Nyáron is sok a CO-mérgezés

2014-07-24 13:11:54 | Módosítva: 2014-10-03 11:59:13

A fűtési szezonon kívül sem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid-mérgezés. A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a „csendes gyilkos” jelenlétével.


A mérgezések negyede a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere általában kicsi. A vízmelegítő vagy a kazán működése során nemcsak gázt, hanem levegőt is fogyaszt, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőztetéséről gondoskodni. A fürdőszobai gázüzemű készülék működésére jelentősen kihat az, ha használatával egy időben a konyhában, vagy a mellékhelyiségben elszívó megy. Ebben az esetben ugyanis nem jut megfelelő mennyiségű levegő a fürdőszobai gázkészülékhez, megfordulhat az áramlás iránya a kéményben, és fennáll a veszélye a szén-monoxid-szint megemelkedésének. A tökéletlen égés következtében a szén-monoxid feldúsul, ennek esélyét tovább növelik a jól szigetelő nyílászárók is. Különösen fontos tehát, hogy ne csak a tüzelő- és fűtőberendezések cseréjét és karbantartását végeztessük szakemberrel, hanem az elszívók és nyílászárók cseréjénél, telepítésénél a készülékek levegő ellátásának megtervezéséhez is szükség van a mérnöki tudásra, a megfelelő szellőző-rendszerek beépítésére.Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő is, tanácsos minden lánggal égő eszköz közvetlen környezetébe telepíteni egyet. Minősített, megbízható típust válasszunk, majd ezt a használati utasításban leírtaknak megfelelően telepítsük. Az érzékelők élettartama eltérő, általában öt év, ennek lejárta után új készüléket kell beszerezni.

Forrás: www.katasztrofavedelem.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Figyeljünk fűtőkészülékeinkre

Az egyedi fűtőberendezések karbantartását afűtési szezont megelőzően kell elvégeztetni, deatapasztalatok szerint ezt sokan elmulasztották. Agázkazánok esetében a tartós üzem előtt...


Újra tesztelték a szén-monoxid érzékelőket

A fogyasztóvédelem az idén is kiemelt hangsúlyt fektet az emberi életet veszélyeztető, érzékelésre alkalmatlan eszközök kiszűrésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fogyasztóvédelemmel...