Passzívház falazóblokkok

2010-12-25 00:43:30 |

A passzívház koncepciója nem szabja meg a falazóelemek anyagát és vastagságát, mindössze a hőátbocsátási tényező értékét maximálja. Cikkünkben három gyártó, kifejezetten alacsony energiafelhasználású épületekhez tervezett falazóelemeit mutatjuk be.

Egy épület fala hőtechnikai szempontból több fontos szerepet is betölt. Ezek közül talán a kettő legfontosabb, hogy biztosítja a hőszigetelést (vagy ennek bizonyos részét), másrészt hőtároló tulajdonsággal is bír. Utóbbival mindenki találkozott már, amikor egy nyári estén elsétált egy régi, vastag falú épület mellett, ami ontotta magából a nap közben elnyelt hőmennyiséget. A passzívház építésénél tehát olyan falazóelemekre van szükség, amik egyrészt jól szigetelnek, másrészt megfelelő tömeggel rendelkeznek.

Műszaki specifikációkban gyakran találkozni a hőátbocsátási tényező fogalmával, a bizonyos "U" értékkel. A hőátbocsátás azt jelenti, hogy egy Jól látható a két szigetelőréteg közti rés, ahova a beton kerülnégyzetméternyi falfelületen hány Watt energia halad át egységnyi idő alatt akkor, ha a fal belső és külső felülete között egy fok a különbség. Minősített passzívházak esetén ez az érték homlokzati falak esetén < 0,15 W/m2K, tetőfödémnél pedig < 0,1 W/m2K. Ezen értékek teljesülése természetesen nem csak a falazóanyag minőségétől és vastagságától, hanem a nyílászárók típusától és az esetleges hőhídaktól is függ. Utóbbiakat az ún. termikus burok kialakítással lehet minimalizálni, amikor az épületet egy megszakítás nélküli szigetelőréteg veszi körül az aljzattól a falakon keresztül a födémig.

Bauland építőelemek

A Bauland falazati elemek úgynevezett háromhéjú, EPS beton masszívszerkezetűek. Vagyis képzeljünk el egy összekapcsolt 5 cm-es és egy akár 30 cm vastagságú hőszigetelő réteget 15 cm vastagságú betonmaggal, amit a helyszínen öntünk a két hőszigetelő réteg közé. Így válik a rendszer biztonságos, stabil, földrengés-és hurrikánálló szerkezetté.
Ötletes a LEGO-szerű kapcsolat, egyszerűen illeszthető az aljzathoz isA Bauland alapanyagként kizárólag a BASF által gyártott, minőségellenőrzött Neoport alkalmazza. A Neopor alapja polisztirol és mikroszkopikusan kicsi grafit lemezkéket tartalmaz, melyek reflektálják a hősugárzást, ezzel javítva a szigetelést. Az ismert szigetelőanyag, a Styropor és az újonnan kifejlesztett Neopor közötti különbség azonnal szembetűnik: a Neopor nem fehér, hanem ezüstös-szürke, a nyersanyag pedig gyöngyszerű fekete részecskék formájában áll rendelkezésre, amit habbá kell kidolgozni.
Mint a Styropor esetében, a szigetelési kapacitás itt is egyrészt azon alapszik, hogy a bezárt levegő rosszul vezeti a hőt. A Bauland Premium építőelemek (U=0,11 W/m2K) és a Bauland Extrem építőelemek (U=0,08 W/m2K) rendkívüli hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. Ötféle kivitelben és négy vastagságban kaphatók a falazóelemek, mivel különböző szigetelésigényű épületekhez alkalmazhatók. A Bauland építési elemek együttesen egy kiválóan hőszigetelt, hőhídmentes és légtömör épületszerkezetet, és ezáltal egy megszakítás nélküli termikus burkot képesek létrehozni. A LEGO elvű passzívház építési rendszer minden elemet tartalmaz, amely egy házépítés során szükséges: alaplemez, magasító, falzáró, áthidaló, koszorúelem, szög- vagy íves elem stb. A Bauland építési elemek előnye, hogy kifejezetten passzívházak építésére lettek kifejlesztve, pontosan egymásba illeszkednek, laikusoknak is gyorsan, önállóan építhető rendszert alkotnak. Magukban foglalják a hőszigetelést, masszív épületszerkezetet adnak, kevés építési hulladékot okoznak, és ökológiailag újrahasznosítható alapanyagokból készülnek.

ISORAST Energiabarát Passzívház Építőrendszer

A nyílászárók helye is könnyen kialakíthatóA technológia olyan Neopor elemekből áll, amelyeknek belül vékonyabb, kívülről vastagabb az anyaguk, és a két részt - szintén Neoporból való - bordák kötik össze. A bordák közé öntik a vasalt betont, amely a fal "tartását" adja, míg a Neopor hőszigetel. Az épület légtömörségét "Blower Door" teszttel vizsgálják meg, hogy az épületben megtermelt meleg ne szökhessen ki a nyílászárok melletti réseken. A külső Neopor vastagságától függően a falak hőátbocsátása (U-értéke) 0,12-0,1 W/m2K - egy mai 38 centiméter vastag égetett agyag falazóblokk hőátbocsátása 0,4-0,5 körüli.
Az ISORAST szerkezetet a német Passivhaus Institut minősítette, és az ebből épített ház garantáltan kifűthető - évenként és négyzetméterenként - 15 kWh energiával. Ehhez az ablakok háromrétegű üvegezéssel ellátottak, és azok hőátbocsátása 0,6-0,7 W/m2K, ami jobb, mint egy kisméretű tömör téglából rakott 38 centiméter vastag falé. (Egy hagyományos, téglából épült családi ház fajlagos energiafogyasztása a 300 kWh-t is meghaladhatja négyzetméterenként egy évben).

Liapor falazat

A szürkés színű blokkok Neopor anyagból, grafit hozzáadásával készülnekA Liapor falazóanyag gyártásakor a kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik. Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szervesanyag-tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal, és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik.
A Liapor duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, egészben vagy a kettő keverékében állítják elő. Egy Liapor falazóblokk 0,12-0,14 W/m2K hőszigetelőképességű anyagból készül.

Ezt a hőszigetelő képességet javarészben maga a beton biztosítja, a hagyományos égetett kerámia ezt az értéket nem éri el. A hőszigetelő képességet ennél ugyanis egy függőleges légréses Kis tömegű, könnyen mozgatható elemekszerkezet biztosítja, amelyre merőlegesen a hőszigetelés jó, de amelyre párhuzamosan nem annyira megfelelő. Így az égetett kerámia függőleges irányban az alapból a hideget fölvezetheti, aminek az eredménye az alsó sarkok nem kellő hőszigetelése, és ezért penészesedése lehet.
Ez a Liapor falazóblokkoknál nem fordul elő. A duzzasztott agyagkavicsból készült falazat jó hőszigetelő és páraéteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a csapadéknak, nem szívja azt magába, továbbá tűz- és fagyálló. Jó hangszigetelő képességgel bír, és ami talán a legfontosabb, hogy 100%-ig környezetbarát. Mivel a duzzasztott agyaggolyó az agyagon kívül semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért egy egészséges lakásklímát biztosít. A visszabontott falazóblokk könnyen összetörhető, és újból feldolgozható könnyűbetonnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világításvezérlés

Egy világítás-korszerűsítés ma már nehezen képzelhető el az okosvilágítás, okosotthon eszközei nélkül. A különböző wifis kapcsolók, konnektorok, világítótestek rengeteg lehetőséget teremtenek a...


Passzívházak falaival szembeni követelmények

A passzív ház olyan ház, ahol évente 15 kwó/m2-nél nagyobb energiafogyasztás nem történik. Ez a meghatározás elég laza. Nem határozza meg pl. hogy milyen külső időjárás mellett, vagy milyen...