Elő az ágaprítókkal!

2022-12-20 18:53:40 | Módosítva: 2022-12-20 19:04:02

Az őszi kertben különösen nagy mennyiségben keletkeznek feldolgozandó ágak, gallyak. Hullnak a száraz ágak a fákról, és nyesedék is jócskán termelődik az őszi metszés folyamán. Az egyik legfárasztóbb, de mégis az egyik leghasznosabb ősszel elvégzendő feladat ezek feldolgozása, vagyis az ágaprítás.


Sokan gondolják úgy, hogy ez a feladat bárki számára könnyen elvégezhető, azonban legtöbbünk sajnos rosszul végzi ezt a munkát. Talán a legfontosabb megjegyeznünk, amikor ágaprításról beszélünk, hogy a frissen vágott, nedves zöld hulladékot ne kezdjük el azonnal aprítani. Nedves ágakkal, rajta a nedves levelekkel magunk és az ágaprító munkáját nehezítjük meg. Gondoljunk csak bele, a nedves levelek feltapadhatnak az ágaprító kürtőjének falára, és ezzel hosszas karbantartási feladatnak nézünk elébe. A nagy víztartalmú ágak könnyen beleszorulhatnak a gépbe, ezzel több ezer, de akár tízezer forintos javítási költséget okozva magunknak. Lehetőség szerint az aprításra szánt ágakat tegyük félre egy időre, ahol van idejük száradni. Ennek az egyszerű, ám annál fontosabb szabálynak a betartásával rendkívül sok időt és energiát spórolhatunk meg magunknak.


Hétköznapi felhasználásra

Aprítógépet keresve, könnyen elveszhetünk a rengeteg műszaki paraméterben. Fontos átgondolnunk, hogy előreláthatólag mennyi ágat kívánunk aprítani évente, illetve a munkavégzésünk területén rendelkezésünkre áll-e áramforrás vagy sem. A két kérdésre kapott válaszunkkal máris körvonalazódik számunkra, hogy egy kisebb teljesítményű elektromos készülékre, vagy pedig egy nagyobb teljesítményű, benzinmotoros eszközre van-e szükségünk a kertben.

Évente egy-két gyümölcsfáról lehullott kisebb ág, a metszések folyamán keletkező nyesedék aprítására egy elektromos ágaprító tökéletes választásnak bizonyulhat – 2-3 ezer wattos teljesítménnyel, lehetőleg gyűjtőkosárral felszerelve. Az ilyen ágaprítók 40-45 mm-es átmérőig könnyen megbirkóznak az ágak aprításával, ami egy átlagos kertben összegyűlt ágak teljes skáláját lefedik. Nagyobb kerttel rendelkezőknek, vagy akiknek nem áll rendelkezésre áramforrás a területen, egy megbízható és erős négyütemű benzinmotorral szerelt ágaprító lehet a jó választás. Konstrukciójukat tekintve ezek a gépek sokkal erősebb felépítménnyel rendelkeznek, nagyobb igénybevételre lettek tervezve. Négyütemű benzinmotorral vannak szerelve, melyek 5-10 kW névleges teljesítményre képesek, és akár 70-100 mm-es maximális ágátmérőig képesek a hulladék fa feldolgozására.

Az összeaprított ágakat újrahasznosíthatjuk a kertben talajtakaróként, vagy a komposztálóba helyezhetjük, hogy tápanyagot nyerjünk belőle kertünk számára. Amit mindenképpen kerüljünk el, hogy a felesleges ágakat, gallyakat elégessük! Ezzel a levegőt is szennyezzük, és az értékes tápanyag is kárba vész.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Diófa megmentése

Olvasónk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy a küldött képeken látható diófa megmenthető-e. A cél mindenképpen az lenne, mert a régi fa szívükhöz nőt már.


Faágak keretben

Az otthonát mindenki különféle dísztárgyakkal igyekszik a saját ízlése szerint egyedivé tenni. A fali képek is ezt a célt szolgálják. Van, aki egyedi műalkotásokat, mások különféle technikával...