Változatos hagymafélék

2018-06-15 09:45:27 | Módosítva: 2018-06-15 09:51:40

A hagymafélék közé – sok dísznövény mellett – számos nagy tápértékű és gazdasági jelentőségű zöldségként fogyasztott növény is tartozik. Termesztésük viszonylag egyszerű, konyhai felhasználhatóságuk igen változatos.

E növények kivétel nélkül lágyszárúak

Földbeli hajtásuk hagyma, sok közülük geofiton, azaz koratavasszal virágzó. Ennek erdei aljnövényként van jelentősége, hogy mire a fák kilombosodása miatt árnyékba kerül a növény, addig túl legyen a fontosabb vegetációs fázisain és virágzásán. Virágzatuk többségében 3-15 cm közötti álernyő. Egyeseknek a hagymáját, másoknak a levelét használjuk, de sok faj virága is fogyasztható, jó díszítés tálaláshoz, illetve magjuk csíráztatva csíra zöldségként fogyasztható télen.Általában hideg- és szárazságtűrők. Ízük jellegzetes, sok magyaros étel alapvető hozzávalója, jó részük baktériumölő hatású: ezért étkezési, fűszer és gyógynövények egyben.

A hagymákat ne tegyük hűtőszekrénybe (a paradicsomot sem), mert árt az ízének! Feldolgozásakor a hagymát gyakran vágják hosszanti irányban, majd szeletekre. Így hosszú csíkokra esik szét, amit úgy neveznek: „természetes julien”. A hámozását megkönnyíti, ha a gyökér részénél kereszt alakban bevágjuk a hagymát, 10-20 másodpercre lobogva forró vízbe mártjuk, majd hidegbe. Nézzük sorba, milyen hagymákból állíthatunk össze szabályosan kis hagyma faj és fajtagyűjteményt kertünkbe.

Vöröshagyma, fehér hagyma, lila hagyma


Ez a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafaj. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak, és ekkor zöldhagymaként fogyasztható, leveleivel együtt. Ezek a buroklevelek aztán később kiszáradnak, bronzos barnára színeződnek. Ekkor már a buroklevelek nyersen nem fogyaszthatók, de cserébe a hagyma ilyenkor felszedve már jól tárolható hónapokig is. A barna buroklevélből készült tea karamellizált cukorsziruppal fogyasztva köhögéscsillapító hatású, anélkül pedig barna haj színezésére használták régen. A vöröshagymának a legerősebb az aromája, bár főzéssel, párolással ez csillapítható. Sokféle formaváltozata van a lapostól a hengeresig, utóbbit sonkahagymának hívják. A fehér hagyma (nevezik hamburger hagymának is) annyiban különbözik a vöröstől, hogy kiszáradás után is fehérek maradnak buroklevelei. Ugyanarról a fajról van szó, ez csak egy változat. Az illata és az íze is enyhébb, édeskésebb, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe – tehát nyersen is. A lila hagyma is a vörös változata. A lila hagymát szintén fogyaszthatjuk nyersen is, lévén szebb a színe, zsengébb és ízesebb a hagymája.

Csokros hagyma


Nálunk ritkábban használt, Ázsiában gyakori hagymafaj. Nevét onnan kapta, hogy egy tenyészidő alatt is több fiókhagymát hoz, tehát nagyon jól sarjadó. E hagyma húsa lilás fehér, vagy zöldes fehér, nagyon kellemes ízű, nem csípős. Hagymája közepesen kemény, a tárolást sokkal jobban bírja, mint a legtöbb vöröshagyma. Szaporítása egyszerű, hiszen a bőségesen hozott sarjhagymáit 25-30 cm sortávolságra és 5-10 cm távolságra duggassuk el kora tavasszal. Ápolási munkái megegyeznek a vöröshagymáéval. Egy csokorban 2-10, leggyakrabban 3-5 hagyma terem. Június végén – július elején már betakarítható. Előnye, hogy nagyon jól tárolható, a tél folyamán tárolási veszteség alig van, s így a következő szezonig folyamatosan fogyasztható.

Fokhagyma


Jellegzetesen átható illatú, csípős ízű, gerezdekből (fiókhagymákból) összeálló hagymája számos nép alapvető fűszere. Illatának köszönhetően a hiedelem szerint vámpírűzésre is kiváló. Gyógyhatása miatt a fokhagymát már az ókorban és a középkorban is sokra becsülték. Érelmeszesedés ellen, vérnyomás-csökkentőként, bélfertőtlenítésre, az emésztés segítésére ma is sokan fogyasztják. A gerezdek vagy a léghagymák elültetésével (duggatásával) szaporítható. Van olyan változata, mely a szár tetején, a virág helyén nem magot hoz, hanem kis hagymákat, ezeket léghagymának nevezik, és földbe ültetéssel gyorsan újra teljes értékű növényt kapunk.

Póréhagyma


Míg az eddig említett hagymákat hazánkban egyévesként neveljük, addig a póréhagymát kétéves kultúrában tartjuk. Íze enyhébb a vöröshagymáénál, és az igazán jó zamat eléréséért etiolálni kell. Ez annyit tesz, hogy a második évben feltöltjük földdel a töveket, aminek eredményeként a föld alá kerülő hosszabb hagymarész kifehéredik, ízletesebb lesz. Hagymateste hosszúkás, míg a hagymák többsége kerek, de pont e nyúltabb formának köszönhetően egy tő póréhagymából több fogyasztható rész lesz, mint a kerek hagymafélékből.

Metélőhagyma


Nevezik snidlingnek, és pázsithagymának is ezt az évelő növényt. Rendhagyó a hagymák között, egyrészt mert évelőként tartjuk, másrészt, mert nem a hagymáját, hanem pont a levelét esszük – más hagymáknak meg ezt a részét pont eldobjuk. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt nyersen, aprítva adjuk az ételhez. Cserépben is nevelhető, akár télen a szobában is.

Kínai metélőhagymaA snidlinggel rokon növény, metélő fokhagymának is hívják. Nagyon hasonló életformájuk, termesztésük, de a kínai hagyma friss levele fokhagyma ízű, virága fehér, nyár végén nyílik, a terméságazat pedig száraz virágként használható. Levele laposabb, míg a metélőhagymáé hengeres keresztmetszetű.

Mogyoróhagyma


Salottának is hívják, hagymáját a vöröshagymához hasonlóan ételízesítésre, főleg húsételek és mártások készítéséhez használják. Rövid, hengeres levelei üregesek. Levendulakék, vagy piros virágai díszkertben is szépek. Télálló hagymái aprók – hosszúságuk nem éri el az 5x2 cm-t, a fokhagymához hasonlóan csoportosan fejlődnek egy közös tönkön. A növény zsenge levelei is fogyaszthatók.

Sarjadékhagyma


Téli sarjadékhagyma néven is ismert csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt. A fehér és a zöld része is felhasználhatók. A Bajkál-tó környékéről származik. Az ottani mostoha körülmények miatt, jól alkalmazkodott a zord éghajlati feltételekhez, így nálunk a tél meg sem kottyan neki, kora tavasszal már friss zöld hagymát hoz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zamatos zöldfűszerek

A fűszernövények ételeink ízesítésére használatosak, és többnyire gyógyhatással, emésztést segítő tulajdonsággal is rendelkeznek. A fűszereket használhatjuk szárítva, aprítva az ételre szórva,...


Tavaszi ültetésű hagymás-gumós virágok

Hamarosan kinyílnak a kertekben a hóvirágok, a téltemető, majd őket követik a tulipánok, jácintok nárciszok... E virágok a tavasz hírnökei, hiszen már akkor megörvendeztetik gondozóikat, amikor még...