Személyi kölcsön

2019-05-14 10:59:24 | Módosítva: 2019-05-14 10:59:24

Lakásvásárlás, egy alapos felújítás a konyhában vagy egy új autó – ezen tételek komoly anyagi ráfordítással járhatnak, emiatt érdemes mihamarabb felmérni a finanszírozási lehetőségeinket. Összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőket figyelnek a bankok, amikor arról határoznak, hogy igényelhetünk-e hitelt vagy sem, illetve milyen egyéb kérdéseket kell feltennünk magunknak a választás előtt.


Mielőtt elindulunk a legközelebbi bankfiókba fontos átgondolni, hogy az általános feltételeknek megfelelünk-e. Ezzel megkönnyíthetjük a dolgunkat és rengeteg időt is megspórolhatunk. Először is fontos kiemelni, hogy azok, akik szerepelnek a KHR nyilvántartásban (más néven rajta vannak a BAR listán aktív vagy passzív státusszal, automatikusan kiesnek abból a körből, akik hitelt vehetnek fel. Ezen felül figyelembe kell még venni a személyi feltételeket is: mint a betöltött 18. életév, cselekvőképesség, az adott hitel igényléséhez szükséges havi jövedelem, legalább 3 hónapos munkaviszony ugyanazon munkáltatónál, valamint a próbaidő lezárulta.

Elvileg egyedül is vehet fel hitelt valaki, ha egyedül vág bele egy komolyabb anyagi vonzattal járó tervbe. Abban az esetben viszont, amikor nincs elegendő jövedelmünk, akkor a bank kérheti, hogy adóstársat, kezest is bevonjunk, aki a saját jövedelmével lesz felelős a hitelért, velünk együtt. Egyes élethelyzetekben a Bankok kötelezően előírhatják adóstárs bevonását. Így például amennyiben házasságban élünk, úgy rendszerint a házastárs is kötelezően belevonásra kerül a hitelügyletbe. Ilyen felelősséget azonban legfeljebb legközelebbi hozzátartozónak szabad vállalni.


A hitelfelvételnél mindig a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM) figyeljük. A THM nem más, mint a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez képest, százalékos formában megadva. Ez a mutató azt ismerteti, hogy a hitelfelvevőnek a felvett tőkeösszegen felül mennyit kell visszafizetnie; vagyis tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamatot, díjat és kezelési költséget. A THM szerepe, hogy a kölcsönigénylő össze tudja hasonlítani egymással a banki ajánlatokat.

A hitel árát a kamat határozza meg, melynek mértéke a futamidő (visszafizetési idő) alatt lehet fix, vagy bizonyos időszakonként változhat. A változások közötti időszakot kamatperiódusnak hívják.

Ha a hitel változó kamatozású, a kamatperiódus fordulónapján változik a kamat és így a törlesztő részlet nagysága is. A kamat mértéke tehát a hitel futamideje alatt a Bankoktól független kamatváltoztatási mutató szerint változhat – ez a kamatkockázat – amit hitel felvételekor gondosan mérlegelni kell!

A bankok azonban számos olyan hitelt kínálnak, amelyeknél bizonyos időre rögzítik a kamatot, akár a futamidő végéig – fixen. Ez idő alatt mindig ugyanannyi a törlesztő részlet. A nem futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél a rögzített időszak lejártakor viszont a kamat mértéke változhat: csökkenhet vagy nőhet.

Számos különböző elemet kell figyelembe venni, mely befolyásolja, hogy az adott hitel számunkra kedvező-e vagy sem. Ide tartozik a hitelkamat, mely százalékos formában mutatja meg a hitel árát, a fentebb részletesen bemutatott THM, valamint az olyan további feltételek, melyekkel kamat- vagy díjkedvezmények vehetőek igénybe. Alapszabály: minél alacsonyabb a kamat és a THM, annál kevesebbet kell majd visszafizetnünk a futamidő végéig.

Az összehasonlítás

Sosem könnyű a különböző mutatók eltérései miatt. Ám a folyamatot nagyban segítik az internetes kalkulátorok, ahol a felvenni kívánt hitelösszeg és a futamidő (az az időszak, amely alatt vissza akarom fizetni a hitelt) megadása mellett látható a hitelkamat, THM, törlesztő részlet és a teljes visszafizetendő összeg is. Ezek ismeretében pedig egyszerűbb lehet a választás.

Vannak esetek, amikor a bankok fedezetet kérnek tőlünk, ilyenek például a jelzáloghitelek. Ezekben az esetekben is számos tényezőt figyelnek a bankok, úgy, mint például a tulajdoni lap, hogy megfelelő forgalmi értéke van-e az ingatlannak, milyen állapotban van az ingatlan, tehermentes-e, vagy elfogadható-e a teher. Emellett megnézik, hogy a hitelfelvevő rendelkezik-e jogerős használatbavételi engedéllyel, nincs-e az ingatlannal kapcsolatban valamilyen bírósági eljárás folyamatban, önállóan forgalomképes, illetve, hogy a bank saját feltételrendszereinek megfelel-e.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kölcsön, hitel, bank, THM

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöld hitel

Új „zöld hitel” programot hirdetett meg az MNB októbertől, ami a lakosság számára teremt kedvező feltételeket az új otthon építésére. A Zöld Otthon Program alapján legfeljebb 2,5 százalékos...


Csaló telefonhívások

Egész iparággá nőtte ki magát a telefonos csalás. Ne becsüljük le eztaveszélyt, mert az is áldozattá válhat, aki el sem tudja képzelni, hogyőt is be lehet húzni. Komoly pszichológiai felkészítés...