Klímaszerelés panellakásban

2022-05-09 11:16:22 | Módosítva: 2022-05-09 11:18:29

A panelben történő klímaszerelés megosztja a beszerelő cégeket, sokan egyáltalán nem vállalják az ilyen típusú munkát, mert nagymértékben koptatja a szerszámokat, és jóval időigényesebb, mint egy családi házas szerelés. A betonvasak közötti átfúrás és a panelszerkezet kemény betonja a fúrófejeket gyorsan elkoptatja, így egy téglafalas klímaszereléshez képest jelentősen növeli a költségeket a beszerelő cégnek.


A megfelelő felszereltséggel rendelkező szakembereknek azonban egyáltalán nem jelent gondot a paneles klímaszerelés. Ipari szerszámokkal, fúrógépekkel, fúrófejekkel, ipari porszívókkal dolgozva, jóval hatékonyabbak a munka, nem égnek le a fúrógépek, és mérsékeltebb az elhasználódás is.

Általában a klímaszerelés a panellakásokban a korszerű elektromos hálózat miatt inkább könnyebb. A hálózat bőven elbírja a klíma áramfelvételét (600-800 watt), nincsen szükség a lakás átvezetékezésére, mint a régi bérházak esetében gyakran. A panellakásban egyszerűen, akár egy konnektorba is csatlakoztatható a klíma.

Tagolt elrendezésű panellakás esetében

Ha egy darab klíma az elképzelés, általában a legnagyobb teret, a nappalit érdemes hűteni, mivel így nyerjük a legnagyobb hasznos teret, és a család a legtöbb időt a nappaliban tölti. U-alakú panellakás esetében számolni kell vele, hogy a lakás egyik felén felszerelt klíma nem lesz hatással a másik sarokban lévő szobára, így csak két berendezés felszerelésével lesz lehűthető az egész lakás. Sajnos gyakori eset, hogy a szakcég rábeszéli a megrendelőt egy nagy teljesítményű – akár 5 kW-os – készülék beszerelésére egy központi térbe – mondjuk a szobákat összekötő folyosóba –, mondván ez majd lehűti az egész lakást. Ez azonban nem igaz. Az inverteres klímák automatikusan szabályozzák a működésüket, így érzékelik a hőmérséklet változását, majd több vagy kevesebb hűtőteljesítményt adnak le. A szűk folyosó közepére beszerelt klíma a saját hidegét szívja vissza, így leszabályoz, és ventilátor üzemmódban működik, majd megint felmelegedik a folyosó és megint lehűl. Így a nagy ötletből lesz egy hidegebb folyosónk, de semmiféle hatása sem lesz az ebből nyíló szobákra, ez tehát egy teljesen hibás megoldás.


A panellakásban a klímát érdemes a meleg belépő pontjára, az ablak elé szereltetni, így ott fogunk hűteni, ahol a felmelegedés történik, nem pedig a lakás belső részein, ahol jelentősen rosszabb a hűtés hatásfoka, de cserébe legalább csúnya a bevezető csövek látványa. A szépen felszerelt klíma csöveit az ablak függönye eltakarja, így csak a beltéri egység lesz látható a fal bal vagy jobb oldalán.

Igazi rémálom, amikor kint, a panel falán vezetődnek a szigetelt klímacsövek. Biztosan sokan láttak már olyat, amikor a csupasz rézvezetékek lengedeznek a panellakások falán, sokszor utólag elérhetetlen helyeken, szigetelés és burkolat nélkül. Sokszor ennek az a magyarázata, hogy a lakó nem kívánt a lakáson belül futó vezetékeket látni, inkább rábeszélte a szerelőt, hogy minden vezetékezés kívül legyen – ahol „csak” az egész utca látja. A szabadon futó külső vezetékeket az UV sugárzás pár év alatt leégeti, és a rendkívül ronda csöveken kívül még a klímaberendezésünk áram fogyasztását is jelentősen megnöveli a szigeteletlen csőben lévő, napsütötte hűtőközeg áramlása. Nem szabad így szereltetni! A csövezést mindig az UV álló kábelcsatornában, és a lakáson belül kell, lehetőleg röviden elvezetni.

A panelban történő klímaszerelés során (is) gondolni kell a később keletkező kondenzvízre, ami nem csepeghet járdára, az alsó szomszédok ablakába, járókelőkre. A terasszal rendelkezők előnyben vannak, ott simán felfogható a kondenzvíz egy edényben, és remekül locsolhatók vele a balkon növényei. Terasz nélküli lakás esetében az egyéni gyűjtésen kívül egy vízvezeték szerelő bevonásával is kiépíthető a kondenzvíz belső elvezetése, így évtizedekre letudhatjuk ezt a problémát.

Érdemes tudni, hogy paneles klímaszerelés nem engedélyköteles, nincsen erre egyelőre szabályozás, csak a cseppvíz elvezetésére. Viszont, ha belevonjuk a közös képviselőt, akkor habitustól függően előfordulhatnak akár egészen meglepő, sőt, abszurd kérések is. Érdemes ebben az esetben a többi lakó klímaberendezését és annak felszerelését alapul venni, ahhoz igazodni, és ez mindig jó hivatkozást jelent, a kötekedőkkel szemben.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...


Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...