Környezetbarát téglák kiváló műszaki tartalommal

2018-02-13 15:33:44 | Módosítva: 2018-02-13 15:34:46

A falazóelemek piacán az Ytong pórusbeton tégla, egyedüliként rendelkezik „Környezetbarát Termék” tanúsítvánnyal. A hazai független intézet tanúsítja a vállalat környezettudatos elhivatottságát.


A Xella Magyarország Kft. fő piaci stratégiája a folyamatos termékfejlesztés. Új, innovatív terméke, az Ytong Lambda néven bevezetésre került falazóelem. Az Ytong Lambda pórusbeton téglák segítségével a jelenleg érvényes, a korábbinál jóval szigorúbb követelményeknek is megfelelő (U=24 W/m2K) falakat tudunk létrehozni úgy, hogy eközben nem generálunk – esetleg nem átgondolt kiegészítő hőszigetelés beépítésével – páratechnikai problémákat sem.

Az új termék hőszigetelő képességének további javulását az építőanyagban lévő pórusok arányának növelésével sikerült elérni. A 37,5 cm széles falazaton felül immár 50 cm széles, egyrétegű homlokzati falazat is építhető Ytongból. A falazat vastagságának növelése további hőszigetelés javulást eredményez, így az 50 cm szélességű termékek beépítése már teljesíti az alacsony energiaszintű épületek homlokzati falaira jellemző értékeket.


Ajánlott alkalmazási területek

Az Ytong Lambda falszerkezetek optimális műszaki megoldást kínálnak – alacsony üzemeltetési költségek mellett – közintézmények, több szintes társasházak vázkitöltő, illetve családi házak teherhordó falszerkezeteinek kialakításához. Az épületek energetikai számításai és a hozzá kapcsolódó beruházási költségek vonatkozásában a leghatékonyabb falszerkezeti megoldás – műszaki, gazdasági, környezetterhelési szempontból egyaránt – az U=0,22-0,24 W/m2K egyhéjú, Ytong falazott szerkezetek alkalmazása.


Kivitelezési tippek

1. A falazatot szigeteléssel kell megvédeni a talajpára, talajvíz, talajnedvesség ellen. A falazatot erről a szigetelő rétegről – egyéb esetben más fogadó szerkezetről: alaplemez, lábazati fal, födém stb. – kell indítani.

2. Szintező műszerrel ellenőrizzük a fogadó szerkezet síkeltéréseinek mértékét. A fogadó szerkezet legmagasabb pontjáról indítsuk a falazást.

3. Az első sort mindig cementhabarcsba vagy hőszigetelő habarcsba rakjuk. Amennyiben a fogadószerkezet szinteltérése nem haladja meg a 2-3 cm-t, úgy a mérethibákat falazóhabarccsal ki lehet egyenlíteni, ezáltal az első sor felső éle vízszintes lesz, illetve a további sorok egyenessége biztosított.

4. Először a sarkokat kell kirakni, ügyelve az elemek vízszintességére, a sarkok függőlegességére. Vékonyágyazatú falazóhabarcs alkalmazása esetén az előző sor 1 mm-nél nagyobb hibáit le kell csiszolni, mert a vékony habarcs réteg nem enged meg nagyobb hullámosságot.

5. Tartsuk be a minimális 12,5 cm-es elemkötést. Bár az Ytong falazóelemek könnyen méretre vághatók, mégis több szempontból előnyös (munkaigény és hulladékminimalizálás), ha a falszerkezet utolsó sora is egész elemmagasságú. A belmagasságot ezért célszerű az Ytong magassági modulméreteivel megtervezni, a fugaméret vékonyágyazatú falazóhabarcs esetén 3 mm.




További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Válaszfalak utólag

A szükség néha úgy hozza, hogy egy nagyobb lakóhelységből kettőt kell kialakítani; pl. gyerekszobát, kisebb hálóhelyiséget vagy egyéb célokra alkalmas teret, esetleg egy elválasztó falat. Ezt...


Belső oldali hőszigetelés?

Megoldást nyújt a húsz éve piacon lévő Multipor ásványi hőszigetelő rendszer, mellyel párazáró réteg beépítése nélkül is könnyen kialakítható belső oldali hőszigetelés. A Multipor rendszer...