Hagymás virágok hasznosítása

Az ültetésük ideje szeptember, október eleje, legalábbis azoknak a hagymáknak, amelyek begyökeresedésükhöz hosszú idő szükséges. Ilyenek virágok a császárkoronák, a csillagvirágok, a nárciszok, a sáfrányok és a tőzikék. Más virágokat még októberben is biztonságosan ültethetünk. A hagymák mérete minél nagyobb, általában annál termetesebb virág vagy virágzat fejlődik ki belőlük. Állapotuk akkor jó, ha nyomásra kemények, tömörek és épek. Nincsenek rajtuk fertőzésekből adódó elszíneződések, fonnyadások. Fontos, hogy ne legyenek kiszáradva sem.
Ültetésük mélysége a magasságuknál vagy vastagságuknál körülbelül háromszorta mélyebb legyen. A kis méretű, dió nagyságú hagymákat 5-8 cm távolságra kell ültetni egymástól, a nagyobbak között 10-15 cm térközt is hagyni kell. Ültetésükhöz egy kúpos ültető lyukat kell mélyíteni az előzetesen már előkészített porhanyós és enyhén nyirkos talajba. Ezekbe a lyukakba a dió nagyságú hagymák kerülhetnek egyesével, vagy párban esetleg hármasával. A nagyobb hagymák mindig egyesével, külön-külön kerüljenek az ültető lyukakba. Ezeket lehetőleg talpukra kell állítani, vagyis a csúcsukkal felfelé legyenek elhelyezve a lyukba. A drénezésük is szükséges lehet, legalábbis a tömörödött, nedves, erősen kötött agyagos talajok esetében. Ilyenkor az ültető lyukat is mélyebbre kell ásni. Ennek az aljába homokkal kevert finom sóder kerüljön beszórásra kb. 5-10 cm vastagon, és erre helyezhető rá az ütető lyukba szánt hagyma. Ezután az ültető lyukat enyhén nyirkos, jó minőségű földdel vagy komposzttal fel kell tölteni, majd alaposan beöntözni.
Az olyan növényeket, amelyeket évente ki kell szedni a földből, ajánlott hagymakosárba ültetni. Ilyenek a jácintok, a gyöngyikék és a nárciszok.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hagymás, virág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rózsák sokféleképpen

Rózsák közül a tearózsák alegismertebbek, melyet vágott virágként is ismerünk. Hosszú száron egy nagy virág. Ám arózsáknak többféle fajtacsoportja van, melyek kertben egyszerűbben tarthatók,...


Betonszövet

A tavasz beköszöntével egyre többet tartózkodhatunk akertben, a szabad levegőn. Ha különleges látványú, de egyszerűen elkészíthető dologgal szeretnénk feldobni teraszunk, kertünk látványát, a...