Hagymatorony

2017-01-24 08:20:20 | Módosítva: 2017-01-24 08:29:04

A téli időszakban elég korlátozottak a lehetőségeink, ha friss, saját termesztésű zöldséget szeretnénk fogyasztani. A hagymatorony erre kiváló lehetőség.

A hagyma fűszer, zöldség és gyógyszer egyben. A Közép-Ázsiából származó vöröshagyma rengeteg étel nélkülözhetetlen alapanyaga. A benne található értékes fito-vegyületeknek és élelmi rostoknak köszönhetően a vöröshagyma egészségügyi szempontból is különösen értékes növény. Számos rokona sem marad el e jó tulajdonságában a hagyományos vöröshagymától, így a gyöngyhagyma, lilahagyma, sonkahagyma, póréhagyma, a metélőhagyma vagy a fokhagyma is jó téli vitaminforrás.

Kevesen tudják, hogy a vöröshagyma héjában lévő természetes antihisztamin (kvercetin) hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak. Ha nem pucoljuk meg a hagymát, mielőtt beletennénk a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából.

Kutatások szerint a vöröshagymában található diallil-szulfid bizonyos fokú védelmet biztosít az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával szemben. Mindez annak köszönhető, hogy a gyomorba kerülve növeli a rákellenes hormonok mennyiségét. A vöröshagyma magas – oldható és nem oldható – rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés megszüntetésében. Mivel fokozza az emésztőnedvek termelését, így duplán hatékony – ráadásul a puffadást is megszünteti. A vöröshagymát már nagyanyáink is sikerrel alkalmazták a megfázásos betegségek ellenszereként. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés remek ellenszere. Légúti megbetegedésekre kiváló az aprított és mézzel elkevert hagyma.

A lila hagyma nyersen jelentős C-vitamin tartalommal bír, és sok B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják a felső légutakat. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is van. Ortosav tartalma is jelentős, amely vegyület leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét, és a pattanások kialakulását is megelőzi.

A nyers fokhagymában található allicin több mint 20 féle baktériummal képes végezni, többek között a szalmonellával. Kéntartalmú vegyületei képesek szabályozni a vércukorszintet, serkentik az anyagcserét, méregtelenítik a májat és javítják a vérkeringést.

Hagymatorony készítése

A hagymatorony lényege, hogy hagymából, virágföldből és egy nagyobb – 3-5 literes – PET palackból könnyen összerakhatunk egy télen zöldhagymát termelő kis biotópot. Mint a képeken is látható, valóban egy tekintélyes méretű PET palackra van szükségünk, és akkor néhány hét alatt lesz zöldhagymánk, melynek a levele is kiváló vitaminforrás, amire nagy szükségünk van a téli időszakban. A palackra készítsünk akkora lyukakat, hogy a hagymák hajtása ki tudjon jönni, de a hagyma maga ne essen ki. Ezek a lyukak készülhetnek ollóval, vagy gyertyával is kiégethetjük őket. Ez után a palack tetejének levágásával érjük el, hogy a hagymákat pont a lyukakhoz tudjuk helyezni. A palackot fokozatosan, de egyszerre kell feltölteni hagymával, és földdel. Töltünk valamennyi földet, beigazítunk egy sor hagymát, majd a földdel a palackhoz szorítjuk azokat, és így haladunk felfelé.

A kész hagymatorony előnye, hogy egyszerűen öntözhető, és helytakarékos. A hagymák a szélén vannak, a közepén a föld, tehát a gyökerek befelé nőnek, a hajtások meg kifelé a lyukakon. A hagymatornyunkat tároljuk déli fekvésű ablak mellett. Ezzel az egyszerű módszerrel könnyen átvészelhetjük a téli időszakot úgy, hogy lesz saját termesztésű zöldségünk, még akkor is, ha a zöldségeskert ebben az időszakban szabadságát tölti.


A hagymatorony hamar zöldbe borul, és szüretelhetünk


Virágföldre, cserépbe is állíthatjuk a palackunkat


Hurkapálcával átszúrt hagyma is kihajt, vízzel teli pohárba állítva, konyhában még dekoratív is ez a megoldás


Ha a palack tetejét eltávolítjuk, akkor felül is nevelhetünk hagymát benne, nem csak az oldalain

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zamatos zöldfűszerek

A fűszernövények ételeink ízesítésére használatosak, és többnyire gyógyhatással, emésztést segítő tulajdonsággal is rendelkeznek. A fűszereket használhatjuk szárítva, aprítva az ételre szórva,...


Változatos hagymafélék

A hagymafélék közé – sok dísznövény mellett – számos nagy tápértékű és gazdasági jelentőségű zöldségként fogyasztott növény is tartozik. Termesztésük viszonylag egyszerű, konyhai...