Klímaszerelés panellakásban

2022-05-09 11:16:22 | Módosítva: 2022-05-09 11:18:29

A panelben történő klímaszerelés megosztja a beszerelő cégeket, sokan egyáltalán nem vállalják az ilyen típusú munkát, mert nagymértékben koptatja a szerszámokat, és jóval időigényesebb, mint egy családi házas szerelés. A betonvasak közötti átfúrás és a panelszerkezet kemény betonja a fúrófejeket gyorsan elkoptatja, így egy téglafalas klímaszereléshez képest jelentősen növeli a költségeket a beszerelő cégnek.


A megfelelő felszereltséggel rendelkező szakembereknek azonban egyáltalán nem jelent gondot a paneles klímaszerelés. Ipari szerszámokkal, fúrógépekkel, fúrófejekkel, ipari porszívókkal dolgozva, jóval hatékonyabbak a munka, nem égnek le a fúrógépek, és mérsékeltebb az elhasználódás is.

Általában a klímaszerelés a panellakásokban a korszerű elektromos hálózat miatt inkább könnyebb. A hálózat bőven elbírja a klíma áramfelvételét (600-800 watt), nincsen szükség a lakás átvezetékezésére, mint a régi bérházak esetében gyakran. A panellakásban egyszerűen, akár egy konnektorba is csatlakoztatható a klíma.

Tagolt elrendezésű panellakás esetében

Ha egy darab klíma az elképzelés, általában a legnagyobb teret, a nappalit érdemes hűteni, mivel így nyerjük a legnagyobb hasznos teret, és a család a legtöbb időt a nappaliban tölti. U-alakú panellakás esetében számolni kell vele, hogy a lakás egyik felén felszerelt klíma nem lesz hatással a másik sarokban lévő szobára, így csak két berendezés felszerelésével lesz lehűthető az egész lakás. Sajnos gyakori eset, hogy a szakcég rábeszéli a megrendelőt egy nagy teljesítményű – akár 5 kW-os – készülék beszerelésére egy központi térbe – mondjuk a szobákat összekötő folyosóba –, mondván ez majd lehűti az egész lakást. Ez azonban nem igaz. Az inverteres klímák automatikusan szabályozzák a működésüket, így érzékelik a hőmérséklet változását, majd több vagy kevesebb hűtőteljesítményt adnak le. A szűk folyosó közepére beszerelt klíma a saját hidegét szívja vissza, így leszabályoz, és ventilátor üzemmódban működik, majd megint felmelegedik a folyosó és megint lehűl. Így a nagy ötletből lesz egy hidegebb folyosónk, de semmiféle hatása sem lesz az ebből nyíló szobákra, ez tehát egy teljesen hibás megoldás.


A panellakásban a klímát érdemes a meleg belépő pontjára, az ablak elé szereltetni, így ott fogunk hűteni, ahol a felmelegedés történik, nem pedig a lakás belső részein, ahol jelentősen rosszabb a hűtés hatásfoka, de cserébe legalább csúnya a bevezető csövek látványa. A szépen felszerelt klíma csöveit az ablak függönye eltakarja, így csak a beltéri egység lesz látható a fal bal vagy jobb oldalán.

Igazi rémálom, amikor kint, a panel falán vezetődnek a szigetelt klímacsövek. Biztosan sokan láttak már olyat, amikor a csupasz rézvezetékek lengedeznek a panellakások falán, sokszor utólag elérhetetlen helyeken, szigetelés és burkolat nélkül. Sokszor ennek az a magyarázata, hogy a lakó nem kívánt a lakáson belül futó vezetékeket látni, inkább rábeszélte a szerelőt, hogy minden vezetékezés kívül legyen – ahol „csak” az egész utca látja. A szabadon futó külső vezetékeket az UV sugárzás pár év alatt leégeti, és a rendkívül ronda csöveken kívül még a klímaberendezésünk áram fogyasztását is jelentősen megnöveli a szigeteletlen csőben lévő, napsütötte hűtőközeg áramlása. Nem szabad így szereltetni! A csövezést mindig az UV álló kábelcsatornában, és a lakáson belül kell, lehetőleg röviden elvezetni.

A panelban történő klímaszerelés során (is) gondolni kell a később keletkező kondenzvízre, ami nem csepeghet járdára, az alsó szomszédok ablakába, járókelőkre. A terasszal rendelkezők előnyben vannak, ott simán felfogható a kondenzvíz egy edényben, és remekül locsolhatók vele a balkon növényei. Terasz nélküli lakás esetében az egyéni gyűjtésen kívül egy vízvezeték szerelő bevonásával is kiépíthető a kondenzvíz belső elvezetése, így évtizedekre letudhatjuk ezt a problémát.

Érdemes tudni, hogy paneles klímaszerelés nem engedélyköteles, nincsen erre egyelőre szabályozás, csak a cseppvíz elvezetésére. Viszont, ha belevonjuk a közös képviselőt, akkor habitustól függően előfordulhatnak akár egészen meglepő, sőt, abszurd kérések is. Érdemes ebben az esetben a többi lakó klímaberendezését és annak felszerelését alapul venni, ahhoz igazodni, és ez mindig jó hivatkozást jelent, a kötekedőkkel szemben.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Társasházi szellőzők karbantartása

A lakásszellőztetés, lakásszellőzés fontosságáról már sokszor írtunk, elemezve, hogy egészségünkre és magatartásunkra (oxigénhiány, fáradtság, koncentrációhiány) ugyanúgy hatással van, mint...


Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...