Épületek diagnosztikai vizsgálatai

2018-06-13 08:52:31 | Módosítva: 2018-06-13 08:55:56

Ha valaki bármilyen épület megvásárlása előtt áll, vagy a saját tulajdonában levő épületének állapotáról szeretne szakszerű véleményt kapni, ahhoz átfogó épületdiagnosztikai vizsgálatra lesz szüksége. E feladatokat csak az erre szakosodott vállalkozások közreműködésével lehet szakszerűen megoldani. Ezek a cégek kimondottan az épületszerkezetek állapotát, meghibásodását és annak előidéző okait vizsgálják. Szakvéleményük befolyásolhatja az ingatlan megvételét, vagy a szükséges felújítások mikéntjét is.


Épületszerkezetek teljes vizsgálata

Jó döntést ugyanis csak az ingatlan pontos műszaki állapotának ismeretében lehet hozni. A diagnosztikai vizsgálatok különbözőek, amit akár „részenként”, a felmerült épülethibák megállapításához kell elvégeztetni. Ha az épület teljes diagnosztikai állapotára vagyunk kíváncsiak, akkor teljes körű vizsgálatot kell kérni.

Energetikai tanúsítványhoz, vagy felújítási munkák előtt a tervek ismeretében a határoló falak szerkezete, azok anyaga és rétegfelépítése lényeges. Ilyen célra nagyon előnyös a hőkamerás, ún. termográfiai vizsgálatok készítése, amelyek kiértékelésével az épületek hőátbocsátásáról kapunk képet. Ez a vizsgálat speciális kamera segítségével a falszerkezetek infravörös tartományban kibocsátott sugárzását méri, és rögzíti. Ez arányos a felület hőmérsékletével. A kapott kép a mért értéket grafikusan, a sugárzás intenzitásához – közvetve a felület hőmérsékletéhez – rendelt színekkel ábrázolja.

Az épületdiagnosztikai vizsgálat, szaktanácsadás, szakmai vélemény és javaslattétel többnyire családi házak, lakások, irodák stb. vásárlásakor vagy átalakításakor, felújításakor merül fel. Ez azonban csupán az adott állapotra vonatkozó szakmai vélemény. A helyszíni szemle során az épületszerkezetek szemrevé­telezéses módszerrel történő átvizsgálásával kezdődik az előzetes állapot felmérés. Ennek alapján szóbeli szakmai véleményezést kapunk. A hibák okaira történő előzetes szakmai válaszok, statikai problémákra való utalások és a helyreállítási megoldásokra vonatkozó javaslatok segítenek a döntésben.

A szemrevételezéses műszaki állapotfelméréséről a fennálló állapotot rögzítő fényképes dokumentáció is készül.


Az épület alaposabb vizsgálatáról írásbeli szakmai dokumentáció is kérhető. Ez tartalmazza a különféle dokumentumok áttekintését és a helyszíni szemle során feltárt állapotokat ellenőrző méréseket. Esetleg hőkamerás méréseket és egyéb, komplexebb, pl., faldiagnosztikai, nedvesség által okozott meghibásodások hibafeltáró vizsgálatát, továbbá az egyéb épületszerkezeti meghibásodások feltárását, az épületfizikai paraméterek mérését és a feltárt hibák helyreállításának tervezését. Ebbe beletartozik indokolt esetekben az ehhez szükséges feltárásos vizsgálatok elvégzése is, továbbá az ezekhez szükséges feladatok kijelölése a feltárási munkákat végzők részére. Szükség esetén a célvizsgálatok elvégzésére más cég is bevonható.

A faldiagnosztikai vizsgálatok a falszerkezetek komplex helyszíni vizsgálatsorozatát jelenti. Ennek során a falak nedvességtartalmának, só koncentrációjának, továbbá egyéb fizikai és kémiai tulajdonságának, illetve ezek eloszlásának vizsgálatával következtethetünk a meghibásodások okaira. A falszerkezet felderítését követően választhatjuk ki az épület állapotához leginkább megfelelő szigetelési módot.

A régi épületek nagy része vízszigetelés nélkül készült, ezért a felújításuk hozzáértést és speciális anyagokat kíván. Olyan esetekben, amelyeknél a falazat kevés vizet tartalmaz és mérsékelt a sóterheltsége, szárítóvakolattal is tartós eredmény érhető el. Ezek az anyagok nagy pórustartalommal rendelkeznek, így a falból átkerülő sókat hosszú éveken keresztül tárolni tudják.

Az egyéb falszigetelő eljárások – pl. az injektált vagy az acéllemezek besajtolásával kialakított vízszigetelő megoldások – kimondottan a talajnedvesség ellen biztosítanak védelmet. A legmegfelelőbb módszer kiválasztásához is szükségesek azonban bizonyos előzetes épületdiagnosztikai vizsgálatok.


A hőkamerás kép alapvetően fontos az épület hőkibocsátásának a mérésére és a szigetelés módjának a meghatározásáhozA falak nedvességének a műszeres mérése fontos a kiszárítás módjának a megválasztásához


Az üregek, vezetékek roncsolásmentes feltárásánál is hasznos az elektromágneses keresőműszer


A falak belső hőmérsékletének műszeres mérése fontos a hőkibocsájtás szempontjából
Az acéllemezes lábazati és az injektált falszigetelések a talajvíz ellen hatásosak

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületlábazatok

Az épületek lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásainak, mint a felmenő, hiszen a talajból is folyamatosan nedvesség éri, és a fröccsenő esővízből is oda jut a legtöbb. A...


Falszigetelési módszerek

MESTER+ A lakás falainak nedvesedése, penészesedése régebben és ma is jelentős probléma. Sokszor csak a penészfoltokat látjuk a falon, és az okokat a közelmúltban történt változásokhoz, pl....