A pihentető alvás fontos kellékei

Ideális párnák

2011-10-04 00:36:39 | Módosítva: 2011-10-04 00:36:39

Az egészséges alváshoz nemcsak egy jó matrac, hanem jól kiválasztott párna is szükséges. Ám azt, hogy az milyen is legyen, elég nehéz meghatározni. Ma már annyiféle párna közül lehet választani, mint ágybetét között. A kiválasztást megkönnyítendő, az alábbiakban néhány fontos szempontot ajánlunk olvasóink figyelmébe.

A számunkra ideálisnak mondható párna kiválasztásakor több szempontot is célszerű figyelembe vennünk. Először is, hogy éjszakai pihenés közben többnyire milyen az alvási testhelyzetünk. Mindenki tudja, hogy főként hason, oldalt, háton vagy váltogatott testhelyzetben fekve tud leginkább pihenni. E testhelyzetekhez más és más párnaformák és töltetek az ideálisak. A lényeg az, hogy alvás közben a gerinc nyaki része ne legyen megtört vonalú, mert azok így nem tudnak kellően ellazulni. Márpedig a pihentető alváshoz – többek között – a lehető legteljesebb ellazulás szükséges.

A testhelyzet fontos tényező

A hason fekvőknek az alacsony párnák valamelyike a megfelelő, amelyik leginkább biztosítja a gerinc nyaki részének természetes alátámasztását. Mint az a matracoknál is fontos, a párnáknál is figyelembe kell venni a saját testsúlyunkat, ami a párna töltetétek kiválasztásánál lehet meghatározó. Kapható mikroszálas töltetű, vagy hagyományos toll és pehely keverékével töltött hagyományos párna is. A párna mérete sem lényegtelen; az általánosan elfogadott, ideális párnák általában 40x80 cm-esek, bár a méretválaszték ennél bőségesebb.

A hanyatt- vagy váltott helyzetben alvók az előzőnél magasabb és közepesen puha párnák közül válasszanak. A memóriahabos hagyományos formájú, illetve az anatómiai kialakítású párnák egyaránt biztosítják a gerinc természetes, ívelt helyzetét, amellett a nyak és a váll alátámasztását is kellően biztosítják. A töltetek választéka gyártóként változik, beszerezhetők hagyományos toll és pehely keverékűek, memóriaszivacs darabokkal, több rétegű memóriahab kombinációjú formatestű, vagy akár szilikonizált poliészter golyós töltetűek is. Nem ritkák az Aloe verával és antiallergén anyagokkal, illóolajokkal kezelt töltetűek sem.

Az oldalukon fekvőknek általában keményebb és a szokásosnál magasabb párnák az ideálisak. Ilyen testhelyzetben fontos, hogy a fej ne lógjon, miközben a nyak és a váll is megfelelően alátámasztott helyzetbe kerüljön. E célt leginkább a formára alakított anatómiai párnák biztosítják, amelyek a megfelelő mértékben támasztják alá az említett testrészeket. Ezek általában memória szivacsból készülnek, vagy ennek több rétegben, légáteresztő csatornákkal kialakított változatából.

Aki viszont gyakran változtat alvás közben a testhelyzetén, annak lehetőleg nagyméretű, hagyományos párnára van szüksége, amely azonban csak közepes keménységű és nem is túl magas töltetű legyen.

Párnatöltetek

A párnatöltetek igen sokfélék és különféle tulajdonságúak, amelyek anyagaik hatása miatt jelentős kihatással bírnak a pihentető alvás szempontjából. Azt, hogy kinek melyik az ideális, mindenki maga dönti el. Ám nem haszontalan, ha ismerjük a különböző töltetfajták egyedi tulajdonságait és ennek tudatában választunk.

A toll jó ideig a legelterjedtebb és kedvelt párnatöltőanyag volt. Még ma is a legpuhább, kellemesen süppedős töltőanyaga a hagyományos párnáknak. Bár akár több évtized az élettartama, a jó tartású párnákban ajánlatos 4-5 évenként lecserélni, vagy alaposan kitisztítatni. A nedvességet a tolltöltetek nem szívelik, de szellős helyen hamar kiszáríthatók. Minden használat előtt ajánlatos a huzatban felrázással egyenletesen eloszlatni. Párnákban a toll és félpehely keverék biztosítja leginkább a megfelelő rugalmasságot és puhaságot.

A gyapjú ágyneműk tartozéka a gyapjúpárna, amely ennek az anyagnak minden jó tulajdonságával rendelkezik, feltéve, ha a természetes védőrétegét a lanolint is tartalmazza. Jelentős nedvességet képes felszívni a nélkül, hogy nyirkos érzetet keltene. Felülete klimatizált hőérzetet biztosít, enyhíti a reumás panaszokat, és szabályozott hőháztartási tulajdonsága miatt nyugodt alvást biztosít.
A különféle műanyagtöltetek között különösen a habanyagok terén bő a választék. Főként a terhelésre és a testhőmérsékletre reagáló memória habok nyernek egyre nagyobb teret. Ezek különféle szerkezeti kialakításokban, más habokkal kombinálva nagyon előnyös tulajdonságú párnatöltetek.

Átszellőzésüket, rugalmasságukat, számtalan technikai megoldás fokozza, mint pl. a szellőzőcsatornákkal kialakított párnatest. Nem ritkák a különféle habanyagokból készült rugók és mikroszálas fedőanyagok kombinációjával készült párnatestek, vagy a szilikonizált poliészter golyós párnatöltetek. Illóolajos kezelésük pedig ellazító, nyugtató hatású, ami mélyebb és pihentetőbb alvást eredményez.

Párnahuzatok

A párnahuzatok anyaga lenvászon, pamut, pamut-velúr keverék, poliészter vagy egyéb, alvást segítő illóolajokkal kezelt textília. A huzatokat általában az adott párnatípushoz szokás választani. Lényeges, hogy könnyen lehessen tisztítani, és ne fogja vissza a párnatöltet előnyös hatásait. A különféle illóolajokkal kezeltek tisztításánál szigorúan be kell tartani a gyártó utasításait. A huzatok kiválasztásánál mindig ajánlott kikérni a szakeladók tanácsát is, mert ők jobban tudják, hogy melyik párnához milyen huzatfajta a legideálisabb.

Természetes bio párnatöltetek

A párnatöltetek között a különféle természetes magok és héjanyagok sem ritkák. Ezek egyik számottevő előnye, hogy minden testhelyzethez kiválóan tudnak alkalmazkodni, jól támasztják alá a testet, és így ideálisan ellazítják az izomzatot bármilyen helyzetben. A fej formáját is jól követik, alvás közben gyengéden masszírozó hatásúak, és mély nyugodt alvást biztosítanak, bár kissé „zajosak”.

A tönkölypelyva magas kovasav tartalma miatt fájdalomcsökkentő hatású, ami különösen nyakizom fájdalom, fejfájás miatt fellépő alvászavarok esetén előnyös hatású párnatöltet. Nem vált ki allergiát, atkamentes és a fejtől elvezeti a hőt. Használat előtt felrázandó, hogy a lazán álló szemek felvehessék a fej formáját.

A köleshéj párnatöltet a tönkölyhöz hasonló hatású, csak a kisebb magok miatt gyorsabban tömörödik. Nem nyomható össze, de jól formázható és „halkabb” a tönkölynél. A párna keménysége a töltet mennyiségével szabályozható. Ugyan ez mondható el a meggymagos töltetekről is, amelyek a nagy magok miatt jól szellőznek, nyugtató hatásúak, és jól támasztják alá a nyakat. Csak bio termesztésből származó anyagokat célszerű töltelékként használni! ?

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: párna, alvás, relax

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alpesi kertek kicsiben, vagy nagyban…

Hazánkban is, de a világ minden táján nagy népszerűségnek örvendenek az alpesi növények. Ezek a magas helyi fajok általában kicsik, párnás növekedésűek, hiszen a sziklás hegyoldalakon...


Autós kiegészítők

Sok olyan apróbb eszközt lehet kapni, melyek autós utazáskor megkönnyítik a dolgunkat. Vannak köztük praktikus eszközök, mások csak a kényelmesebb utazást szolgálják, melyek egy hosszabb út...