Önfenntartó passzív házak

2019-06-16 16:13:44 | Módosítva: 2019-06-16 16:17:18

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely maximálisan kihasználja a modern technika vívmányait. Az építkezésnél újrahasznosulnak a hulladékok, az áramtermeléshez hasznosítja a napenergiát, szélenergiát, összegyűjti és megtisztítja a csapadékot, a vízzel takarékosan és gazdaságosan bánik, valamint a beépített üvegházzal és hidropóniával (föld nélküli növénytermesztés) lehetőséget biztosít az alapvető élelmiszerek termesztésére akár télen is. Ezzel biztosítja lakói számára az önfenntartást és a mindenkori túlélést.

Passzív házak építése

Felhasználnak a cement és fa mellett jelentős mennyiségben hulladékká vált gumiabroncsokat, üvegeket, és alumínium dobozokat is, így az újrahasznosítással kevesebb hulladék kerül lerakásra, másrészt kevesebb cementet és fát kell felhasználni. A földhajókat úgy tervezték, hogy minden szempontból önfenntartóak legyenek.

Az energiát napelemek és szélturbinák segítségével nyeri ez a fajta passzív ház, és az egész épület úgy van kialakítva, a tetőablakoktól az elektromos berendezésekig, hogy a szükséges felhasználandó energia minimális legyen.

A tetőn összegyűjtik az esővizet és a havat, és azt egy víztározó tartályba vezetik. Az összegyűjtött vizet megtisztítják, majd nyomás alá helyezik, és a vezetékbe táplálják. A használt vizet részben a növények öntözésére, részben a WC leöblítésére használják. Hasznosul a szürke- és feketevíz is. Azt a vizet, amelyet már nem lehet tovább felhasználni, amit például a WC öblítésére használtak, azt egy házi szennyvíztisztítóba vezetik, és megtisztítják.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...


Korszerű fűtésvezérlés

A háztartások energiaszükségletének több mint a felét a fűtési energia teszi ki. Helyes üzemeltetéssel és használati szokásokkal jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás és a fűtés...