Személyi kölcsön

2019-05-14 10:59:24 | Módosítva: 2019-05-14 10:59:24

Lakásvásárlás, egy alapos felújítás a konyhában vagy egy új autó – ezen tételek komoly anyagi ráfordítással járhatnak, emiatt érdemes mihamarabb felmérni a finanszírozási lehetőségeinket. Összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőket figyelnek a bankok, amikor arról határoznak, hogy igényelhetünk-e hitelt vagy sem, illetve milyen egyéb kérdéseket kell feltennünk magunknak a választás előtt.


Mielőtt elindulunk a legközelebbi bankfiókba fontos átgondolni, hogy az általános feltételeknek megfelelünk-e. Ezzel megkönnyíthetjük a dolgunkat és rengeteg időt is megspórolhatunk. Először is fontos kiemelni, hogy azok, akik szerepelnek a KHR nyilvántartásban (más néven rajta vannak a BAR listán aktív vagy passzív státusszal, automatikusan kiesnek abból a körből, akik hitelt vehetnek fel. Ezen felül figyelembe kell még venni a személyi feltételeket is: mint a betöltött 18. életév, cselekvőképesség, az adott hitel igényléséhez szükséges havi jövedelem, legalább 3 hónapos munkaviszony ugyanazon munkáltatónál, valamint a próbaidő lezárulta.

Elvileg egyedül is vehet fel hitelt valaki, ha egyedül vág bele egy komolyabb anyagi vonzattal járó tervbe. Abban az esetben viszont, amikor nincs elegendő jövedelmünk, akkor a bank kérheti, hogy adóstársat, kezest is bevonjunk, aki a saját jövedelmével lesz felelős a hitelért, velünk együtt. Egyes élethelyzetekben a Bankok kötelezően előírhatják adóstárs bevonását. Így például amennyiben házasságban élünk, úgy rendszerint a házastárs is kötelezően belevonásra kerül a hitelügyletbe. Ilyen felelősséget azonban legfeljebb legközelebbi hozzátartozónak szabad vállalni.


A hitelfelvételnél mindig a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM) figyeljük. A THM nem más, mint a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez képest, százalékos formában megadva. Ez a mutató azt ismerteti, hogy a hitelfelvevőnek a felvett tőkeösszegen felül mennyit kell visszafizetnie; vagyis tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamatot, díjat és kezelési költséget. A THM szerepe, hogy a kölcsönigénylő össze tudja hasonlítani egymással a banki ajánlatokat.

A hitel árát a kamat határozza meg, melynek mértéke a futamidő (visszafizetési idő) alatt lehet fix, vagy bizonyos időszakonként változhat. A változások közötti időszakot kamatperiódusnak hívják.

Ha a hitel változó kamatozású, a kamatperiódus fordulónapján változik a kamat és így a törlesztő részlet nagysága is. A kamat mértéke tehát a hitel futamideje alatt a Bankoktól független kamatváltoztatási mutató szerint változhat – ez a kamatkockázat – amit hitel felvételekor gondosan mérlegelni kell!

A bankok azonban számos olyan hitelt kínálnak, amelyeknél bizonyos időre rögzítik a kamatot, akár a futamidő végéig – fixen. Ez idő alatt mindig ugyanannyi a törlesztő részlet. A nem futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél a rögzített időszak lejártakor viszont a kamat mértéke változhat: csökkenhet vagy nőhet.

Számos különböző elemet kell figyelembe venni, mely befolyásolja, hogy az adott hitel számunkra kedvező-e vagy sem. Ide tartozik a hitelkamat, mely százalékos formában mutatja meg a hitel árát, a fentebb részletesen bemutatott THM, valamint az olyan további feltételek, melyekkel kamat- vagy díjkedvezmények vehetőek igénybe. Alapszabály: minél alacsonyabb a kamat és a THM, annál kevesebbet kell majd visszafizetnünk a futamidő végéig.

Az összehasonlítás

Sosem könnyű a különböző mutatók eltérései miatt. Ám a folyamatot nagyban segítik az internetes kalkulátorok, ahol a felvenni kívánt hitelösszeg és a futamidő (az az időszak, amely alatt vissza akarom fizetni a hitelt) megadása mellett látható a hitelkamat, THM, törlesztő részlet és a teljes visszafizetendő összeg is. Ezek ismeretében pedig egyszerűbb lehet a választás.

Vannak esetek, amikor a bankok fedezetet kérnek tőlünk, ilyenek például a jelzáloghitelek. Ezekben az esetekben is számos tényezőt figyelnek a bankok, úgy, mint például a tulajdoni lap, hogy megfelelő forgalmi értéke van-e az ingatlannak, milyen állapotban van az ingatlan, tehermentes-e, vagy elfogadható-e a teher. Emellett megnézik, hogy a hitelfelvevő rendelkezik-e jogerős használatbavételi engedéllyel, nincs-e az ingatlannal kapcsolatban valamilyen bírósági eljárás folyamatban, önállóan forgalomképes, illetve, hogy a bank saját feltételrendszereinek megfelel-e.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kölcsön, hitel, bank, THM

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakni kell, de hitel nincs

A hitelezés visszaszorulása jelentős méreteket öltött az utóbbi időben, csak úgy, mint más fogyasztási cikkek forgalma. Egyre többen nyögik évekkel korábbi rossz döntésük következményét, amikor más...


Elektronikus személyi igazolvány

Az elektronikus személyi igazolvány egy bankkártya méretű okirat, ami egy beépített chipen digitálisan tárolja tulajdonosa adatait. Elsődleges feladata a tulajdonos személyazonosságának igazolása,...