Ha elalszik a gázbojler őrlángja

2018-04-25 08:54:41 | Módosítva: 2018-04-25 08:58:29

A régebbi, átfolyó vizes gázbojlereknél elég gyakran előfordul, hogy elalszik a gyújtóláng, és így nem gyullad be a csap megnyitásakor a vízmelegítő égősor. Nincs meleg víz, ami esetenként nagyon kellemetlen. Ilyenkor általában hívni szokás a gyors szolgálatot a hiba megszüntetését kérve. Ám ez a hiba többnyire saját kezűleg is megszüntethető, ha eléggé ismerjük a készüléket, és ellestük már a szerelőtől ennek az apró javításnak a mikéntjét.


Gyújtólánghoz vezető kis gázcső

Többnyire a gyújtólánghoz vezető kis gázcső elszennyeződése okozza a galibát. A csőben ugyanis a gázzal együtt a por is beszivárog, és eltömi a cső belsejét, megakadályozva ezzel az őrláng állandó működéséhez szükséges gáz áramlását. Erre egyébként a gyújtóláng egyre kisebb és sárgás színű lángja is figyelmeztet, ám erre szinte senki nem figyel, amíg begyullad a gázégősor, és szinte azonnal meleg víz folyik a csapból. Ha viszont az őrláng nem ég, meleg víz sincs. Most is kényesen keressük azt a határt, meddig adunk tanácsot, segítséget egy gázkészülékkel kapcsolatban laikusnak, és mikor mondjuk azt, hogy ne nyúljon semmihez, hívja a szerelőt. A következőkben leírtak talán nem lépik túl a határt, de csak általános műszaki készséggel rendelkezőknél, akik valóban már többször végignézték a szerelő mozdulatait. Akiben a legcsekélyebb bizonytalanság is van, az mindenképpen hívjon szakembert. Bátorított minket az a szerelő, aki a harmadik eset után azt mondta; „ehhez nem kell engem kihívnia, ezt maga is meg tudja csinálni”. Hát nézzük!

A hiba megszüntetéséhez először zárjuk el a készülékhez vezető gázcsapot. A legtöbb készülékeknél először is az összes kezelőgombot le kell szerelni (húzni), hogy ezek ne akadályozzák a készülék burkolatának leemelését. Ezt követően már hozzáférhetővé válik a piezo gyújtó fejéhez vezető kis gázcsövecske. Ez egy öntvény hornyába illeszkedik, és egy U alakú acélrugó szorítja a helyére. Ezt a rögzítő elemet kell előbb a helyéről kiemelni. Elég egy kis kerekcsőrű fogó vagy egy csavarhúzó vége, amivel felfelé húzva kiemelhető a rögzítő rugó. A hajlított gázcsövet alul is egy rugós bilincs rögzíti a helyére, és ebből is ki kell pattintani a cső végét, hogy az alkatrészt felül kiemelhessük a helyéről.

Ezután már csak a cső kitisztítása van hátra, ami akár egy erős fújással, vagy vékony dróttal is elvégezhető. A cső végén levő lyuk méretén tilos változtatni! Ha a cső belseje már tiszta, a kiszerelésével fordított sorrendben kell visszaszerelni a helyére.

Előtte azonban a piezo elem felületét, az égősort és a hőcserélő lamelláit, és az oldal szellőzők felületét is érdemes pl. fogkefével, vagy lapos kefével letisztítani a szennyeződésektől. Ezt követően megkísérelhető a gázcsap kinyitása után az őrláng begyújtása. Siker esetén a burkolat visszaszerelhető. Ha gyújtáskor nem keletkezik szikra a piezo gyújtó és a cső között, akkor valószínűleg a gyújtó hibás, aminek a kicserélését mindenképen szakemberre kell bízni.

Minden ilyen gázkészüléket azért évente egyszer ajánlott szakemberrel alaposan átvizsgáltatni, aki a hőcserélő lamelláit és a gázégősort is kitisztítja, ami a gazdaságos üzemeltetés fontos tényezője. Az ilyen időszaki karbantartásokkal biztosítható a készülékek biztonságos működése, és az ilyen bosszantó kis hibák is megelőzhetők.


A felső rögzítés oldásához húzzuk le a rugót


A hőcserélő lamellái tisztításra szorulnak


Ez a bilincs rögzíti alul a csövet


Ez az a bizonyos csövecske


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor...


Borotva tisztítása

A villanyborotvák élettartam szoros összefüggésben van a karbantartásukkal. Nem is annyira a motoros részükről van szó, hiszen azok – gyakorlatilag a borotva teljes élettartama alatt – nem...