A mészhomok tégla

2022-06-19 20:16:07 | Módosítva: 2022-06-23 08:28:05

A mészhomoktégla egy nagy hagyománnyal rendelkező, mesterséges falazóanyag. Olcsó és statikailag kiváló építőanyag, nyomásállósága az agyagtéglánál nagyobb, ugyanakkor hőszigetelési képessége pl. az agyagtéglánál rosszabb. Alapanyaga homok és mész, melyekből a falazóelemeket hő, nyomás, vízgőz vagy különböző vegyi anyagok hozzáadásával állítják elő.


Kvarchomok

A mészhomoktégla fő alkotóeleme a kvarchomok. Ez a teljesen természetes alapanyag, nagy mennyiségben megtalálható a földfelszín közelében, így kitermelése nem jelent környezetterhelést. További összetevője még a mész és a víz. A receptura szerint kimért anyagok egy gyors keverőbe kerülnek. A keverés célja egy homogén eloszlású, csomómentes, 5-7% vizet tartalmazó keverék készítése. A friss keverék a reaktorba kerül, ahol az érlelés idő alatt az égetett mészszemcsék beoltódnak, és mészhidrátot képeznek.

A nagy nyomószilárdságú mészhomok falazóelemek a hazánkban megszokottnál vékonyabb teherhordó falak készítésére alkalmasak. Megfelelő – talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás elleni – szigeteléssel ellátva alkalmazhatók többszintes épületek térszínt alatti létesítményeinek építésére, valamint fokozott teherbírási igény esetén, kiegészítő hőszigeteléssel ellátva homlokzati falszerkezetek építésére is.

A mészhomok tégla magas nyomószilárdságához a gyártási technológiából és az anyagszerkezetéből adódóan nagy falazati „felülettömeg” társul, ami kiváló hőkapacitási tulajdonságot eredményez. Alacsony energiaigényű épületeknél a falazatok homlokzati falként is megjelennek, mivel az energetikai modellben a falazat a „hőtároló tömeg” szerepét tölti be. Az így elkészített épületnél a nyári túlmelegedés veszélye kevéssé áll fent, ugyanis az éjjel lehűlt szerkezet nappal hűti a belső légteret.


Az épületen belüli léghangszigetelés szubjektív követelményének teljesítésében a mészhomok falazatok jelentős szerepet játszanak, ugyanis a nagy felülettömegű (~400-450 kg/m2) egyhéjú szerkezetekkel a követelmények – helyes kivitelezés mellett – teljesíthetők. Az akusztikai falazatok teljesítményét jelentősen befolyásolja a kivitelezés minősége és a falazat felületképzésének módja. A nút-féderes kialakítás lehetővé teszi a függőleges elemkapcsolatok habarcs nélkül történő kialakítását, azaz a munka gyorsan, hatékonyan végezhető vízszintes habarcsterítéssel. A függőleges illesztéseknél azonban nem lehet hézag, teljesen zártan kell az elemeket egymás mellé helyezni. Ha vágott elemfelületek találkoznak, ott viszont habarccsal kell az elemeket egymáshoz csatlakoztatni. A felületképzés is nagyon fontos a megfelelő hangszigetelés elérése szempontjából. A mészhomok falazatokra elsősorban mész-cement vagy gipsz kötőanyagú vakolat ajánlott, ugyanis az elemek közötti nút-féderes kapcsolat illesztéseinek tömítési funkcióját ez a réteg látja el.

Mivel a mészhomok falazóelem tisztán ásványi eredetű anyag, éghető komponenseket nem tartalmaz, és a tűzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel, így – külön vizsgálat nélkül is – a nem éghető (A1) tűzvédelmi osztályba tartozik. Ezért a viszonylag vékony fal is eleget tesz a legszigorúbb tűzvédelmi követelményeknek.

A nagyméretű mészhomoktégla elemek nútféderes és megfogó-hornyos kialakítása egyedülálló építéstechnikai előnyöket biztosít a felhasználó számára. A nútféderes elemek alkalmazása esetén az állóhézagok illesztése habarcs kitöltés nélkül is készülhet. A megfogó-horony praktikus és kényelmesebb anyagmozgatást biztosít. A mészhomoktégla-elemeket nem csak falazó- vagy válaszfalelemként, hanem burkolatként is használhatják.

A mészhomoktéglák nagy tömörségű elemek, így a vízfelvételük kismértékű. Ennek ellenére törekedni kell a falazatba jutó felesleges nedvesség távoltartására.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csend és nyugalom

Szinte mindenki megtapasztalta már, aki valaha élt társasházban vagy ikerházban, milyen élmény a szomszéd és az átszűrődő hangok. A legszélsőségesebb tapasztalatot persze a panelházakban lehet...


Több mint tégla: Ytong, az „yntelligens” építkezés

A mai értelemben az ökológia kifejezésen leginkább egy reális – emberi, vállalati, illetve szervezeti – környezettudatos gondolkodásmódot és magatartást értünk. A Xella Magyarország Kft. számára...