Térnövelés galériával

2014-03-21 11:13:19 | Módosítva: 2014-03-24 08:54:17

Galériát nem csak kis alapterületű lakásokban érdemes kialakítani. A régi, főleg belvárosi lakásokban a hatalmas belmagasság tagolása, a túl nagy alapterületű szoba szinteltolásos megosztása, vagy egyszerűen csak belsőépítészeti igény is indokolhatja. És persze van, aki csak azért szeretne, mert nagyon tetszetős egy igényesen megépített galéria, amivel viszonylag kis befektetéssel növelhető a lakás mind a használati, mind a piaci értéke. Mindegy mi adja az alapötletet, az biztos, hogy lakóteret növelünk kialakításával, kb. 1/3 áron, mint a lakás négyzetméterára. A szükséges műszaki paraméterekkel megépített galérián bármilyen funkció kialakítható: háló, dolgozó, gyerekszoba, játékterület, gardrób stb.


A galéria megálmodása és megtervezése

Egy galéria megépítése nem kis feladat, nem szabad „barkácsolni”. Egy rosszul méretezett galéria életveszélyes, mind a fent, mind a lent tartózkodóknak. Tartószerkezetét úgy kell méretezni, hogy az szélsőséges esetben is bírja a terhelést. Nem elegendő, ha pl. hálóhelynek tervezzük, hogy mindössze 2 felnőtt személy súlyát elbírja. Hiszen nemcsak a közvetlen használatból eredő terhelést kell bírnia, hanem az épület egyéb mozgását is. A budapesti belvárosban pl. metró jár a házak alatt, mindenhol máshol pedig autók, kamionok, buszok az utcán, ezek mind terhelést jelentenek, és nem csak az épület falainak, hanem a falakhoz rögzített galériának is. Mindezen mozgások terhelik a tartószerkezetet, a kötési csomópontokat, az egyes rétegek kapcsolatait; az építőelemekben fellépő belső erőkkel is számolni kell, és némi anyagismeret is nélkülözhetetlen. Az alátámasztást biztosító oszlopok esetén a födém megnövekedett igénybevételével is számolni kell.

Mindebből látszik, hogy komplett méretezés után lehet csak biztonságos galériát építeni, így szakemberre van szükség, ha valóban galériát és nemcsak egy galéria-ágyat, vagy magasított ágyat szeretnénk. A szakemberek számítógépes látványtervet is tudnak készíteni, ahol könnyebb áttekinteni, hogy amit megálmodtunk, hogyan is fog kinézni.

A galéria megálmodásakor persze az első feladat: milyen funkciót, mekkora alapterületet szeretnénk galériaként építeni, és erre mennyit tudunk költeni. Ezen alapvető tervvel a további álmodozáshoz, már szükséges szakemberrel beszélni, aki felmérve lakásunkat, el tudja mondani a lehetőségeket. Ezek a szakemberek nem csak a száraz műszaki paraméterekkel szoktak foglalkozni, hanem a kész lakás komfortos használhatóságában is tudnak tanácsot adni. Egyéni szokásainkat is osszuk meg az építésszel, belsőépítésszel. Nem kell szégyellni kicsit kiadni magunkat, hiszen csak akkor tud a mi igényeinkre szabott megoldást találni, ha ismeri azokat. Végül majd nemcsak a megvalósult galériának és az oda vezető lépcsőnek, hanem az egész lakásnak használhatónak, esztétikusnak, berendezhetőnek, funkcionálisan működőnek, egyszóval lakhatónak kell lenni.


Esztétikai elképzelésünket is mondjuk el az építésznek. Van a látszó fagerendás megoldás, mikor a teljes galéria szerkezete és burkolatai is fából készülnek, viszonylag költségkímélő megoldás, de idővel változik a terhelhetősége. Statikailag csak vastag gerendákkal lehet elérni a szükséges biztonságot, ami robusztus tartószerkezetet eredményez, így kisebb hasznos belmagasságok alakulnak ki. Tűzvédelmi szempontból is vannak ellenzői, az elektromos vezetékezés sem oldható meg rejtetten, és a fa szerkezeten való mozgás, recsegő hangokat ad.

Acélvázzal keskenyebb tartószerkezet építhető ugyanakkora terhelésre. Gipszkartonos burkolással előnyösebb, bár drágább, de igazi „falnak, padlónak, mennyezetnek” látszik az építmény. További előnye, hogy beépített vezetékezésre, rejtett világítás fogadására alkalmas, egyedien jól színezhető, illetve adott esetben viszonylag könnyen átalakítható, bontható. Az acélváz teherbírása nem változik idővel, a rajta való mozgás halkabb.

A padló burkolata szinte bármi lehet: szőnyegpadló, parketta, laminált padló, linóleum vagy akár kerámia járólap. Ezek eldöntése már ízlés kérdése, amivel irányt adunk az építésznek.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés

MESTER+Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodunk, érdemes nyitva hagyni...


Konyhatervezés

Amikor egy lakást berendezünk, az egyik legnagyobb tétel a konyhabútor és a háztartási nagygépek ára. A tűzhely, sütő, főzőlap, mosogatógép, mosógép, mikro, hűtő. Ezeket a háztartási nagygépeket...