Az ivóvíz növekvő érték

Vízellátás az Autonóm Házban

2010-10-14 23:23:29 |

Nincs ma aktuálisabb kérdés, mint a víz, akkor, amikor az országon árvíz söpört végig. De miért beszéljünk víztakarékosságról akkor, amikor épp túl sok van belőle? Azért, mert a kettő szorosan összefügg.

Napjainkban az energiakérdés áll a középpontban, ez jelenti a háztartások legnagyobb kiadási tételét. Rövidesen azonban az ivóvíz elérheti ezt a fontossági szintet. Megújuló készlet, de nem korlátlan. Fenntartható használatával a környezeti egyensúlyt tarthatjuk fenn. Pazarló használatával utódaink életét lehetetlenítjük el.
Egy a vízhasználat szempontjából is autonóm ház megvalósításával - a hálózatoktól függetlenné válva - háztartásunk gazdaságilag is fenntartható marad.

Mit tehetünk?

A "Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan" szellemében, a nagyobb összefüggéseket nem feledve, gondoljunk háztartásunkra és kertünkre; mit tehetünk mi a folyamat visszafordításáért?
Az első a víztakarékosság. A pazarlás megszüntetése az egyedi vízmérőórák felszerelésével kezdődik. Ahol ez nem történt meg, ott - például a lakótelepeken - a közös költség rovására 400 liter ivóvizet is elfürdőznek naponta. A vízmérők felszerelésével a fogyasztás egy csapásra megfeleződik. Ma egy átlagos városlakó vízfogyasztása 140 liter naponta.

A fogyasztás csökkentését több eszközzel érhetjük el:

  • víztakarékos csaptelepekkel
  • víztakarékos WC-kkel és piszoárokkal
  • víztakarékos háztartási gépekkel
  • esővíz-hasznosítással
  • szürkevíz-visszaforgatással
  • talajvíz-hasznosítással
  • saját szennyvízkezeléssel és a tisztított szennyvíz hasznosításával.

Nézzük tehát sorban a teendőket

Víztakarékos csaptelepek

Kétmennyiséges öblítésA víztakarékos csaptelepek közül egyre ismertebb az infraérzékelős csaptelep, mely addig engedi a vizet, ameddig kezünket a csap alá tartjuk. A másik megoldás az olajrugós csap, ami a megnyitás után lassan automatikusan visszazár, megakadályozva ezzel a csap nyitva maradását. Fontos emellett az is, hogy a csapok tökéletesen zárjanak, és könnyen működjenek, hosszú élettartammal. Ezt a kerámiabetétek biztosítják.
A víztakarékosságot szolgálják a keverő csaptelepek, melyek egy mozdulattal beállíthatóak, és tartják a hőfokot. Fontos, hogy kerüljük a névtelen, többnyire kínai csaptelepek megvásárlását, mert ezek élettartama rövid, nem áll mögöttük egy nagy tapasztalatú gyártói és műszaki fejlesztői háttér.

Víztakarékosság kétmennyiséges öblítési rendszerrel

A víztakarékos tartályokat már a kezdetekben úgy alakították ki, hogy minél takarékosabban bánjon a vízzel az öblítés során. Az öblítés-stop rendszer segítségével önmagunk szabályozhatjuk az öblítésre szánt vízmennyiséget. A 2 mennyiséges öblítési technológia forradalmasította a tartály vízfelhasználását, hiszen az akkor átlagos 12-9 literes tartályokhoz képest maximum 6 liter vízzel oldotta meg az öblítést.

Falba süllyesztett víztakarékos öblítőAz 1 literes WC öblítés egyértelműen a közeljövőben megoldandó feladatok egyike, hiszen annak segítségével a maihoz képest 70%-os vízmegtakarítás realizálható. Ehhez azonban teljesen új technológiára van szükség.
A vizelde-öblítés ebből a szempontból már megelőzte saját korát, hiszen itt megvalósítható 1 literrel a kerámia teljesen higiénikus átöblítése. Ha magánház építésekor időben átgondoljuk a vizes helyiségek méretét és betervezzük a WC, esetleg bidé mellé a vizeldét is, újabb vízmegtakarításra adódik lehetőségünk, tovább növelve a higiéniát a vizes helyiségben.
Ahhoz, hogy az éves megtakarítás számokban kifejezhető legyen, végezzünk el egy gyors fejszámolást. Induljunk ki abból, hogy átlagosan fejenként naponta 4 alkalommal használjuk a kis (3L) és 1 alkalommal a nagy (6L) vízmennyiséget a WC öblítése során. Ez napi 18 liter 1 főre, ami 6570 litert jelent évente. Ha mindezt nem a 2 mennyiséges technológiával, hanem egy falon kívüli tartály 9 literes öblítésével hasonlítjuk össze, akkor a 2009-es víz és csatornadíjak ismeretében közel 20.900 Ft -os különbség adódik. Tehát amellett, hogy gazdaságosabban bánunk a Föld vízkészletével, a kiadásunk is jelentősen csökken.

Az egyliteres WC

A technikai fejlődés nem ismer korlátokat. Létezik már fél deciliter vízzel (!) öblítő WC, melyet elsősorban repülőgépeken használnak, és sok egyéb megoldás, de a szennyvízcsatornával ellátott épületekben az ilyen csekély vízmennyiség nem megfelelő, mert a WC tartalmát az öblítővíznek el kell szállítania az utcai csatornáig. A fejlesztések során kiderült, hogy ehhez "nagy dolog" esetén 4,5 l víz a szükséges minimum, ennél kevesebb víz esetén a szilárd anyag megáll félúton, és dugulást okoz. Ez egyértelműen meghúzza a víztakarékos WC-k teljesítményének határát. Vagy mégsem?
A nemrég kifejlesztette önműködő öblítő szifont lehetővé teszi az egyliteres öblítést is. A WC lefolyója alá szerelendő, és 5 öblítésnyi szennyvíz-mennyiséget képes tárolni, majd amikor ez a vízmennyiség összegyűlt, automatikusan leöblít, ezzel megakadályozza a dugulást.

Víztakarékos háztartási gépek

Normál...Nem közömbös az sem, mennyi vizet fogyaszt a mosógép és a mosogatógép. A forgódobos mosógépek lényegében a mosószer erejével mosnak, itt sok vízmegtakarításra nincs lehetőség. A forradalmi változást ma a mosógép működési elvének megváltoztatása jelenti.
A spirállapátos mosógép a mosás ősi technológiájához tér vissza, jóval hatékonyabbá és kényelmesebbé téve azt. Dédanyáink a patakban sulykolófával csapkodták a ruhát, ekkor a víz mechanikai hatásával tisztítottak, a ruhán átvert víz ragadta magával a szennyeződést. Mosószert csak akkor használtak, ha szükség volt rá, elsősorban zsíroldásra, szappant, lúgot, fehérítés esetén kifőzték a textíliát. A spirállapát nagy nyomású vízsugárral mossa át a ruhát. A mosószert itt is csak akkor használjuk, ha kell. A gép tud mosószerrel és anélkül is mosni, hatékonyan és gyorsan - mindössze negyedórás mosási ciklusokkal.
Nagy kérdés, hogy a környezetbarát háztartás használhat-e mosogatógépet?
Egy kézi mosogatás által kb. 13 l vizet és 1,2 kWh áramot használunk el vízmelegítésre. A mosogatógép mindössze 9 l vizet és 0,9 kWh áramot használ fel 12 teríték elmosogatásához, tehát hatékonyabb egy háziasszonynál. Ha a melegvizet napenergiával állítjuk elő, a kézi és gépi mosogatás környezetterhelését tovább tudjuk csökkenteni.

Esővíz-hasznosítás

A napi 140 liter vízigény nagy részénél nincs szükség ivóvíz minőségre. Mosáshoz az esővíz a legjobb, mivel lágyvíz, ezért kevesebb mosószerre van szükség. WC-öblítésre, öntözésre is megfelel az esővíz. Napi 30-40 liter esővízre van szükségünk személyenként. Ehhez ciszternát kell építenünk. A ciszternák méretezésénél figyelembe kell vennünk a kaotizálódó időjárást, vagyis azt a tapasztalatot, hogy akár 3 hónapig sincs eső, viszont gyakran özönvíz-szerű esőzésben érkezik meg a régvárt csapadék. Ezért a ciszternát lehetőség szerint érdemes erre a három hónapos időtartamra méretezni. Ez egy négyfős család esetén 11-15 m3-es ciszternát jelent.
Ha van talajvíz-kutunk, vízminőségétől függően használati vízként, vagy ivóvízként hasznosíthatjuk.

Szürkevíz-visszaforgatás

...és spirállapátos mosógép Az enyhén szennyezett szürkevíz, vagyis a mosógépből és a fürdésből-mosdásból származó víz még alkalmas WC-öblítésre. Az egyszerűbb megoldások egy kis napi tartály segítségével közvetlenül forgatják vissza a szürkevizet, azonban egy napnál tovább nem tárolják, mert az egy nap után megszürkül. A tökéletesebb megoldások megtisztítják a szürkevizet, és az akár mosógépbe is továbbítható. A szürkevíz-visszaforgató berendezések akár fürdővíz-tisztaságúra is megtisztíthatják a vizet, az ilyen megoldásokat Ausztráliában alkalmazzák, elsősorban sivatagos területeken, ahol a víz aranyat ér.

Komposztáló toalettek

A legradikálisabb megoldás a szennyvízproblémára a komposztáló toalett. A vízöblítés nélküli száraztoalett technikai megoldása lehetővé teszi a lakáson belüli elhelyezést. A toalettbe használat után egy maroknyi faaprítékot kell szórni. A szellőzéssel ellátott komposztkamra alján vékony termőtalaj-réteg található, az ebben lakó talajbaktériumok végzik a komposztálást. Élettevékenységükhöz oxigént és cellulózt igényelnek. Az oxigént a szellőzés, a cellulózt a faapríték biztosítja. A beinduló melegkomposztálás során a 60 oC feletti hőmérséklet a kórokozókat elpusztítja, s a másfél-kétéves érlelés után szagtalan, steril humusz keletkezik. A toalett képes befogadni a konyhai szerves hulladékot is. A komposztáló toalett rövidre zárja a természetes körfolyamatot, szennyvíz keletkezése nélkül.

Természetközeli szennyvíztisztítás

Infraérzékelős csaptelepA komposztáláshoz hasonlóan a növényi szennyvíztisztítók a természet erejét használják a szennyvíz tisztítására. A szennyvíz szervesanyag-tartalmát szintén baktériumok bontják le, amelyek működésükhöz oxigént használnak. Az oxigént a nád szárán keresztül szállítja a gyökérzónába. A megtisztított szennyvíz jelentős részét a növény elpárologtatja, a többi visszajuttatható a talajvízbe, vagy élővizekbe. Ha mindezt telken belül el tudjuk helyezni, nincs szükség közcsatornára.

Ertsey Attila

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...


Passzívházak falaival szembeni követelmények

A passzív ház olyan ház, ahol évente 15 kwó/m2-nél nagyobb energiafogyasztás nem történik. Ez a meghatározás elég laza. Nem határozza meg pl. hogy milyen külső időjárás mellett, vagy milyen...