Lakásbiztosítási tanácsok

2019-05-09 09:43:06 | Módosítva: 2019-05-09 09:55:11

Hazánkban – elsősorban a városokban – sokan élnek társasházakban, nekik pedig egészen másfajta károktól kell félteniük otthonukat, mint azoknak, akik családi házban laknak. Ilyenek például a panelhézag-beázás vagy a felső szomszéd csőtörése és az ebből fakadó beázás. Ki fizet ilyenkor, ki téríti meg a keletkezett károkat? Ennek kapcsán vetődhet fel az a kérdés is, hogy elegendő-e az épület közös részeire kötött társasház biztosítás, vagy szükség van emellett külön lakásbiztosításra is.


Társasházak biztonsága

A társasház-biztosítás védelmet nyújt a teljes épületre, de sok esetben nem nyújt védelmet olyan káresetekre, amelyek a lakásban, vagy az abban tárolt ingóságokban következhetnek be. A kétfajta biztosítás azonban nem kizárja, hanem épp ellenkezőleg, kiegészíti egymást. Sokan a társasház biztosítás mellé a saját tulajdonú lakásukra vonatkozóan még megkötnek egy önálló szerződést is azokra a káreseményekre, amelyekre a társasház biztosítása nem nyújt fedezetet.

Először érdemes utána kérdezni a közös képviselőnél, hogy egyáltalán van-e már biztosítása a társasháznak, és ha igen, akkor nézzük meg a kötvényt, hogy kiderüljön:
– mely vagyontárgyak vannak biztosítva (csak a közös tulajdonú ingatlanrészek vagy a külön tulajdonúak is, illetve az egyéni tulajdonú ingóságok biztosítva vannak-e), és
– milyen káresemények bekövetkezése esetén nyújt térítést?


Ez fontos információ, amikor a saját lakására akar szerződést kötni valaki, mivel felesleges kétszer fizetni valamiért, a kár úgyis csak egyszer térül meg. Ha tehát a társasház biztosítás már védelmet nyújt egy bizonyos káreseményre a saját tulajdonú lakás esetén is, és a térítési összeghatár is megfelelő, célszerű azt a fedezetet nem kérni a saját lakásbiztosításunk esetén. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a társasház közös részei – így a lépcsőház vagy a pince – tulajdoni hányadunk arányában a mi felelősségi körünkbe tartozik, ezért ezt nekünk kell biztosítanunk. Ha a közös képviselővel való egyeztetés után kiderül, hogy a társasház biztosítása csak a közös tulajdonra terjed ki, akkor célszerű a saját tulajdonú ingatlanrészre lakásbiztosítást kötni.

Panel lakóknak…

A lakótelepi életvitelt nagyon jól ismerik az ott élők, és köztük a panelekben előforduló fő problémaforrásokat is, melyek közül első helyen a beázás szerepel. Éppen ezért kiemelten fontos a vezetéktörés elleni és az elfolyt víz térítését is magába foglaló biztosítás. Beázás esetén nem csak a falak károsodnak, hanem az áramellátás is, mivel a legtöbb panellakásban a plafonon keresztül haladnak a vezetékek, így ezek is veszélyben vannak, ha egyszer csak elkezd csöpögni a mennyezet. Éppen erre jó megoldás a háztartási gépek rövidzárlat elleni biztosítása.

Ha nincs a társasháznak közös biztosítása, vagy az nem terjed ki az egyéni tulajdonra, akkor különösen fontos, hogy a lakásbiztosítás tartalmazzon panelhézag-beázásra vonatkozó fedezetet.


...és a nem panel társasházi lakóknak, sokszor pompázik szép külsőben a társasház egy szürke panelhez képest, de szintén sűrűn megesik, hogy a festett falak mögötti csőszerkezet elavult, és a csőtörések miatti beázás hasonlóan nagy problémává fajul. Ezért itt is elengedhetetlen a csőtörés elleni védelem.

A villámcsapások egyre gyakoribbak és egyre nagyobb mértékű károkat okoznak nemcsak az ingatlanban, hanem a túlfeszültség miatt az ingóságainkban is. Ezekre kiterjedő biztosítási fedezet is elengedhetetlen. Végül a lakás nyílászárói üvegezésének törése, repedése is mindennapos veszélyforrás, amire érdemes a lakásbiztosításunk fedezetét kiterjeszteni.


Háztípustól függetlenül a betöréses lopásnak és rablásnak bármikor áldozataivá válhatunk, a társasház biztosítás azonban sokszor nem téríti az egyes lakásokban keletkezett károkat. A lakásbiztosítással viszont nem csak a lakásunkban található ingóságokat tudhatjuk biztonságban, hanem egy betörés vagy annak kísérlete során megrongálódott épületkárok (pl. megrongált ajtó) is megtérülnek.


Szintén nagyon hasznos, ha a lakásbiztosítás tartalmaz, vagy opcionálisan kérhető bele olyan assistance típusú szolgáltatás, amely vészhelyzet esetén (pl. csőtörés, tetőbeázás, fűtési rendszerrel kapcsolatos akut probléma) a lehető legrövidebb időn belül vészelhárító szakembert, mesterembert küld a helyszínre. Így nem nekünk kell keresgélni, ráadásul még a szerelési díjak is térülnek a szerződésben meghatározott összeghatárig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztosítás kerti értékekre

Ma már akár macskánkra, kutyánkra is köthetünk biztosítást, ami baj esetén fedezi az állatorvosi költségeket. Elmondható, hogy szinte mindenre lehet már biztosítást kötni, de nem mindegy, hogy hol....


Társasházi garázskapuk

Az új építésű társasházak szinte kivétel nélkül közös teremgarázzsal, mélygarázzsal készülnek. Egy ilyen közös garázs kapuja a családi házak garázskapujához képest sokkal nagyobb terhelésnek van...