Ha elalszik a gázbojler őrlángja

2018-04-25 08:54:41 | Módosítva: 2018-04-25 08:58:29

A régebbi, átfolyó vizes gázbojlereknél elég gyakran előfordul, hogy elalszik a gyújtóláng, és így nem gyullad be a csap megnyitásakor a vízmelegítő égősor. Nincs meleg víz, ami esetenként nagyon kellemetlen. Ilyenkor általában hívni szokás a gyors szolgálatot a hiba megszüntetését kérve. Ám ez a hiba többnyire saját kezűleg is megszüntethető, ha eléggé ismerjük a készüléket, és ellestük már a szerelőtől ennek az apró javításnak a mikéntjét.


Gyújtólánghoz vezető kis gázcső

Többnyire a gyújtólánghoz vezető kis gázcső elszennyeződése okozza a galibát. A csőben ugyanis a gázzal együtt a por is beszivárog, és eltömi a cső belsejét, megakadályozva ezzel az őrláng állandó működéséhez szükséges gáz áramlását. Erre egyébként a gyújtóláng egyre kisebb és sárgás színű lángja is figyelmeztet, ám erre szinte senki nem figyel, amíg begyullad a gázégősor, és szinte azonnal meleg víz folyik a csapból. Ha viszont az őrláng nem ég, meleg víz sincs. Most is kényesen keressük azt a határt, meddig adunk tanácsot, segítséget egy gázkészülékkel kapcsolatban laikusnak, és mikor mondjuk azt, hogy ne nyúljon semmihez, hívja a szerelőt. A következőkben leírtak talán nem lépik túl a határt, de csak általános műszaki készséggel rendelkezőknél, akik valóban már többször végignézték a szerelő mozdulatait. Akiben a legcsekélyebb bizonytalanság is van, az mindenképpen hívjon szakembert. Bátorított minket az a szerelő, aki a harmadik eset után azt mondta; „ehhez nem kell engem kihívnia, ezt maga is meg tudja csinálni”. Hát nézzük!

A hiba megszüntetéséhez először zárjuk el a készülékhez vezető gázcsapot. A legtöbb készülékeknél először is az összes kezelőgombot le kell szerelni (húzni), hogy ezek ne akadályozzák a készülék burkolatának leemelését. Ezt követően már hozzáférhetővé válik a piezo gyújtó fejéhez vezető kis gázcsövecske. Ez egy öntvény hornyába illeszkedik, és egy U alakú acélrugó szorítja a helyére. Ezt a rögzítő elemet kell előbb a helyéről kiemelni. Elég egy kis kerekcsőrű fogó vagy egy csavarhúzó vége, amivel felfelé húzva kiemelhető a rögzítő rugó. A hajlított gázcsövet alul is egy rugós bilincs rögzíti a helyére, és ebből is ki kell pattintani a cső végét, hogy az alkatrészt felül kiemelhessük a helyéről.

Ezután már csak a cső kitisztítása van hátra, ami akár egy erős fújással, vagy vékony dróttal is elvégezhető. A cső végén levő lyuk méretén tilos változtatni! Ha a cső belseje már tiszta, a kiszerelésével fordított sorrendben kell visszaszerelni a helyére.

Előtte azonban a piezo elem felületét, az égősort és a hőcserélő lamelláit, és az oldal szellőzők felületét is érdemes pl. fogkefével, vagy lapos kefével letisztítani a szennyeződésektől. Ezt követően megkísérelhető a gázcsap kinyitása után az őrláng begyújtása. Siker esetén a burkolat visszaszerelhető. Ha gyújtáskor nem keletkezik szikra a piezo gyújtó és a cső között, akkor valószínűleg a gyújtó hibás, aminek a kicserélését mindenképen szakemberre kell bízni.

Minden ilyen gázkészüléket azért évente egyszer ajánlott szakemberrel alaposan átvizsgáltatni, aki a hőcserélő lamelláit és a gázégősort is kitisztítja, ami a gazdaságos üzemeltetés fontos tényezője. Az ilyen időszaki karbantartásokkal biztosítható a készülékek biztonságos működése, és az ilyen bosszantó kis hibák is megelőzhetők.


A felső rögzítés oldásához húzzuk le a rugót


A hőcserélő lamellái tisztításra szorulnak


Ez a bilincs rögzíti alul a csövet


Ez az a bizonyos csövecske


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti gépeink karbantartása

A házikertekben használt kisgépeken, (legyen az fűnyíró, szivattyú, motoros kapa, motoros fűrész vagy gyepszegély-nyíró) bizonyos apró karbantartási munkákat gyakorta szükséges elvégezzünk ahhoz,...


Csapok rehabilitálása

Az előrelátó ember többnyire nem vásárol olcsó csaptelepeket, mert azoknak számos előnytelen tulajdonságuk lehet. Főként javításkor derülhet ki, hogy nem kapható hozzá csere alkatrész. A közismert...