Tulajdonosváltás az okosvilágban

2018-05-28 09:45:35 | Módosítva: 2018-05-28 09:49:19

Okoseszközeink minden esetben regisztrációt igényelnek. Általában nemcsak felhasználói fiókot kell létrehoznunk a gyártó weboldalán, hanem magát a készüléket is hozzá kell rendelnünk ehhez a felhasználói fiókhoz. Pl. egy okosfűtés saját routerének vagy/és magának az okostermosztátnak is van egy száma, ami a készülékre rá van írva, és a regisztráció során ezeket is meg kell adnunk. Sok gyártó nem kódot ad meg, amelyet be kell gépelni, hanem a regisztráció során be kell olvasni egy QR-kódot a termosztátról. Ez egy kiragadott példa, számtalan megoldás létezik, a lényeg, hogy a felhasználói fiók és a készülék sok esetben össze van rendelve.


Az ilyen rendszerek biztonságot nyújtanak a tolvajok ellen is, mert hiába szerzi meg valaki pl. a vezeték nélküli termosztátunkat, a készülékre írt kóddal nem tudja üzembe helyezni azt, mert amikor a gyártó weboldalán megkísérlik regisztrálni az eszközt, hibaüzenet fog megjelenni, hogy a készülék már regisztrál. Ebből az is következik, hogy amikor eladjuk a lakást – vagy akár csak a készüléket –, nem elég resetelni, újraindítani, gyári adatokra visszaállítani stb., belépve a felhasználói fiókunkba, ezt az összerendelést meg kell szűntetni. Gyártó függő, hogy ez milyen módon történik, pl. email-en jön kérés a megerősítésre vagy sms-kódot kapunk, sokféle megoldás létezik. Ez persze nem csak a termosztátokra vonatkozik, minden intelligens, okos, smart készülék esetében hasonló beavatkozásra lehet szükség.


A legjobb ha, amikor ezeket a készülékeket üzembe helyezzük, és végigböngésszük a használati utasítást, a fontosabb lépéseket szövegkiemelővel megjelöljük magunknak. És persze mindenképpen őrizzük meg a használati utasításokat akkor is, amikor már jól tudjuk használni a készüléket, mert a kezdő lépések hamar törlődnek emlékezetünkből, hiszen azt egyszer kell csak végigcsinálni, a használat során általában többé nem lesz szükségünk rá.

Kivéve, amikor eladjuk lakással együtt. Semmiképpen ne adjuk tovább a készüléket felhasználói fiókkal együtt, mert olyan adatokat is tartalmazhat a regisztráció, ami nem tartozik másra, és esetleg már elfelejtettük, hogy azt meg kellett adni a használatba vétel során. A készülék új használója, amikor mi felszabadítottuk az összerendelést a felhasználói fiókunkkal, már szabadnak fogja látni a készüléket, és a saját fiókjával tudja összerendelni.


Amikor értékesítjük a lakást, vegyük sorra az okoseszközöket, amiket otthagyunk az ingatlanban, függetlenítsük magunktól. Adjuk át a vevőnek a listát is, hiszen neki sorra mindegyikkel regisztrálnia kell, saját jogán. Előfordulhat, hogy nagyobb értékű készülékek esetében szükséges külön adásvételi szerződést kötnünk, hogy tudjuk igazolni, ki a készülék tulajdonosa. Ez mind a vevőnek, mind az eladónak érdeke. Olyan is előfordulhat, hogy nem ruházható át a készülék tulajdonjoga, esetleg a rajta futó szoftverért az új tulajdonosnak fizetnie kell újra.

Okostelefon eladása és az adataink 

Amikor okostelefont vásárolunk vagy eladunk, mindenképpen szükséges adásvételi szerződést kötni, mert ha az új tulajdonostól ellopják vagy elveszíti a telefont, és rendőrségi ügy is lesz belőle, a jogos tulajdonos az lesz, akinek a nevén az IMEI szám regisztrálva van. A rendőrség neki fogja visszajuttatni a készüléket, akkor is, ha évekkel korábban már eladta a telefont. Az IMEI számot a telefon beállításai között, a „Telefon névjegye/Állapot” menüpontban, a készülék eredeti dobozán és magán a készüléken is megtaláljuk. Ezt az IMEI számot írjuk bele a szerződésbe, ezzel tudjuk igazolni a tulajdonjogot akár vevők, akár eladók voltunk.

Még talán ennél is fontosabb, hogy mielőtt eladunk egy telefont, töröljünk belőle mindent. Nem elég átnézni, és a képeket, telefonszámokat, fiókokat kézzel törölni. Ennek egyetlen biztos módszere a visszaállítás gyári alapállapotra: „Beállítások/Általános kezelés/Visszaállítás/Gyári adatok visszaállítása. Ez minden adatot, fájl, fiókot, programot, mindent töröl a telefonról, ezután úgy tudjuk eladni a készüléket, mint amikor magunk vettük a boltban, nem lesz rajta semmi az alapprogramon kívül. Ettől még a készüléket be lehet kapcsolni, hogy a vevő lássa, mit vesz, de ehhez nem szükséges, hogy a mi bejelentkezési adatainkkal fusson a rendszerprogram.


Ez különösen fontos azért, mert a telefonban az email-címünkkel vagyunk belépve, minden ahhoz kötött, a telefonszámainktól, az email-jeinken át, a Google-n keresztül, hogy mikor merre jártunk stb. Ezek az információk és adatok nem tartoznak senkire, ráadásul, ha rossz kezekbe kerül a telefon, akár üzeneteket, facebook bejegyzéseket is tudnak a nevünkben tenni stb., sőt sokan bankkártya helyett is a telefonnal fizetnek. Szinte a fél életünk benne van a készülékben, ha csak átnézve törlünk, óhatatlanul benne felejtődik valami. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy ha nem adjuk el a telefont, akkor is mindenképpen védjük legalább képernyőzárral, mert a legtöbb alkalmazásba folyamatosan be vagyunk lépve, és rossz kezekbe kerülve a telefon, a fentiekhez hasonló helyzetbe kerülhetünk.)

Bluetooth-os autó eladása

A modern autók Bluetooth kapcsolaton szinkronizálják a telefon adatait, ha nem is mindent, de a telefonszámokat, sms-eket mindenképpen. Amikor a Bluetooth kapcsolat létrejön elsőször, be kell ütnünk a 4 jegyű kódot (1234 vagy 0000) és el kell döntenünk, hogy automatikus legyen-e a kapcsolat. Napi használat esetén szinte egyértelmű a választás, akkor válik kényelmesen használhatóvá, ha amint beülünk az autóba, a Bluetooth kapcsolat létrejön. De a szinkronizálás is automatikussá válik ilyenkor, és az adatok bekerülnek az autóba. Mielőtt eladjuk az autót, először mindenképpen töröljük az autóba bemásolódott adatokat, másodszor pedig „felejtessük el” a telefonnal az autót: „Bluetooth/Párosított eszközök/Párosítás megszüntetése”. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha az ország másik felébe viszik az autót, mert ha automatikus kapcsolódáson marad, és mégis „összefutunk” pl. a Balatonon, anélkül fog szinkronizálódni a telefonunkkal, hogy egyáltalán észrevennénk, és adataink bekerülnek egy idegen autójába.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hétvégén is kényelmesen

Manapság egyre több szó esik a hétvégi házak, üdülők fűtéséről, hiszen sokan szeretnének elvonulni nyugalmas második otthonukba télen is. Sok helyen, főleg a magyarországi tavaknál – Balaton,...


Okosfűtés egyszerűen

Az otthon elfogyasztott energia közel 80 százalékát a fűtés és a meleg víz előállítására használjuk fel, így a legnagyobb megtakarítást fűtési költségei csökkentésével érheti el. Ha fontos Önnek...