Darálós WC

2018-06-20 08:47:28 | Módosítva: 2018-06-20 08:55:20

Építésnél, lakásfelújításnál a legkülönbözőbb okokból lehet problémánk a WC elhelyezésével. Bővül a család és új WC-re (is) szükségünk van, vagy a régit akarnánk áthelyezni, kitenni a fürdőszobából, de a lefolyó­rendszer ehhez nem áll rendelkezésre. Az is lehet, hogy a régi bérházban nincs a lakásban WC, csak közös, a folyosó végén. Lehet, hogy a szuterénban lenne legjobb helye a mellékhelyiségnek, de az alacsonyabban van, mint a csatornahálózat. A megoldást sok esetben a darálós WC jelentheti.

Több típusa is használatban van

Az egyiknél az őrlő-szivattyú egység a WC-kagylóhoz illeszthető, míg a másik változatnál a kagylóval egybe van építve, ez a típus kerül többe. Az őrlő-szivattyú egység alkalmas egy WC-hez, de akár egy komplett vizesblokkhoz mosdóval, zuhanyzóval, mosógéppel is, hiszen mindegyiknek a szennyvizét képes eltávolítani. Léteznek olyan darálós WC-k, melyek a hagyományos WC-khez hasonlóan falba süllyeszthetők vagy felfüggeszthetők.

A darálós WC tulajdonképpen egy automatikusan működő daraboló-aprító szennyvízszivattyú. A készülékbe épített aprító motor lehetővé teszi, hogy az ürülék és szennyvíz a szokványos WC elevezető csőnél sokkal kisebb átmérőjű csövön keresztül távozzon. Ha a szennyvíz főcsatorna vagy az ülepítő gödör túlságosan nagy távolságban van, vagy szintje magasabb, mint a lakás adott szintjéé, akkor a szennyvízszivattyú képes elpumpálni – akár 100 m-re –, vagy felpumpálni – akár 7 m-es magasságig – a szennyvizet.

A darálós rendszer telepítéséhez nem kell bontani, az átalakítás nem érinti a szomszédokat, nem kötött az egész épületen áthaladó nagy átmérőjű ejtőcső korszerűsítéséhez – így az nem duplázza a költségeket, a kivitelezés idejét –, nem függ mások hozzájárulásától, nem engedélyköteles. A hosszas egyeztetések, másokhoz alkalmazkodó ütemezés bonyolult ügyintézés és napokig tartó nagytakarítás helyett egyszerű, gyors a kivitelezhetőség, pár órán belül elkészül – rengeteg időt nyerhetünk.

A darálós WC szivattyúi alkalmasak szennyvíz átemelési célokra is, szükség szerint akár a mosógép, mosdó, fürdőkád, zuhanyozó szennyvizét is rá lehet kötni, így egy teljes vizesblokk telepítésének nehézségeit képes megoldani egy kalap alatt. Ma már kiforrott megoldás, üzembiztos konstrukció – gondos telepítés, szakszerű kivitelezés mellett zavartalan a működése. Illeszkedik a hagyományosan szerelt hálózatokhoz, utólag is telepíthető, külön vízbekötést nem igényel. Akár a falon kívüli csövön keresztül, a sarokban, a mennyezethez közel is továbbítható a szennyvíz.

A darálós WC nem húsdaráló, nem alkalmas arra, hogy mindent ledaráljon, ami belekerül. Ahhoz, hogy hibátlanul és hosszú távon működjön, nem szabad a kagylóba mindenfélét bedobni; pl. nem a darálós WC-be való a popsi törlő kendő, a smink vatta, a műszálas WC papír, törlőkendő, felmosó mop, építkezési törmelék, intim betét, csontos ételmaradék és más szilárd tárgyak sem.

Egy darálós WC-ben csendesen működik a szennyvízszivattyú. Zaja alig hangosabb, mint egy hűtőgépé. A szivattyúmotor csak akkor működik, ha a szintérzékelő úgy érzékeli, hogy kellő mennyiségű darálandó anyag van a tartályban. Hangja egyáltalán nem zavaró.


Ez van a fedél alatt


Falsík mögötti beépítés


Hazai gyártmányú kagylóba épített változat


Komplett fürdőszobához


WC kagylóba épített szennyvízszivattyú


Mosogatóhoz és mosógéphez is használható


Zuhanyozó és WC szennyvízátemelője

A dugulás-elhárító véleménye

Amikor a darálós WC hangján lehet hallani, hogy erőlködik, akkor kell szakembert hívni. Akkor még biztosan meg lehet oldani egy sima dugulás-elhárítással, takarítással a problémát. Amikor a motor már teljesen beállt, akkor már nagyobb a baj, hiszen nem lehet tudni, hogy mióta erőlködik a motor. A dugulás miatt megállhat, mert már nem bírja a motor. Az is lehet, hogy a rengetek erőltetett menetben leégett, és akkor már csak cserével lehet megjavítani.


Egy ilyen darálós WC nem 5-10 Ft, így megéri, időt és pénzt rá áldozni a karbantartására, hogy ne akkor találkozzunk a dugulás-elhárítóval amikor már nagy a baj. A darálós WC-k dugulás-elhárítása 20-25 000 Ft-tól kezdődik. Ne bízzuk kóklerre dugulás elhárítását, mert egyszer szökőkút fog felcsapni a WC háta mögül! Természetesen nem törvényszerű a dugulás megjelenése, lelkiismeretes szerelés esetén nem kell szembesülnünk a kellemetlen jelenséggel.

Az ismertebb, nívósabb gyártmányú termékek meglehetősen stabilan végzik feladatukat, ritkán okoznak meghibásodásokat. Vilo, Grundfos termékei például már bizonyítottak az épületgépészetben, így joggal számíthatunk tartósságukra, ezáltal inkább ajánlhatók beszerelésre. Az olcsó kínai termékek kevésbé ajánlhatók. A darálós toalett üzemeltetése során kiemelten figyeljünk, hogy lefolyóba nem illő tárgyak ne kerüljenek a WC csészébe. A darálós WC elektromossággal működik, ezáltal gondot jelenhet egy hosszas áramszünet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Darálós WC

Már a 2. világháborút követő években használták a francia találmányt, Párizsban a Hausmann féle házak komfortosítására egy-egy társasházban egy-egy falikutat helyeztek el, az udvaron egy-egy...


Fürdőszobai innovatív ötletek

A fürdőszoba kialakítás, felújítás gyors, tiszta és hatékony módja az évtizedek óta széles körben alkalmazott WEDI építőlemezek használata, melyek Styrofoam, extrudált polisztirol habból...