Napelemek buktatói

2018-06-15 09:27:47 | Módosítva: 2018-06-15 09:34:31

A Magyar Napelemgyártó Napkollektor Szövetség összeszedte a napelemes rendszerek telepítése során elkövethető tíz legalapvetőbb hibát. Érdemes alaposan átgondolni az ilyen berendezések kivitelezését, és valódi szakemberre bízni, mert már egy kisebb tévedés is súlyos anyagi kiadással járhat.


Amire vigyáznunk kell

Egyértelműen a legdrágább és esetenként élet-, de legalábbis tűzveszélyes döntés a nem megfelelő kivitelező választása. Lehet, hogy egy komoly referenciákkal bíró, megbízható cég némiképpen drágábbnak tűnik első látásra, ám a „mekkmesterek” könnyedén milliós kárt okozhatnak puszta hozzá nem értésből. Nagyon be lehet fürödni azzal is, ha úgy vásárolunk meg egy kész rendszert, hogy nem győződünk meg az épület hálózatának terhelhetőségéről, vagy a villanyóra paramétereiről. Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha kiderül, hogy csak emiatt cserélni kell a teljes vezetékezést vagy a villanyórát.

Gond lehet azzal is, ha a tető dőlésszöge nem megfelelő. Habár a napelemtáblákat szinte bármilyen tetőre fel lehet szerelni, az optimális dőlésszög mégis 25-35° közötti. Az ennél magasabb vagy alacsonyabb dőlésszög a hatásfokot rontja. A túl lapos szög esetében számíthatunk arra is, hogy hamar elkoszolódnak a napelemtáblák. Ha a házunk tájolása nem megfelelő, érdemes átgondolni, hogy esetleg attól külön, a kertbe vagy más épületre kerüljön a napelem, máskülönben a rendszer hatásfoka jócskán elmaradhat az ideálistól.


Amennyiben nem megfelelő a tetőnk dőlésszöge és/vagy tájolása, ideális megoldást nyújt a SolarEdge inverter, amely segítségével csökkenthetjük a termeléskiesést.

Az inverteres, azaz hálózatra visszatápláló napelem rendszer kiváló választás, hiszen a többletáramot értékesíteni tudjuk. Csakhogy éppen emiatt engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál, aminek az elmulasztása komoly kellemetlenségeket okoz – miközben a szolgáltató alapvetően partner szokott lenni. Az engedélyeztetéssel ne várjunk túl sokáig, két hónapot nyugodtan számolhatunk az eljárásra, és a mérőóra cseréjéig negyed év is eltelhet.

A Villamos Energia Törvény rendelkezése értelmében minden 50 kVA-os teljesítményt meghaladó rendszer, építési engedély köteles. Jobb a békesség, ha nagy teljesítményű napelemes rendszert akarunk telepíteni, előbb engedélyeztessük! Ha van olyan elektromos berendezés, aminél nagyon hamar visszaüt a túlzásba vitt költségcsökkentés, az a napelem rendszer. Igaz ugyan, hogy a kínaiak szépen fejlődnek telefonok és számítógépek gyártása terén, de a napelemtáblákat mégis inkább megbízható gyártótól vásároljuk meg.


A napelem rendszer lényeges része a megfelelő tartószerkezet. Ha ezen takarékoskodunk, pár év múltán azt vehetjük észre, hogy a rozsda és az időjárás „megeszi” a tartószerkezetet, ami az egész rendszer működését veszélyezteti. A jó minőségű napelemtáblákat 30-40 évre tervezik, a tartószerkezet is bírjon ki legalább ennyit!

Elemi hiba, ha az invertert akarjuk megúszni kevesebb pénzből! Tény, hogy szorgos keleti barátaink olcsó invertereket is gyártanak, ám rögtön két gond is adódhat: egyrészt az áramszolgáltatók pontosan meghatározták, milyen invertert fogadnak el (üzembiztonsági okokból), másrészt az olcsóbb berendezések általában jóval hamarabb is mennek tönkre.

A napelemes rendszerek többnyire elegendő áramot termelnek egy egész ház ellátásához, ami azt jelenti, hogy mind az érintésvédelem, mind a túlfeszültség-védelem alapvető kell legyen! Az előbbi a súlyos sérüléseket, halálos baleseteket segít elkerülni, az utóbbi pedig egyszerre védi a ház elektromos rendszerét és a napelem rendszert is, hiszen meggátolja, hogy a hálózati túlfeszültség bármilyen kárt okozzon.

CIS technológia

Az egyik legmodernebb napelem technológiának számít a CIS, azaz réz-indium-diszelenid. A vékonyrétegű technológiák legújabbja 2009-től került igazán tömeggyártásba. Sok cég fejleszt ilyen gyártási módokat, mivel kiváló hatásfokot lehet elérni a CIS technológiájú napelemekkel.


A CIS technológiás fotovoltaikus napelem panelek egyik legnagyobb előnye az, hogy képesek a látható fény spektrumánál nagyobb mértékben kihasználni a nap sugárzását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új technológia messze jobban képes hasznosítani – főként hajnalban és késő este – a diffúz fényt. A ködös időjárásban vagy árnyékban ugyancsak jobb a hatékonysága. Ráadásul jobb a hőtűrő képessége is, meleg hatására kevesebbet veszít a teljesítményéből, így sivatagi területeken is ezt a technológiát részesítik előnyben a beruházók.

A szélesebb időtávban és változatos időjárási körülmények között is magas és egyenletes energiatermelése miatt javul a fogyasztás kihasználhatósága. A fotovoltaikus panelek reggelente hamarabb „futnak fel” és este később állnak le az energiatermeléssel, viszont direkt fény esetén is kisebb az eltérés a teljesítményben, mint más technológiák esetében.



Mivel jelentősen kisebb a felizzásuk – például a polikristályos napelem panelekhez képest – általánosságban elmondható, hogy megbízhatóbb és nagyobb az éves össztermelésük. Mivel el lehet térni a déli tájolástól, jobban tervezhető az elhelyezésük, több, eltérő építésű háznál is sikerrel telepíthetők, akár falakon és homlokzaton is.

A CIS technológiával készülő napelemeket ott érdemes elsősorban telepíteni, ahol építészeti jellemzők miatt a többi napelem típus kisebb teljesítményre képes: sűrűbben épített sorházak, hidegebb éghajlat, hegyvidék, északi területek.

Megnőhet a szénerőművek szerepe?

Csehország hatodik leggazdagabb embere bejelentette, hogy a vagyonából egy milliárd eurót költene arra, hogy felvásároljon elöregedő szén- és gáztüzelésű erőműveket Európában, valamint az Egyesült Államokban.


A milliárdos meggyőződése szerint a hőerőművekre néhány évtizeden belül sokkal nagyobb szükség lesz, mint most. Európában ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a megújulók, azonban az elektromos hálózat megfelelő terhelése szempontjából elengedhetetlenek lesznek a folyamatos teljesítményt biztosító hőerőművek. A nap ugyanis nem mindig ragyog, a szél pedig nem mindig fúj, vagy nem akkor, amikor az elektromos hálózaton terhelési csúcsok vannak.

A milliárdos terveinek vannak azért gyenge pontjai is. Könnyen lehet, hogy Európában jogszabályokkal tiltják majd be a fosszilis energiahordozókkal üzemelő erőműveket. Ezzel párhuzamosan pedig euró milliárdokat költenek a villamos energia tárolási lehetőségeinek fejlesztésére, és ha ez sikerrel jár, akkor nem a szenes erőművek fogják „pufferelni” a megújuló energiatermelést.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló fatüzelés?

Novemberi lapszámunkban „bebizonyítottuk”, hogy a fatüzelés megfelelhet a „megújuló energia” kritériumainak. Ezt támasztja alá az is, hogy a legújabb építési rendeletek előírják; egy újonnan...


Meddig lesz napelem stop?

Várhatóan október 1-jétől engedélyezi újra a kormány egyes körzetekben a hálózati áram visszatáplálását a háztartási méretű kis erőműveknél, azaz a napelemek esetében.