Dekor falfestési módok

2018-06-15 09:35:58 | Módosítva: 2018-06-15 09:43:12

A lakásfestés mindig alkalmat ad bizonyos változásokra, amelyek esetleg megváltoztathatják a lakóhelyiségek hangulatát is. Nemcsak felfrissülnek a falak, hanem újabb megoldásokkal érdekesebbé is tehetők. Az ilyen festési technikák alkalmazása ugyan idő- és munkaigényesebb a hagyományos, egyszínűre festett falaknál, viszont szokatlan, dekoratív hatások érhetők el velük. Újabban egyre divatosabb a színátmenetes technika.


Összemosott színű és sávos festés

A színátmenetes, más néven ombre festésre jellemző, hogy valamilyen színből a világosabb árnyalatba való átmenetet alakít ki a falakon. Ez többféle módon is elérhető, számtalan variáció valósítható meg a színek tekintetében, egészen a finom átmenetektől a sávosan festett mintázatokig. Az ilyen falak nemcsak mutatósak, de esetenként tágíthatják a teret is. Azonban hatásuk csak nagyobb falfelületen érvényesül, különösen az összemosottan festett változatoknál, ahol a nagyobb helyigényű berendezési tárgyak teret adnak e különlegesen festett falrésznek.

E célra kiválóan alkalmasak az egyrétegű falfestékek, amelyek kisebb mennyiségben is beszerezhetők, mivel még két szín alkalmazása esetén sem szükséges belőlük túl sok. A festékszükséglet természetesen függ a befestendő fal nagyságától, és legalább két szín kell a színátmenetes falak kialakításához. Előtte ajánlatos mélyalapozóval kezelni a falat, hogy ne száradjon meg gyorsan a felhengerelt festék, és könnyebb legyen a színek összemosása. A legegyszerűbb, ha a fal felső 1/3-ad részét fehérre, vagy valamilyen világos színűre, majd az alsó felét sötétebb festékkel hengereljük le. A köztes részre csak kevés, fehérszínnel bekevert árnyalatú festéket hengerelnek, és az átmeneteket nedves szivaccsal összemossák. Ha kicsit foltos lesz az átmeneti zóna, világosabb festékkel történő áthengerelése után nedves szivaccsal finomítható az átmenet fokozatossága, és egyenletes fedettsége. A kissé beszáradt festéket a falon vízzel bepermetezve lehet az összemosására újra alkalmassá tenni, ha a finom színátmenet a cél.
Több különféle színárnyalatú festéket is lehet használni a festéshez. A különféle árnyalatú sávokhoz a világos festékhez adagolt sötét festékkel lehet kikeverni a kívánt színeket. Ezeket egymás után felhengerelve, és nedves szivaccsal vagy ecsettel összemosva alakíthatók ki a lágy, finom átmeneti felületek a falon. Ezzel a technikával teljesen egyedi hatásúvá tehetők a nagyobb falfelületek, és mellőzhetők a drága design tapéták. Inkább csak egy kiemelt falrészen mutat jól az ombre festés, ezért ezt jól meggondolva kell megtervezni. A jó színválasztás lényeges. Egy színből elég 2-3 árnyalatot kikeverni, hogy összemosás után szép fokozatmentes legyen az átmenet a legsötétebbtől a legvilágosabbig. A többi falat célszerű egyszínűre, az ombre festésű falrészhez és a berendezéshez jól illő színűre festeni.

A másik dekor festési technika a sávos, átmenet nélküli falfestés. Ez már munkaigényesebb technológia, mert a különféle színtónusú sávoknak határozott kontúrral kell egymást követniük. Ezzel a technikával akár egy egész szoba is kifesthető, ám egy kiemelt falrészen is hatásosan alkalmazható. A sávok miatt azonban érdemes számolni az optikai hatással, mert a vertikálisan felfestett sávok szűkítik, míg a horizontálisan felfestett mintázat növeli a helyiség térérzetét.

A sávos falfestéskor előbb ki kell mérni, és a falra jelölni az egyes sávok helyét, szélességi méretét, majd kifedő ragszalagokkal lehatárolva biztosítható a sávok határozott és egyenes határvonala. A sávok szélességét 10-50 cm szélesség között érdemes megválasztani, de a csíkokat variálni is lehet. Időt lehet megtakarítani, ha az 50 mm széles ragszalagok által határolt részek egymás után kerülnek befestésre. A szalagokat még a festék száradása előtt le kell szedni a falról, nehogy lehúzásakor feltépje a festett rész határozott kontúrját. A világos festék mennyiségét az egész felülethez mérten ráhagyással határozzuk meg, mert a maradék a következő, sötétebb tónusú sáv festéséhez a sötétebb festék hozzákeverésével felhasználható.

Az első, azaz a legfelső sáv felhengerlése és a ragszalag eltávolítása után az alatta levő színes sávot is határoljuk be ragszalaggal, ám a már lefestett sáv szélére csak a festék száradása után nyomjuk rá a határoló ragszalagot. Ezután következhet a következő, sötétebb árnyalatú sáv befestése. Így folytatható az összes falsáv befestése, és az esetleges hibák kis ecsettel való kijavítása.

Ezzel a kifedési technikával akár különleges mintázatok is festhetők. A világos színű falon a széles sávokhoz kevesebb ragszalag is elég a határozott kontúrok kialakításához. A ragszalagok szélét folyamatosan a falra kell nyomni, hogy hengereléskor ne kerüljön alá festék. A leszedésekor pedig lapos szögben húzva kell a festett részekről lehúzni, mert így nem tépi fel az alatta levő festékréteg szélét.


A sávos festés a falak lábazatán is jól mutat. Festékként ehhez az eljáráshoz is már egy rétegben is jól fedő falfestékeket érdemes használni. Ezek színválasztéka elég bőséges, kis mennyiségben is kaphatók, és a száradásukhoz sem kell hosszú idő. A sávos festés ugyan kissé komplikált festési technika, ám legalább olyan dekoratív eredmény érhető el vele, mint az összemosott, színátmenetes eljárással. A különféle sávok színének a megválasztása azonban kulcskérdés, előtte nem árt a festék-színminták alapján ellenőrizni az összeillő színárnyalatokat, és egy színes vázlaton a kialakítandó falrész összhatását.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A lakásfelújítás fontos része: mázolás

Ez bizony nem kis munka, és sokba is kerül, ha szakember csinálja. Sokan takarékosságból ezért maguk vállalkoznak a kivitelezésére. Látszatra könnyűnek tűnik, de nem az. Ráadásul ez esetben...


Design-, poszter- és ajtótapéták

A falfestés mellett a tapétázás a leggyakoribb faldíszítési módszer. Kedveltségét a tekercsek felragasztásának látszólagos egyszerűsége indokolja. A fal előkészítése ugyanolyan gondosságot...