Hőszigetelés eligazító: homlokzati szigetelések

2022-05-22 19:01:05 | Módosítva: 2022-05-22 19:03:58

A megfelelő hőszigetelőanyagok kiválasztása nemcsak az energiahatékonysággal, hanem a csökkenő fűtési, illetve hűtési költséggel is egyet jelent. A homlokzati hőszigetelés központi elemei a polisztirol hőszigetelő lapok, amelyek eltérő vastagságban vásárolhatók meg. A szakértők a 20-30 centiméteres változatokat javasolják, ezek segítségével ugyanis az ingatlan a kifejezetten magas energetikai szabványoknak is meg tud felelni, sőt, akár a passzívház minősítéshez is hozzásegítheti a tulajdonosokat. A szigetelőanyagok között akadnak szerves (fa, cellulóz) és szervetlen (üveg) anyagokból készülők is.


Polisztirol (Hungarocell, EPS, XPS)

A polisztirol széles körben elterjedt a környezetünkben használt műanyagok között. Habosított formája, a hungarocell, nikecell néven vált ismerté. A polisztirol hőre lágyuló, habosított műanyag. Szigetelőként több típusa létezik. Az EPS, az expandált polisztirol ömlesztett gyöngy formában és táblás kivitelben egyaránt elérhető. Széles körben alkalmazott szigetelőanyag. A gyöngy változat üregek utólagos kitöltésére alkalmas, táblás formában, kevés kivételtől eltekintve, szinte bármilyen épületszerkezethez használható. A táblás változatban a gyöngyök között levegő található, mégsem szellőzik igazán jól, ám kiválóan szigetel. Hőátbocsátási tényezője alacsony, 0,039 W/m2K. Külső falak, lapostetők, magastetők szigetelésére is alkalmazható, annak figyelembevételével, hogy a tartós nedvesség és pára rontja a hőszigetelő képességét. Az XPS, Extrudált polisztirol csak táblás kiszerelésben érhető el. Anyagsűrűsége magasabb, jó az ütés- és nyomásállósága, valamint a nedvességgel szembeni ellenálló képessége. Kiválóan alkalmazható lábazatok és pincék szigeteléséhez.


A grafitos polisztirol úgy készül, hogy a hagyományos expandált lap alapanyagához grafitport adnak adalékul, annak érdekében, hogy szigetelőképessége javuljon. Az így megalkotott szigetelőanyag körülbelül 20-25%-kal mutat jobb értéket, mint az ugyanolyan vastagságú EPS polisztirol. U értéke 0,032 W/m2K. Előnye, hogy kisebb vastagságú hőszigetelő réteg felvitelével, ugyanazt a hatást érhetjük el, mint egy vastagabb fehér EPS vagy XPS polisztirol lappal. A grafitpor a gyúlékonysági tulajdonságát sem befolyásolja, az adalékanyagoknak köszönhetően.

Kőzetgyapot

Az ásványgyapotok egyik fajtája, természetes anyagú szigetelés. Olvasztott és szálasított bazaltkő, amelyhez nagyon kis mennyiségben műgyantát és impregnáló anyagot adnak. A kőzetgyapot kiváló hőszigetelő anyag. Fontos pozitív tulajdonsága, hogy a legjobb hangszigetelő. Páravédelem szempontjából is ez a legjobb választás. Kiemelkedően tűzálló szigetelés: a kőzetgyapot a polisztirolnál és az üveggyapotnál is sokkal jobb tűzállósági értékkel rendelkezik (1000 °C fok feletti az égéspontja). Időtálló szigetelőanyag. Formatartó, a mechanikus hatásoknak is ellenáll. Nem igényel különleges hulladékkezelési eljárást. Drágább, mint a polisztirol szigetelés, nagyobb a ragasztóigénye is, illetve a felhelyezéséhez fémszeges dübel szükséges. Mivel kellemetlen, szúrós anyag, ráadásul porzik is, a szereléshez védőkesztyű és maszk használata szükséges.


Üveggyapot

Az üveggyapot szerkezetét tekintve a gyapjúhoz hasonló, de teljes keresztmetszetében szálas anyag. Alapja mészkő, kvarchomok és üveg. Ez utóbbi napjainkban nagyrészt újrahasznosított üvegcserép illetve üvegtörmelék vagy üvegipari melléktermék. Napjainkra az üveggyapotnak többféle verzióját fejlesztették ki. A fehér színű üveggyapot kötőanyag nélküli, ezeket nem táblás formában hasznosítják, hanem fújható változatban kialakított szigetelések alapanyagai. A sárga a korábbi gyártástechnológiával készülő, formaldehid kötőanyaggal gyártott változat, a barna színű üveggyapot nem tartalmaz formaldehidet, puhább, mint a sárga típus, és szagtalan. Az üveggyapot előnye, hogy viszonylag könnyű, szálas szerkezetéből adódóan rugalmas, mozgatása és formára-méretre vágása egyszerű. Beépítve stabil, alaktartó és a teret teljesen kitöltő réteget alkot, amelynek hő, és hangszigetelési tulajdonságai kiválóak. A beépítés során kevés vágási hulladékra kell számítani, ugyanakkor arra mindenképpen figyelni kell, hogy a szállítás és vágás során keletkező hulladékot belélegezni veszélyes.

Ásványi hőszigetelő lap

Ásványi nyersanyagból (homok, mészkő, cement) és pórusképző anyagból készülő hőszigetelő lap.


Habüveg, habosított üveg

Újrahasznosított üvegből vagy kvarchomokból készül. A gyártás során nagyon magas hőmérsékletre hevítik, majd habosítják. Nagy teherbírású, falazóelem méretű elemeket is kínálnak belőle, ami falazatok alsó hőhíd megszakítására használható. Jó hőszigetelés még nedvesség mellett is, nedvességre nem érzékeny, víz és párazáró. Nem éghető, nagy teherbírású, egészségügyi szempontból ártalmatlan. Hátrányaként említhető a merevsége.


Poliuretán (PIR-PUR)

A polisztirol termékekhez hasonlóan szintén kőolaj alapanyagú hab, mely túlnyomórészt zárt cellaszerkezettel rendelkezik. Teherbíró és rendkívül alacsony hővezető képességgel rendelkezik. (35-40%-kal jobb mint az EPS.) Nagyon jó hőszigetelési értéke, nedvesség- és öregedésállósága mellett hátránya, hogy csak feltételesen újrahasznosítható.

Fagyapot

Gyaluforgácsból készítik cement, gipsz vagy magnezit alapú kötőanyag hozzáadásával. Ásványi kötőanyag hatására a lapok nehezen éghetőek, ám hőszigetelési képességük emiatt csökken. Ökológiai szempontból kedvező, hiszen megújuló alapanyagú hulladékból készül, egészségre ártalmatlan. További bevonat nélkül jelentős a vízfelvételi képessége.


Üveghab

A hulladéküveget az őrlés és adalékanyaggal való keverést követően magas hőfokra hevítik, majd a lehűlés során belső feszültség hatására keletkező repedések alakítják ki a granulátumot. Ebből az anyagból készült szigetelés teljes mértékben környezetbarát, mivel 100%-ban hulladék üvegből készül.

forrás: Újház Centrum


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés javítása

Az új építésű házaknál nem is kérdés a hőszigetelés mértéke, hiszen pontos előírásokat kell teljesítenie az épületnek. A felújításoknál viszont nincsenek ilyen előírások. Egyszerűen a józan...


URSA SECO: a varázsfólia

A tető manapság több mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát, vagy a közmondás szerinti „fedél a fejünk fölött”. Abeépített tetőtér az életterünk, minden olyan követelménnyel, amit...