Jeladók és Biztonsági kiegészítők

CAME kapu automatikák

2010-10-19 21:23:57 |

A kapunyitó automatikákat helyszíntől és használati funkcióktól függően különböző jeladókkal lehet működtetni. Gondoljunk csak bele, más egy családi ház kertkapujának nyitása, és például egy sportlétesítmény dolgozói bejáratának használata, más a szükséges védelmi szint és a védelmi szint biztosításának módja. A jeladók és biztonsági kiegészítők széles skálájának ismeretével hatékonyabbá és kényelmesebbé tehetjük az automatikák működtetését.

Az olaszországi székhelyű, de mára már a világ minden táján ismert és elismert CAME automatika gyártó cég több alternatívát kínál a motorizált kapuk működtetésére. A legáltalánosabban elterjedt megoldás a rádiós távvezérlő rendszer, ami egy vagy több jeladó távkapcsolóból, és egy vevő egységből áll, amit az automatikához kell csatlakoztatni.
Persze itt még nem ér véget a választási lehetőségek sokasága, hiszen léteznek különböző kódbiztonságú rendszerek. A fix kódos rádiórendszer esetén a vevőegység egyetlen kódot jegyez meg, és minden távkapcsoló ugyanezt a kódot használja a kapu nyitására. Ezt a rendszert el lehet látni úgynevezett kód-kiolvasás védelemmel, ilyen a CAME TWIN rendszere, amikor egy, a kibocsátott jeltől független kód is védi a rendszer biztonságát. E kód ismerete nélkül nem lehet újabb távkapcsolókkal bővíteni a rendszert.

A legbiztonságosabb az ugrókódos rádió rendszer, ilyen az ATOMO a CAME termék skáláján. Az ugrókódos távkapcsoló minden jeladásnál (akár ha egy gombot kétszer egymás után megnyomunk) drasztikusan megváltozó jelet küld a vevőnek, és azzal működteti az automatikát, a vevő megismételt (lehallgatott, újraküldött) kódsorozatot már nem fogad el.
A rádiórendszerek (mind a fix kódos, mind az ugrókódos) különböző frekvencia tartományokban működhetnek. Az adott helyet érő sugárzások figyelembe vételével lehet 40 Mhz-es, 315 Mhz-es, 433 Mhz-es vagy 868 Mhz-es. Ezek csak a legelterjedtebb frekvencia tartományok, a felsorolás közel sem teljes.
A kódbiztonság és a frekvencia kiválasztása után mérlegelnünk kell, hogy hány csatornás távkapcsolókat kérünk a rendszerünkhöz, hány kaput szeretnénk egy távkapcsolóval működtetni, esetleg tervezzük-e a jövőben másik kapu automatizálását.
Ha gyerekek is használják a kaput, és nem akarunk egy 5-6 ezer forintos távkapcsolót adni nekik, lehetőség van kulcsos kapcsoló felszerelésére, így csak egy pár száz forintos kulcsot kell a gyerekeknek adni. Természetesen minden kulcsos kapcsoló egyedi cilinder betétes zárral működik.

Irodákban és ipari létesítményekben használják leginkább a különböző kódzárakat. Nem szükséges távkapcsolót vagy kulcsot adni a dolgozóknak (amit esetleg nem adnak le távozáskor, elveszíthetnek), csupán a belépési kódot kell megadni nekik. A kódzárat a saját vezérlésén keresztül kell a kaput mozgató automatikához csatlakoztatni, így ha a kódzárat megbontják, például betöréskor, nem lehet egy egyszerű rövidzárlat adással kinyitni a kaput. Kapható rádió-rendszeres kódzár is, ez esetben nincs szükség vezetékezés kiépítésére.
Szintén ipari létesítményeknél és parkoló Kulcsos motorkapcsolórendszereknél elterjedt a proximity kártyás vagy mágnes kártyás rendszer. Ez a rendszer egy olvasóból és proximity vagy mágnes kártyákból áll. Az automatikát csak az olvasóra feltanított kártyák tudják működtetni, egy alap rendszer 250 db különböző kártyát tud kezelni. Ennél többet csak komplex beléptető rendszerrel lehet használni (500 vagy 5000 darabot); ekkor már a belépési, kilépési időpontokat is le lehet kérdezni, különböző jogosultságokat lehet rendelni az egyes kártyákhoz, akár időre lebontva, hogy ki, mikor, melyik kaput vagy bejáratot használhatja.
Létezik a CAME termék palettáján egy úgynevezett érmeszedő egység, főleg fizetős parkolókban használják. Az ügyfél egy speciálisan vésett érmét kap a kezelőtől belépéskor, vagy a parkolási díj kifizetésekor, ezt kell bedobni a kapu vagy sorompó előtt elhelyezett érmeszedőbe. Mivel az érme bedobásával lehet nyitni az automatikát, nem kell attól félni, hogy az ügyfél esetleg elviszi a neki adott érmét.

A jeladók egy másik típusa a mágneses hurokérzékelő, ami a következőképpen működik: drót hurkot kell elhelyezni a burkolatba 5-10 cm mélységben. A hurok mérete befolyásolja, hogy hány tekercses lehet a hurok. Állítható a hurokérzékelő érzékenysége, ez alapján különböző méretű fémtárgyat érzékel az egység. Ha a beállított érzékenységnek megfelelő fémtárgy kerül a hurok fölé, az érzékelő kiad egy jelet, és működteti a rácsatlakoztatott automatikát. Például sorompó elé telepítve, a mágneses hurokérzékelő autó vagy motor érzékelésekor nyitja a sorompót, de bicikli vagy gyalogos érkezésekor nem. Mágneses hurokérzékelőből egycsatornás és kétcsatornás változat kapható. A kétcsatornás hurokérzékelő két automatikát is tud működtetni, például egy autó érkezésekor.
A DIR fotocelláknál mind az adó, mind a vevő egységet be kell kábelezniMár a biztonsági kiegészítők közé tartozik a DOC típusú fotocella, ami jeladóként is használható. Ha megszakad a kapcsolat a vevő és az adó egység között, indító jelet ad ki a fotocella, és működteti a rákötött automatikát. Természetesen rányitás elleni védelemre is használható, működési módot változtatva a vevő és adó közti jel megszakadásakor. Azaz ha akadály (ember, állat, autó) kerül a vevő és adó közé, megállítja, vagy visszanyitja a mozgó kaput. A DOC típusú fotocella hatótávolsága 18 méter, maximum ekkora távolságra lehet egymástól az adó és a vevő egység. A DIR fotocella család annyiban különbözik a fenti DOC típustól, hogy ez csak visszanyitni vagy megállítani tudja a kaput, indító jelet nem képes kiadni, de nagyobb hatótávolságú modellek kaphatók. DIR fotocellából 10, 20 vagy akár 30 méter hatótávolságú modell is elérhető.
A DIR és DOC fotocellák vezetékes fotocellák, azaz mind az adó, mind a vevő egységet be kell kábelezni a kapu vezérléséhez. Ha a hely kialakítása miatt - vagy hogy kevesebb munkát kelljen végezni - nem szeretnénk mindkét oldalt bevezetékezni, lehetőség van elemes fotocella használatára. Ekkor csak a vezérlés felőli fotocella egységet kell bekötni, a másik oldali elemmel működik, ennek élettartama akár 2 év is lehet.

Az elemes fotocellához hasonlóan nem kell vezetékezni a CAME úgynevezett lánc fotocellájának minden egységét sem. Az alap kivitel szintén egy vevőből és egy adóból áll, csak a vevőt kell bekötni a vezérlésbe. A hatótáv, vagyis a maximális távolság a vevő és az adó között, 10 méter lehet. A lánc fotocella lényege, hogy a vevő és az adó közé ún. átjátszó fotocellákat lehet telepíteni, ezek fogadják a vevő jelét, és továbbítják az adó felé. Egyrészt így növelhető a fotocellák hatótávolsága, másrészt speciális átjátszóval lehetőség van 90°-os szögben elfordítva továbbítani a jelet, így körbe lehet zárni egy teljes területet, ami szárnyaskapuk, vagy sorompók esetében lehet különösen hasznos.
Speciálisan tolókapukhoz kifejlesztett fotocella a DBS típus. A vevő egységet úgy alakították ki, hogy rá lehessen illeszteni CAME gyártmányú tolókapu nyitó automatikákra, így ennek vezetékezése könnyen megoldható. Az adó egységet nem kell vezetékezni, ezért felrakható a mozgó kapura, akár mindkét oldalra, lengőkábel vagy spirál kábel használata nélkül. Ez így önmagában a mozgó kapu és a motor közé építve becsípődés ellen véd.
Az igazi nagy találmánya a CAME-nak a DBS vezeték nélküli tolókapu fotocella és a DF mechanikus élvédelem kombinálása. A DF élvédelem egy 1,5 méterestől 2,5 méteres hosszig elérhető kb. 5 cm széles, 10 cm-t kiugró gumis élvédelem, ami ha bármilyen akadálynak ütközik a kapu, az akadály, vagy az élvédelem sérülése nélkül megállítja, vagy visszafordítja a mozgó kaput. A DF élvédelmet a kapu végére felszerelve be lehet kötni a vezeték nélküli DBS fotocellába, így a fotocellán keresztül kommunikál a kaput mozgató motor vezérlésével, nem szükséges az élvédelmet a motorhoz bekötni.
A DF gumis élvédelem a tolókapu mindkét oldalára felrakható. Egyes külföldi szabványok már előírják tolókapuk esetében a nyílás melletti terület védelmét is, ahova a kapuszárny eltolódik. Ezzel a rendszer-kombinációval tökéletes védelmet biztosíthatunk az ellen, hogy a mozgó szárny személyben vagy értéktárgyban sérülést okozzon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kling, kapu, jeladó, biztonság

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A biztonságos internetezés szabályai

Az internet csodálatos eszköz. Nélküle sokkal bonyolultabb volna megismerni a világot, nélküle sokkal nehezebb lenne kapcsolatot tartani barátokkal ésmunkatársakkal, és az internet segít abban...


Hasznos tanácsok autósoknak

A közúti közlekedési balesetek meghatározó része gondatlan – a lehetséges következményeket figyelmen kívül hagyó, jogsértő – magatartásra vezethető vissza. Az a tény, hogy a balesetek túlnyomó...