Rezsi pánik

2022-10-18 11:37:01 | Módosítva: 2023-01-12 13:52:34

Az átlag lakosság meg van ijedve a megemelkedett rezsi – elsősorban fűtési – költségektől. Érthető, hiszen kétszeres meg hétszeres árakról beszélünk, bár a számlákon még nem látunk túl magas számokat, de ha megnézzük a tavalyi költségszámlákat, és azt beszorozzuk héttel, akkor valóban ijesztő eredményt látunk. Az első reakciók azonban nem mindig jók.


Látjuk, hogy sokan azonnal lakás- és házcserében kezdenek gondolkodni, mert a mostani otthonuk várható kiadásait elviselhetetlennek gondolják. Mások energetikai szakértőt hívnak 30-40 éves családi házukhoz, és komplex energetikai felújításra kérnek árajánlatot, aminek költségeitől aztán szintén hanyatt esnek. Elemző tv-műsorban láttunk olyat, hogy a korszerűsítés költségeit 10-15 millió forintra kalkulálták, és a mai árakon valószínűleg ez reális is.

De vajon a várhatóan megemelkedett fűtési költségek indokolják-e, hogy ekkora kiadásokba verjük magunkat? A legtöbb esetben nem. És így az első pánikreakció rossz döntésekre inspirálhat bennünket. Eladunk egy élet munkájával felépített szép lakást rossz áron, és aranyárban veszünk egy kisebbet, mert annak alacsonyabb lesz a rezsiköltsége. Pedig ha reálisan utána számolnánk, akkor egy év alatt 70-100 ezer forint plusz fűtési költség várható idén, a jövő évről pedig még nem tudunk semmit. De azt tudjuk, hogy a lakáscserén 10 milliókat veszítünk, és a felújítás is sok millióba kerülhet. Állítsuk mindig mérlegre ezeket a számokat, mielőtt nagy döntéseket hozunk.


Ember nem mondja meg ma azt, hogy mi lesz az energiaárakkal, és az elérhetőségeikkel, mint ahogy másfél évvel ezelőtt még mi is azt írtuk, hogy a gáz a legolcsóbb, és a legnagyobb biztonsággal beszerezhető energiaforrás. Ma mindennek az ellenkezője látszik, és ki tudja, Oroszország mit fog kezdeni 2 év múlva a hatalmas mennyiségű kitermelhető gázzal. Az ökológiai szempontok előtérbe kerülésével persze számolnunk kell, és az alternatív energiákkal is. De nehéz megmondani, hogy pár év múlva mivel fogunk fűteni és az mennyibe fog kerülni. Látjuk, hogy egy gyors rendelettel a napelem piacot is le lehet fagyasztani.

Szerencsés esetben a mainál sokkal kevesebb fűtési energiát fogunk használni, mert épületeink szigetelésének folyamata felgyorsul. Talán az államnak is lesz rá pénze, hogy ezt felgyorsítsa. Vajon indokolt-e most a turbós gázkazánt kondenzációsra cserélni? És persze a kéményét is milliós befektetéssel? Hogyan oldják majd meg, hogy a gomba módon szaporodó háztartási napelemek ne borítsák fel az országos áramhálózatot? Vajon mi lesz a napelemek mostani szaldós elszámolása helyett?

Kérdések tömkelege, amire ma nem lehet egyértelmű válaszokat adni, legfeljebb elméleteket gyártani. De semmiképpen nem szabad pánikreakcióból évtizedekre ható, milliókba kerülő döntéseket hozni!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vigyázat, csalnak!

Sok web-oldalon – köztük sajnos a www.ezermester.hu oldalon is – találkozhatunk furcsa tartalmú hirdetésekkel. A Google ezeket önállóan teszi ahirdetési banner helyekre, tartalmát a honlap...


Lakás- és házvásárlás 1.

Amikor lakást vagy házat keresünk, vannak alapszempontjaink, amelyeket az ingatlanos hirdetési oldalakon a részletes keresőben be tudunk jelölni, így csak azok az eladó ingatlanok jelennek meg,...