Lakberendezési stílusokról röviden

2018-10-29 20:55:38 | Módosítva: 2018-11-06 08:58:50

Az átlagember lakása nem valamilyen szigorúan vett stílus szerint van berendezve, de nem árt egy kis áttekintés, hogy könnyebben el tudjunk igazodni a különböző jellegzetességek között. Ha tudatosan alkalmazzuk a stílusokat, és ismerjük azok „keverhetőségét”, bátran beilleszthetünk csak egy-egy különleges bútordarabot is otthonunkba anélkül, hogy koncepciótlanná válna a végeredmény.

Romantikus lakás


A romantikus stílusban berendezés szoba vagy lakás, meleg hangulatú, erős érzelmeket, de nyugalmat áraszt. Pasztell árnyalatú színek jellemzik, a természet mintáival, kerülve a harsány színeket és a kontrasztokat. A bútorok klasszikus vonalvezetésűek, hasonló árnyalatú textilekkel. A padló általában fa, a modern anyagok közül, mint a laminált padló a fehér, drapp, világos szürke, pasztell rózsaszín, világos kék színek jellemzőek rá.


Eklektikus lakás


Különböző stílusú elemekből összeválogatott, vegyes stílus. Egyediségét éppen ez adja, nehéz valóban jól megcsinálni, mert az arányokat kell megtalálni ahhoz, hogy ne legyen össze-vissza. Bátran használhatjuk a színeket és a kontrasztokat, keveredhetnek a klasszikus és a modern vonások. Egységgé úgy lehet formálni, hogy pl. az egységesen modern szekrények mellé, klasszikus vonalvezetésű ülőgarnitúrát teszünk, vagy a modern bútorokat a romantikára jellemző virágmintás, pasztellszínű textíliákkal egészítjük ki.

Minimál lakás


Modern, sokak számára unalmas, általában nem elég otthonos stílus. Könnyű meghatározni, jellegzetessége a sarkos, letisztult formavilágú bútorzat, hasonló színű, max. 2 színből álló, minimális mintázatú, textilekkel. Igazán jól nagy terekben mutat jól, bár kisebb helységben is érdemes kipróbálni, mert optikailag tágítja a teret. Semmilyen csicsa nem jellemző rá, viszont a fényes felületek igen.

Skandináv lakás


Legfontosabb jellemzője a világosság, és ezt az alapjaiban világos alapot tölti meg színekkel. Így a falak általában fehérek, legfeljebb nagyon világos pasztellszínűek, és a bútorok színei sem harsányak. Nagyon jellemző a faanyagok használata, vagy a faanyag természetesen színe, akár bútorokon, akár pl. a szabadon hagyott tetőgerendákon. Sok elemében hasonlít a minimál stílusra, de annál otthonosabb, színesebb.

Mediterrán lakás


A meleg árnyalatú színek – a világostól a sötétebbig – és a finoman ívelt, kerekebb formák használata jellemzi elsősorban. A fa mellett a kovácsoltvas elemek is izgalmassá teszik. A textilek puha hatásúak, elsősorban a föld színeiben otthonosságot, melegséget árasztanak. A bútorok a klasszikustól a modernig jól megférnek egymás mellett.

Retro lakás


Fiatal lakberendezési stílus, a 20. század második felének ízlésvilágát jeleníti meg. Élénk, látszólag össze nem illő színek és geometrikus formák jellemzik, pöttyös, csíkos, kockás stb. Nagyon fontos színe a piros, kék, zöld, fekete és fehér.

Klasszikus lakás


Hasonlít a romantikus stílusra, de annál elegánsabb. A gazdagságot, a luxust jeleníti meg. Csak a nagy alapterületű, nagy belmagasságú lakásokban mutat jól, mert a bútorok is nagyméretűek. Nehéz hatású textíliák jellemzik, általában meleg színekben, de a kék szürkés árnyalatai is jól beilleszthetők a klasszikus stílusba. Nem nagyon keverhetők más stílus elemeivel, mert össze-visszassággá válik.

Japán lakás


Térdeplőszékek, ülőpárnák, alacsony bútorok, természetes anyagok (bambusz, nád, fa) jellemzik elsősorban. Nincsenek benne túlzások, a természet színeit egészíti ki a fekete-fehér, a mélyvörös, esetleg a zöld és a barna árnyalataival.

Vidékies és rusztikus lakás


A falusi életre jellemző népies vonások, a régmúlt idők bútoraival és építőanyagaival, vagy azok utánzatával. A modern vonalvezetésű bútorok antikolt hatású felülettel is jól beilleszthetők közéjük. Természetes alapanyagok a fa, kő, a natúr tégla és sok kiegészítő, régi tárgyak jellemzik. A fehéret, sárgát és a pasztell színeket kedveli, a fa világos árnyalatával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rusztikus környezet

Rusztika eredeti értelemben parasztos művet jelent. Durván kinagyolt felületekkel az épületek kövein, bútorokon is. Nálunk a szó hallatán legtöbben az osztrák hegyvidéki vagy bajor bútorokra...


Lusták kertje

Nevezhetnénk a lusták kertjének is azt a kertészeti módszert, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert. Járva az erdőt, mezőt (és összehasonlítva kertjével) belegondolt, hogy ott nem metsz...