Szerelősínek, tartóelemek, szegletek

Rögzítéstechnika

2008-07-22 20:04:56 | Módosítva: 2008-07-22 20:16:53

A szakemberek általában jól ismerik a különféle vezetékek felerősítését megkönnyítő rögzítéstechnikai rendszerelemeket. A különféle gyártók ezen elemeinek választéka elég bőséges és mindegyik elemrendszert képez. Ezek egy célt szolgálnak, hogy az épületgépészeti szerelések szakszerűek és e mellett gyorsan kivitelezhetők legyenek. Alkalmazásuk igen sokoldalú, és ha a különféle elemeket kellő kreativitással alkalmazzák, az egyszerűbb feladatok elvégzésekor is igen jól hasznosíthatók. Ezek közül a sokoldalú elemek közül mutattunk be most néhányat.

A szerelősínek előnye, hogy megkönnyítik a vízszintesen, vagy függőlegesen vezetett csövek szakszerű és szilárd rögzítését, pl. fal előtti szereléseknél, nagyobb terhelésű polcok konzoljainak a kialakításakor, vagy egyéb szabadon vezetett vezetékek rögzítésénél. A 38-40x40-60 mm-es és 2-6 m hosszúságú, az egyik oldalán hornyolt és a vele szembeni oldalon lyuksorral ellátott profilú szerelősínek megkönnyítik önmaguk rögzítését és a hozzájuk csatlakozó szerelvények gyors és egyszerű felerősítését, azok szintbe állítását. Különféle nagy teherbírású tartószerkezetek kialakításakor is jól használhatók, ha összeszerelésükhöz a megfelelő szeglet elemeket alkalmazzuk.
A rögzítéstechnikával foglalkozó két legismertebb cég (Fischer, Müpro) gyártmányelemei hasonlóak de nem csereszabatosak, tehát egymással nem "keverhetők", ám bármelyiket is használjuk, az eredmény hasonló lesz. Ajánlatos alaposan tájékozódni, hogy melyik rendszerrel érhetjük el legkönnyebben a célunkat.
A Fischer cég Samontec nyerges tartóelemeinek segítségével pl. szűk helyeken is rögzíthetők a különféle szerelvényeket tartó szerelősínek és a segítségükkel stabil tartók hozhatók létre. E tartókat belsőmenetes dübelekkel lehet felerősíteni a falakra, a méretre szabott szerelősín pedig anyás csavarokkal rögzíthető a nyerges elemekre. Függőleges és vízszintes helyzetben rögzíthető változatai különféle méretben és galvanikusan cinkezett, vagy korrozióálló bevonattal készülnek.
Mennyezeten, oldalfalakon, vagy alapfelületen és még a szűk helyeken is biztos rögzítést ad a szerelősíneknek a függőleges és vízszintes felfogó lappal gyártott homloktartó vasalat. A hosszanti furatok bizonyos állítási lehetőséget is biztosítanak, a szerelősín pedig csavarokkal rögzíthető a homloktartókra. A szögtartó elemek a konzolos felerősítést igénylő csöveknél és egyéb szerelvényeknél biztosítják a konzol egység szilárd alátámasztását.
Hasonló elvek alapján kialakítottak és nagyon hasonlók a Müpro cég szerelősínei, különféle összekötő és támasztó szegletei. Méreteik azonban a saját rendszerelemeihez igazodóak, de minőségileg "egyívásúak". Szegleteik, síneik segítségével a legkülönfélébb célra is megfelelő tartó vázakat, polc konzolokat, keretszerkezeteket és különféle sínkapcsolatokat is meg lehet oldani. Csuklós rögzítő elemek segítségével bármilyen ferde felülethez könnyen csatlakoztathatók a tartósínek, mivel a hajlásszöget a helyszínen lehet beállítani. Boltíves felületeken, vagy akár ferde tetőtérben is univerzálisan alkalmazható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faliszőnyeg rögzítés

Régen is divat volt, de a mai lakásokban is gyakran alkalmazott lakberendezési megoldás a szőnyeg a falon. Lehet funkciója – mint például ágy fejvég, vagy az ágy melletti falfelület lefedése -,...


Homlokzati hőszigetelések mechanikai rögzítése

Homlokzati hőszigetelő rendszerünk akár 30-40 évig is szolgálhat minket, nem mindegy tehát, hogy milyen minőségben történik a kivitelezése. Az alábbiakban a korrekt rögzítés folyamatát foglaljuk...