Önfenntartó passzív házak

2019-06-16 16:13:44 | Módosítva: 2019-06-16 16:17:18

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely maximálisan kihasználja a modern technika vívmányait. Az építkezésnél újrahasznosulnak a hulladékok, az áramtermeléshez hasznosítja a napenergiát, szélenergiát, összegyűjti és megtisztítja a csapadékot, a vízzel takarékosan és gazdaságosan bánik, valamint a beépített üvegházzal és hidropóniával (föld nélküli növénytermesztés) lehetőséget biztosít az alapvető élelmiszerek termesztésére akár télen is. Ezzel biztosítja lakói számára az önfenntartást és a mindenkori túlélést.

Passzív házak építése

Felhasználnak a cement és fa mellett jelentős mennyiségben hulladékká vált gumiabroncsokat, üvegeket, és alumínium dobozokat is, így az újrahasznosítással kevesebb hulladék kerül lerakásra, másrészt kevesebb cementet és fát kell felhasználni. A földhajókat úgy tervezték, hogy minden szempontból önfenntartóak legyenek.

Az energiát napelemek és szélturbinák segítségével nyeri ez a fajta passzív ház, és az egész épület úgy van kialakítva, a tetőablakoktól az elektromos berendezésekig, hogy a szükséges felhasználandó energia minimális legyen.

A tetőn összegyűjtik az esővizet és a havat, és azt egy víztározó tartályba vezetik. Az összegyűjtött vizet megtisztítják, majd nyomás alá helyezik, és a vezetékbe táplálják. A használt vizet részben a növények öntözésére, részben a WC leöblítésére használják. Hasznosul a szürke- és feketevíz is. Azt a vizet, amelyet már nem lehet tovább felhasználni, amit például a WC öblítésére használtak, azt egy házi szennyvíztisztítóba vezetik, és megtisztítják.




További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megéri passzívházat építeni?

Sokszor találkozhatunk azzal a téveszmével: Passzívház többletköltsége megfizethetetlen, sohasem térül meg. Ez legtöbbször szakmabeli kollégák szájából hallható. Persze könnyebb elhárítani az...


Passzívház Magyarországon

Az előző részben összefoglaltuk a Szadán épült első magyar passzívház építészeti megoldásait, most a gépészet kerül terítékre. Bemutatjuk, hogy milyen eszközöknek kell együtt dolgozniuk a kellemes...