Felhasználási jelleg, súlyozási szorzó

Gázszámla részletesen

2022-10-12 12:59:24 | Módosítva: 2022-12-20 18:48:43

A kedvezményes „rezsicsökkentett” gázár elméletben csak és kizárólag a fűtésre felhasznált gázmennyiségre vonatkozik, de a legtöbb esetben nem lehet különválasztani pontosan, hogy mennyi gázt használtunk el főzésre, mennyit meleg víz készítésére és mennyit fűtésre. Ezért a gázszolgáltató megkülönböztet 3-féle felhasználási jelleget. Ezekhez a felhasználási jellegekhez különböző, ún. súlyozási szorzókkal (felhasználási jelleggörbe) különböző egységárakat rendelnek számlázáskor.


A súlyozási szorzót az utolsó 20 éves időjárási átlaghőmérséklet alapján határozzák meg. Sokan azért kaptak magas, nem kedvezményes egységárú gázszámlát a nyári hónapokra, mert a lakásuk felhasználási jellege „fűtési”. És mivel nyáron nem fűtünk a gázzal, a magas piaci egységárral számolták el a főzésre és/vagy meleg víz készítésére elhasznált gáz mennyiségét, mert arra nem jár a támogatás.


Diktálás esetén

A nem átalánydíjas fogyasztók a fogyasztási jelleggörbe alapján fizetik a számlát. A gázfelhasználási jelleget a szolgáltató tartja nyilván fogyasztónként. Az MVM honlapján közzétett tájékoztató alapján a felhasználási jelleg lehet:


Lineáris (egyenletes): főzésre és/vagy vízmelegítésre használjuk a gázt. Ilyenkor nem kapunk támogatott áron gázt egyáltalán, mert nem fűtésre használjuk, és a támogatott gázár csak fűtésre vonatkozik.

 

 

Fűtési (szezonális) felhasználási jelleg: kizárólag fűtésre használjuk a gázt, így nyáron nincsen gázfogyasztás. Ha mégis van nyáron is gázfogyasztás, akkor azt a támogatás nélküli áron kell fizetnünk a „Fűtési fogyasztási jelleggörbe” alapján. Az ábrán látszik, hogy a nyári hónapokban nincsen 1. árkategória.Vegyes felhasználási jelleg: fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron kismértékű egyenletes fogyasztású). Ebben az esetben a „Vegyes fogyasztási jelleggörbe” alapján számítják ki a gáz árát részünkre. Az ábrán az látszik, hogy a nyári hónapokban is van 1-es kedvezményes árú kategória, de már kismértékű fogyasztás esetén is átléphetünk a fogyasztás egy részével a 2-es piaci árba.Leegyszerűsítve: a rezsicsökkentett tarifa csak akkor jár, amikor fűtésre használjuk a gázt. Azért nem lehet kimondani, hogy csak fűtésre, mert vegyes használat esetén különválaszthatatlan, hogy milyen mennyiséget használtunk el főzésre és/vagy meleg víz készítésére is. Ezért van szükség a fogyasztási jelleggörbékre, ami azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakosság átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el az egy évre járó kedvezményes mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás átlagos ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent. Ez az elszámolási mód tehát a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb KEDVEZMÉNYES mennyiséget biztosít.


Átalánydíjas számlafizetés esetén

A fentiek az átalányt fizető fogyasztókra nem vonatkozik, mert ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség a kedvezményes sávhatár alatt marad: kb. 144 m3/hó (1729 m3/év, pontosabban 59 132 MJ/év), akkor a számlában csak a rezsicsökkentett egységár fog szerepelni. Nem szükséges megjelölnie a fogyasztás jellegét sem, nem vonatkozik rá a fogyasztási jelleggörbe. De ha a várható éves fogyasztása meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a lakossági piaci ár is szerepelni fog a számlán, a kb. 144 m3-en felüli részt már piaci áron kell kifizetnie. A havi kedvezményes, rezsicsökkentett határ attól függően változik, hogy az adott hónap hány napos (28, 30 vagy 31).


Az éves elszámoló számlában az egész évre vonatkozó kedvezményes határt veszik figyelembe, így attól nem kell tartanunk, hogy ha a havi számlában nem használjuk ki a 144 m3 mennyiséget, akkor a piaci áron számolják majd el az e feletti részt. Csak akkor kell a piaci árat fizetnünk, ha a teljes éves 1729 m3-t (pontosabban 59 132 MJ/év) meghaladó fogyasztásunk lesz.

Ebből kivétel a nagycsaládosok kedvezménye, nekik magasabb a kedvezményes határ, de ehhez ki kell tölteni egy igénylőlapot. A kérelmet az igénylő lakóhelye szerint illetékes fővárosi/ megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani az erre a célra rendszeresített igénylőlapon. A kérelem a kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatán, valamint az ország több mint 300 kormányablakában is benyújtható.

Kismértékben eltérő egységárak vonatkoznak a fogyasztói közösségekre. Az 1 db gázórával rendelkező lakóépületekben a műszakilag megosztott önálló lakások fogyasztói közösségnek minősülnek, és igénybe vehetik a kedvezményes tarifát, ha a lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát. Ezen lakóközösségeknek is be kell nyújtaniuk nyilatkozatot.

Ezek a felhasználási jellegek és fogyasztási jelleggörbék nem most lettek kidolgozva, hanem majdnem 1 évtizede így készülnek a gázszámlák. De most azért kerültek fókuszba, mert az egységárak a fogyasztási jelleggörbék adott pontjaihoz olyan magasra emelkedtek a rezsivédett kategórián kívül, hogy minden fogyasztó elemi érdeke lett, hogy a megfelelő felhasználási kategóriában fizesse a gázszámláját.

Ha a szerződésünkben nem találjuk a súlyozási kulcsot (felhasználás jellegét), vagy az nem felel meg a tényleges használatnak – vagyis nem csak fűtésre, hanem főzésre és/vagy vízmelegítésre is használjuk a gázt –, akkor a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell érdeklődnünk, illetve módosíttatnunk kell a felhasználás jellegét. Ezt telefonon is meg lehet tenni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékosság 2022

A hirtelen ránk szakadt valóságos energia árak sokakat megdöbbentettek, és még többeket fog akkor, amikor megkapják az első magasabb gáz- és áramszámlákat. De minden rosszban van valami jó!...


Multipor belső oldali hőszigetelés

Magyarországon azért van szükség több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél a megfelelő hőszigetelés nem megoldott. Építésük idején nem fordítottak kellő...