kertekben az utcafronton található a díszkert, hátul pedig a haszonkert. Az utóbbi időben a díszkertek előtérbe kerültek, és egyre kevesebben termesztenek zöldséget, gyümölcsöt. A régen jól működő családellátó és háztáji kertek kora leáldozott, de most változás következhet be!

A háztáji gazdálkodás újraindítását tervezi a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget ezen a területen – közölte Fazekas Sándor miniszter. Hozzátette: a siker érdekében vetőmagjuttatással, az állattartás támogatásával, valamint a megtermelt javak eladásának segítésével kívánják támogatni a háztáji gazdálkodás újraindítását.


A Vidékfejlesztési Minisztérium most központi kézbe veszi a háztáji gazdálkodás fellendítését, az önkormányzatokon keresztül jelentős támogatást kíván nyújtani az azt igénylőknek. A VM létrehozta a Háztáji Munkabizottságot, ahol terv szerint megfelelő szakembergárda áll majd rendelkezésre a program sikerre viteléhez. Egy erre elkülönített keretösszeget is meghatároztak, illetve ennek kibővítése folyamatban van.

A VM a támogatások mellett igyekszik szakmai segítséget is nyújtani mindenkinek megfelelő oktatási anyagokkal, melynek első kiadványa rövidesen nyomdába is kerül. Igyekeznek megteremteni egy háztáji agronómus szakembergárda felállításának feltételeit is. A piaci háttérről sem feledkeznek meg, a háztájiban megtermelt termékek értékesítéséhez támogatni fogják a megfelelő felvásárlási rendszert. 


Eddig 763 önkormányzat jelezte részvételi szándékát az induló programban. A vmhaztaji.hu honlapon látható térkép jól mutatja, hogy az ország minden tájáról jelentős részvételi szándék tapasztalható. Várhatóan jövőre kialakul a kiskertet művelők számára szakmai segítséget nyújtó háztáji agronómusok hálózata Magyarországon – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter az Agrár Sajtóklub egyik nyár eleji rendezvényén.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: ma mintegy 200 ezer hektárra tehető a zártkertek teljes területe Magyarországon. „Ezeket a kis parcellákat azonban nem szabad maradékszámba venni, mert a hazai agrárium aranytartalékai” – fogalmazott. A miniszter rámutatott: a háztáji gazdálkodás elsorvasztása” egyértelműen káros jelenség volt. A nagy kereskedelmi láncok a rendszerváltás óta leszoktatták a kiskert műveléséről, és az otthoni állattartásról az embereket.

Venni, vagy termelni?

Az utóbbi években széles körben elterjedt az a tévhit, hogy olcsóbb megvenni a zöldséget-gyümölcsöt, mint megtermelni. Ez nem igaz; egyrészt mert gondoljunk bele, hogy egy cseresznyefa például 1500 forint, egy kilogramm cseresznye meg ötszáz. A fát el kell ültetni, pár évig gondozni, és utána többszörösen meghálálja, anyagiakban mérhetően is a gondoskodást. 


Vagy érdemes belegondolni, hogy a nagy áruházakban olcsón kaphatunk ugyan paprikát, paradicsomot, de azokból a kényszerérett termésekből készült lecsó meg sem közelíti az igazi, napon érett, esetleg vegyszermentesen tartott igazi lecsó ízét. Tehát ha valamit olcsóbb is esetleg megvenni, mint megtermelni, annak a minősége nem említhető egy lapon a hagyományosan, természetes körülmények között termelt társával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Walipini: rendhagyó üvegház kiskertekbe

Bár sajnálatos módon egyre kevesebben tartanak fenn napjainkban haszonkertet, akik mégis, ők igyekeznek minél professzionálisabb módon foglalkozni ezzel. Hiszen ha már munkát áldoz rá az ember,...


Tápanyagok utánpótlása

Előző lapszámunkban összefoglaltuk, hogy melyek anövények alapvető tápanyagai. Az alábbiakban pedig e tápanyagok utánpótlásának lehetőségeiről írunk. Akár kerti, akár cserepes növényről van szó...