Különleges ékszerkészítés

2019-05-14 11:11:46 | Módosítva: 2019-05-14 11:40:11

A címben lévő ellentmondás nem véletlen, hiszen természetes és szép dolgokat zárunk be a folyamat során epoxy műgyantába, és tesszük ezeket örökéletűvé. A kreatív hobbimódszerek fejlődésével rengeteg szép dolgot készíthetünk kis gyakorlást követően, házilag is. A műgyantás ékszerkészítéssel szép, igényes kivitelű díszek, ékszerek készülhetnek ajándékba és saját részre egyaránt.


Természet és műgyanta

A műgyanta alapjában egy veszélyes anyag, tehát nagyon körültekintően kell vele bánni, ám egyéb kedvező tulajdonságainak köszönhetően az ékszerek készítésének egy új távlatát nyitja meg. Sok más technikával is kombinálható, és kis gyakorlással hamar bele lehet jönni az ékszerkészítésbe. A technika névadója – egyben a legfontosabb alapanyaga is – a kétkomponensű epoxy műgyanta. A termék használati utasításának megfelelően 1:1 vagy 1:2 arányban kell összekeverni a két komponenst.

A használati utasításokban térfogat szerinti mérést jelölnek, azaz mérőpoharakba kell önteni a két komponenst, majd összekeverni. A tömeg szerinti kimérés is megfelelő, sőt gyorsabb is, hiszen csak egy pohárra van szükség. A pohárral lenullázzuk a mérleget, beleöntjük az egyik komponenst, majd a másikat és a tömegarányokat a mérlegen figyeljük.

Mivel a műgyanta kimoshatatlan, ezért műanyag, eldobható poharakat használjunk. Ha lecseppen a műgyanta, előbb töröljük le száraz ronggyal amennyire lehet, utána az acetonos körömlakklemosó segíthet a teljes eltávolításban. Figyeljünk arra, hogy a komponenseket nagyon alaposan, akár perceken keresztül keverjük össze, csak így lesz szép a végeredmény. Keverés közben levegőbuborékok kerülnek a gyantába, de ezek később eltávoznak majd belőle. Tehát inkább legyen egy ideig buborékos, mint nem megfelelően összekevert!

A műgyantából készülhet karkötő, fülbevaló, medál, gyűrű… Ehhez venni kell foglalatot vagy sablont, amiben majd megszilárdul a gyanta. Gyakorlásnak először érdemes papíros ékszert készíteni, ha ez már megy, akkor jöhetnek a virágok, növényi részek, csillámok és bármi egyéb. A mintás papírból vágjunk ki egy megfelelő részt, és azt vizes bázisú ragasztóval rögzítsük a foglalatba. Felül is ragasztózzuk be, és a száradása után öntsük ki a már bekevert gyantával. Vékony foglalatnál egy, vastagnál több rétegben öntsük a gyantát – óvatosa, lassan. Amikor a gyanta már sűrűbb, akkor egyszerűbben bent marad a foglalatban, és a domborúsága is könnyebben kialakítható. Amennyiben a gyantában buborék maradt, azt nyílt lánggal vagy hőlégfúvóval lehet eltüntetni, mert a meleg hatására kipattannak a buborékok. A gyanta szilárdulása több tényezőtől függ, ilyen a hőmérséklet vagy a páratartalom. Ha 24 óra múlva sem szilárd az ékszer, akkor meg lehet próbálni, hogy kissé felmelegített, majd kikapcsolt és nyitva hagyott ajtajú sütőbe tesszük, amíg az kihűl.

Hobbiboltokban rengeteg féle hozzávalót szerezhetünk be a gyantaékszerekhez, különböző kiöntőformákat, kapcsokat, foglalatokat, így már csak azt kell kitalálni, mit tegyünk ezekbe bele, hogy elkészüljön az egyedi alkotás.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dísztárgyak színes ceruzákból

A faesztergálás különleges hobbi, amihez nem csak gépre, de megfelelő faanyagokra is szükség van. Ám a beszerzésük nem könnyű feladat. Ritkán lehet jól esztergálható és különleges erezetű...


Kavics szobrászat

Sok vízpartot föveny helyett kavics borítja, és ha egy kicsivel több figyelmet fordítunk rájuk, a sokféleségük megejtő. Színesek, alakjuk és nagyságuk hihetetlenül változatos, elbűvölő....