Lakásbiztosítási tanácsok

2019-05-09 09:43:06 | Módosítva: 2019-05-09 09:55:11

Hazánkban – elsősorban a városokban – sokan élnek társasházakban, nekik pedig egészen másfajta károktól kell félteniük otthonukat, mint azoknak, akik családi házban laknak. Ilyenek például a panelhézag-beázás vagy a felső szomszéd csőtörése és az ebből fakadó beázás. Ki fizet ilyenkor, ki téríti meg a keletkezett károkat? Ennek kapcsán vetődhet fel az a kérdés is, hogy elegendő-e az épület közös részeire kötött társasház biztosítás, vagy szükség van emellett külön lakásbiztosításra is.


Társasházak biztonsága

A társasház-biztosítás védelmet nyújt a teljes épületre, de sok esetben nem nyújt védelmet olyan káresetekre, amelyek a lakásban, vagy az abban tárolt ingóságokban következhetnek be. A kétfajta biztosítás azonban nem kizárja, hanem épp ellenkezőleg, kiegészíti egymást. Sokan a társasház biztosítás mellé a saját tulajdonú lakásukra vonatkozóan még megkötnek egy önálló szerződést is azokra a káreseményekre, amelyekre a társasház biztosítása nem nyújt fedezetet.

Először érdemes utána kérdezni a közös képviselőnél, hogy egyáltalán van-e már biztosítása a társasháznak, és ha igen, akkor nézzük meg a kötvényt, hogy kiderüljön:
– mely vagyontárgyak vannak biztosítva (csak a közös tulajdonú ingatlanrészek vagy a külön tulajdonúak is, illetve az egyéni tulajdonú ingóságok biztosítva vannak-e), és
– milyen káresemények bekövetkezése esetén nyújt térítést?


Ez fontos információ, amikor a saját lakására akar szerződést kötni valaki, mivel felesleges kétszer fizetni valamiért, a kár úgyis csak egyszer térül meg. Ha tehát a társasház biztosítás már védelmet nyújt egy bizonyos káreseményre a saját tulajdonú lakás esetén is, és a térítési összeghatár is megfelelő, célszerű azt a fedezetet nem kérni a saját lakásbiztosításunk esetén. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a társasház közös részei – így a lépcsőház vagy a pince – tulajdoni hányadunk arányában a mi felelősségi körünkbe tartozik, ezért ezt nekünk kell biztosítanunk. Ha a közös képviselővel való egyeztetés után kiderül, hogy a társasház biztosítása csak a közös tulajdonra terjed ki, akkor célszerű a saját tulajdonú ingatlanrészre lakásbiztosítást kötni.

Panel lakóknak…

A lakótelepi életvitelt nagyon jól ismerik az ott élők, és köztük a panelekben előforduló fő problémaforrásokat is, melyek közül első helyen a beázás szerepel. Éppen ezért kiemelten fontos a vezetéktörés elleni és az elfolyt víz térítését is magába foglaló biztosítás. Beázás esetén nem csak a falak károsodnak, hanem az áramellátás is, mivel a legtöbb panellakásban a plafonon keresztül haladnak a vezetékek, így ezek is veszélyben vannak, ha egyszer csak elkezd csöpögni a mennyezet. Éppen erre jó megoldás a háztartási gépek rövidzárlat elleni biztosítása.

Ha nincs a társasháznak közös biztosítása, vagy az nem terjed ki az egyéni tulajdonra, akkor különösen fontos, hogy a lakásbiztosítás tartalmazzon panelhézag-beázásra vonatkozó fedezetet.


...és a nem panel társasházi lakóknak, sokszor pompázik szép külsőben a társasház egy szürke panelhez képest, de szintén sűrűn megesik, hogy a festett falak mögötti csőszerkezet elavult, és a csőtörések miatti beázás hasonlóan nagy problémává fajul. Ezért itt is elengedhetetlen a csőtörés elleni védelem.

A villámcsapások egyre gyakoribbak és egyre nagyobb mértékű károkat okoznak nemcsak az ingatlanban, hanem a túlfeszültség miatt az ingóságainkban is. Ezekre kiterjedő biztosítási fedezet is elengedhetetlen. Végül a lakás nyílászárói üvegezésének törése, repedése is mindennapos veszélyforrás, amire érdemes a lakásbiztosításunk fedezetét kiterjeszteni.


Háztípustól függetlenül a betöréses lopásnak és rablásnak bármikor áldozataivá válhatunk, a társasház biztosítás azonban sokszor nem téríti az egyes lakásokban keletkezett károkat. A lakásbiztosítással viszont nem csak a lakásunkban található ingóságokat tudhatjuk biztonságban, hanem egy betörés vagy annak kísérlete során megrongálódott épületkárok (pl. megrongált ajtó) is megtérülnek.


Szintén nagyon hasznos, ha a lakásbiztosítás tartalmaz, vagy opcionálisan kérhető bele olyan assistance típusú szolgáltatás, amely vészhelyzet esetén (pl. csőtörés, tetőbeázás, fűtési rendszerrel kapcsolatos akut probléma) a lehető legrövidebb időn belül vészelhárító szakembert, mesterembert küld a helyszínre. Így nem nekünk kell keresgélni, ráadásul még a szerelési díjak is térülnek a szerződésben meghatározott összeghatárig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztosítást kötni gondosan kell

Kevés olyan ember van, aki legalább egy ismerősétől nehallott volna panaszt valamelyik biztosítóra, haaz nem térítette a kárát vagy a kár egy részét. Abiztosítási szakértők szerint a...


Óvintézkedések a viharral szemben

A tavasszal, nyáron a szeles, esős viharok szakaszába lépünk, amikor egyre gyakrabban csörög a biztosítóknál a telefon. Legtöbben megrongálódott tetőt, ledőlt kéményeket, kidőlt fák okozta...