Egészséges ház allergiában szenvedőknek is

2019-05-14 11:01:36 | Módosítva: 2019-05-14 11:04:48

Mivel életünk legnagyobb részét, mintegy 90%-át épületekben töltjük, ezért nagyon fontos egy olyan otthon kialakítása, ami támogatja egészségünket. Az allergiás betegek számára elengedhetetlen az olyan lakókörnyezet, amiben a betegségük minél enyhébben, és kisebb mértékben jön elő.


Szervetlen és légszennyező anyagok, házi poratka, penészgomba

Ezek olyan tényezők, amik rontják a lakásunk egészséges belső környezetét. A megfelelő szellőzés, higiénia, az allergének elkerülése – amik hatására az allergia kifejlődhet, előtörhet – nagyon fontos.

Lehetőség szerint ki kell irtani a lakásból a házi poratkát, a penészgombát, amire a legkézenfekvőbb megoldás, ha a lakásunkban megszüntetjük a nedvességet, párát. A nedvesség a házon belül az úgynevezett hőhidakon csapódik le, ezzel megteremtve a penészgombák számára az ideális légkört, élő felületet. Ezek az allergiások számára fulladásos köhögést, nehézlégzést és náthát okozhatnak, de az egészséges emberek számára is mérgező, és légúti megbetegedést okozhatnak.


Az egészséges légkör és optimális páratartalom kialakításának érdekében elengedhetetlen lépések a következők:

– A friss levegő jótékony hatással van az allergia kialakulásának elkerülésére, ezért fontos a rendszeres szellőztetés. Ezt megoldhatjuk egyszerű ablaknyitással vagy szellőző berendezések alkalmazásával is. Naponta többszöri szellőztetéssel elkerülhetjük a nagy mennyiségű pára kicsapódását a hidegebb felületeken alacsony beltéri hőmérsékletnél, ami később penészedéshez vezethet. Nem mellesleg a friss levegő jótékony hatással van a szervezet, az agy jobb oxigénellátására, a jobb alvásminőségre illetve a mentális működésünk optimalizálására is.

– Az épületet burkoló falak valamint a hőszigetelő anyagok kiválasztása szintén fontos, mivel olyan anyagúnak kell lennie ezeknek, melyek lég és pára áteresztőek. A kőzetgyapot például kiváló páraáteresztő, ugyanis nyílt pórusú szerkezete miatt alacsony páradiffúziós ellenállású. Ez azt jelenti, hogy páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező, így nem akadályozza a homlokzatokon keresztüli páravándorlást.

A páradiffúziós ellenállási tényező megmutatja, hogy 1 m vastag anyag páradiffúziós ellenállása hogyan arányul 1 m vastag levegőéhez viszonyítva. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező, tehát a vízpára gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban. Kritikus szagok, részecskék és lebegő szerves összetevők kibocsájtása elhanyagolható.

A kőzetgyapot szigetelések a természetben előforduló természetes anyagból, a vulkáni aktivitás eredményeképpen kialakult bazaltkőből készülnek, és egyedülálló tulajdonságaiknak köszönhetően hozzájárulnak egy élhetőbb, modernebb, fenntarthatóbb világ megteremtéséhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületlábazatok

Az épületek lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásainak, mint a felmenő, hiszen a talajból is folyamatosan nedvesség éri, és a fröccsenő esővízből is oda jut a legtöbb. A...


Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...