Papírbeton és egyéb érdekes találmányok

2013-10-30 11:14:06 | Módosítva: 2013-10-30 11:15:42

A hazai építkezési kultúrához viszonyítva a papírbeton nem éppen a hagyománykövetést képviseli, ám melléképületek kialakításakor, illetve különféle beton virágládák készítésére teljesen megfelelő, költségkímélő alternatíva. A papírbetont már 1928-ban feltalálták, ám ipari méretekben való gyártása eddig nem indult be. Jelenleg hazánkban is van olyan terv, hogy erre alapozott gyárat nyissanak a közeljövőben.

Az Amerikai Egyesült Államokban is igyekeznek költség-hatékonyan megoldani az építkezéseket, hiszen az élethosszig tartó jelzáloghitel-fizetésnek csak egy alternatívája van: az alacsonyabb költségvetésű építkezés. Íme a recept: a beáztatott papírt pépszerűvé „összeturmixoljuk” majd homokkal és cementtel összekeverjük. A papír aránya 50-80% között kell legyen, míg a cement elég, ha 10% körüli arányt ér el. Attól függően mi készül majd belőle, a homok helyett földet is tehetünk bele. Az összetevők megfelelően egyenletes keverése érdekében betonkeverőt használjunk. Akkor sincs gond, ha túl sok vizet tettünk hozzá, mert a fölösleg elszivárog a földbe.


Az így elkészült papírbeton masszát bármilyen módon formázhatjuk. A falazáshoz készíthetünk belőle tetszőleges formájú és méretű téglákat, de masszaként beönthetjük zsaluelemek közé, vagy felhordhatjuk valamilyen más felületre akár vakolási céllal. Aljzatbetonként a massza ugyanolyan módon kezelhető, mint a hagyományos beton: kiöntés után tömöríteni és simítani kell. Kiválóan alkalmas zsaluzott virágtartó és egyéb formák kiöntésére.

Professzionális felhasználására is van mód

A papír rostszálai a nedvesség és a keverés hatására telítődnek cementtel, ez biztosítja az anyag egyenletes szerkezetét. A felesleges víz egyszerűen elpárolog a habarcsból, melynek hirtelen kiszáradásától sem kell tartani, hiszen a papír lassabban adja le a vizet. A keverés után a massza tégla alakúra vagy lapokba is formázható, öntőformákba önthető. A papírbetonból nemcsak fal húzható fel, hanem rátapasztható a már kész falra is, azaz falazó habarcsként is használható.


Az így készített építőanyagnak mind a nyomószilárdsága, mind a húzószilárdsága igen jelentős, sőt a nyomószilárdsága homok hozzáadásával tovább növelhető. (Egyes adatok szerint a papírbeton nyomószilárdsága 0,18 kN/cm2, ha a keverék nem tartalmaz homokot.) Jó hőszigetelési értéke jelentős hőtároló képességgel párosul. Egy 30 cm vastag fal esetén a hővezetési ellenállás, R=1,24 m2K/W és a hőátbocsátási tényező, U = 0,81 W/m2K.

A papírbeton a papír ásványosítása révén tűz-, és vízállóvá, növényi és állati kártevőkkel, penészgombákkal szemben is ellenállóvá válik. Kiemelkedően jó páraáteresztő, így kellemes klímát biztosít a lakásban, kémiailag semleges, és nem korrozív. A száraz papírbeton hagyományos fűrésszel vagy láncfűrésszel darabolható, alakítható, hasonlóan a gázbetonhoz. Ez a tulajdonság lehetőséget nyújt arra, hogy az ablakok, ajtók helyét a későbbiekben, a fal felhúzása után alakítsák ki. A fal könnyedén fúrható, a lyukak pedig bármikor egyszerűen eltüntethetők, betapaszthatók.


A papírbeton téglák lehetnek csaphornyosak is, ami a könnyű összeilleszthetőséget biztosítja. Az alacsony előállítási költség, a jelentős húzó és nyomószilárdság, a magas hőszigetelő és hőtároló képesség mind abba az irányba mutatnak, hogy a papírhulladék ilyen jellegű építőipari felhasználása rejt még magában lehetőségeket.

Nem csak papíralapú keverék van

A papír mellett más keverékek is kialakíthatók, így a tőzegbeton is könnyedén elkészíthető. A tőzegbeton különböző mennyiségű cement, homok, tőzeg, perlit vagy vermikulit (Természetes eredetű szilikát-ásvány, melyet nálunk nem bányásznak. A perlithez hasonlóan őrlik, majd magas hőmérsékleten duzzasztják, így egy könnyű granulátumot kapnak) és víz keverékének eredménye, amelyből egy sárszerű keveréket kapunk, és ami a kő anyagához hasonlóvá szilárdul, csak sokkal könnyebb lesz annál. 


A dolog kulcsa az olcsóbb előállítás mellett a késztermék tömege, hiszen nem hátrány, ha a kerti növényedények, díszek könnyen megemelhetők. Tőzegbetonból is számos cserepet, virágtartót, kerti lépcsőfokokat, madáritatót készíthetünk, de mivel hamar megköt, az öntőformát béleljük ki fóliával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: papírbeton, beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Talajcsavar mindenhol

A talajcsavaros technológia egyik nagy előnye, hogy kézi gépekkelolyan helyeken is biztonságos alapot lehet létrehozni, amelyekhez a hagyományos munkagépek nem tudnak hozzáférni. Mivel...


Betonpult saját kezűleg

A beton reneszánszát éli a háztartásokban, amihez ennek a remek anyagnak az újragondolása és továbbfejlesztése nagyban hozzájárult. A lakótér egyre több pontján megjelenik, így egyedi környezetet...