Passzívház falazóblokkok

2010-12-25 00:43:30 |

A passzívház koncepciója nem szabja meg a falazóelemek anyagát és vastagságát, mindössze a hőátbocsátási tényező értékét maximálja. Cikkünkben három gyártó, kifejezetten alacsony energiafelhasználású épületekhez tervezett falazóelemeit mutatjuk be.

Egy épület fala hőtechnikai szempontból több fontos szerepet is betölt. Ezek közül talán a kettő legfontosabb, hogy biztosítja a hőszigetelést (vagy ennek bizonyos részét), másrészt hőtároló tulajdonsággal is bír. Utóbbival mindenki találkozott már, amikor egy nyári estén elsétált egy régi, vastag falú épület mellett, ami ontotta magából a nap közben elnyelt hőmennyiséget. A passzívház építésénél tehát olyan falazóelemekre van szükség, amik egyrészt jól szigetelnek, másrészt megfelelő tömeggel rendelkeznek.

Műszaki specifikációkban gyakran találkozni a hőátbocsátási tényező fogalmával, a bizonyos "U" értékkel. A hőátbocsátás azt jelenti, hogy egy Jól látható a két szigetelőréteg közti rés, ahova a beton kerülnégyzetméternyi falfelületen hány Watt energia halad át egységnyi idő alatt akkor, ha a fal belső és külső felülete között egy fok a különbség. Minősített passzívházak esetén ez az érték homlokzati falak esetén < 0,15 W/m2K, tetőfödémnél pedig < 0,1 W/m2K. Ezen értékek teljesülése természetesen nem csak a falazóanyag minőségétől és vastagságától, hanem a nyílászárók típusától és az esetleges hőhídaktól is függ. Utóbbiakat az ún. termikus burok kialakítással lehet minimalizálni, amikor az épületet egy megszakítás nélküli szigetelőréteg veszi körül az aljzattól a falakon keresztül a födémig.

Bauland építőelemek

A Bauland falazati elemek úgynevezett háromhéjú, EPS beton masszívszerkezetűek. Vagyis képzeljünk el egy összekapcsolt 5 cm-es és egy akár 30 cm vastagságú hőszigetelő réteget 15 cm vastagságú betonmaggal, amit a helyszínen öntünk a két hőszigetelő réteg közé. Így válik a rendszer biztonságos, stabil, földrengés-és hurrikánálló szerkezetté.
Ötletes a LEGO-szerű kapcsolat, egyszerűen illeszthető az aljzathoz isA Bauland alapanyagként kizárólag a BASF által gyártott, minőségellenőrzött Neoport alkalmazza. A Neopor alapja polisztirol és mikroszkopikusan kicsi grafit lemezkéket tartalmaz, melyek reflektálják a hősugárzást, ezzel javítva a szigetelést. Az ismert szigetelőanyag, a Styropor és az újonnan kifejlesztett Neopor közötti különbség azonnal szembetűnik: a Neopor nem fehér, hanem ezüstös-szürke, a nyersanyag pedig gyöngyszerű fekete részecskék formájában áll rendelkezésre, amit habbá kell kidolgozni.
Mint a Styropor esetében, a szigetelési kapacitás itt is egyrészt azon alapszik, hogy a bezárt levegő rosszul vezeti a hőt. A Bauland Premium építőelemek (U=0,11 W/m2K) és a Bauland Extrem építőelemek (U=0,08 W/m2K) rendkívüli hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. Ötféle kivitelben és négy vastagságban kaphatók a falazóelemek, mivel különböző szigetelésigényű épületekhez alkalmazhatók. A Bauland építési elemek együttesen egy kiválóan hőszigetelt, hőhídmentes és légtömör épületszerkezetet, és ezáltal egy megszakítás nélküli termikus burkot képesek létrehozni. A LEGO elvű passzívház építési rendszer minden elemet tartalmaz, amely egy házépítés során szükséges: alaplemez, magasító, falzáró, áthidaló, koszorúelem, szög- vagy íves elem stb. A Bauland építési elemek előnye, hogy kifejezetten passzívházak építésére lettek kifejlesztve, pontosan egymásba illeszkednek, laikusoknak is gyorsan, önállóan építhető rendszert alkotnak. Magukban foglalják a hőszigetelést, masszív épületszerkezetet adnak, kevés építési hulladékot okoznak, és ökológiailag újrahasznosítható alapanyagokból készülnek.

ISORAST Energiabarát Passzívház Építőrendszer

A nyílászárók helye is könnyen kialakíthatóA technológia olyan Neopor elemekből áll, amelyeknek belül vékonyabb, kívülről vastagabb az anyaguk, és a két részt - szintén Neoporból való - bordák kötik össze. A bordák közé öntik a vasalt betont, amely a fal "tartását" adja, míg a Neopor hőszigetel. Az épület légtömörségét "Blower Door" teszttel vizsgálják meg, hogy az épületben megtermelt meleg ne szökhessen ki a nyílászárok melletti réseken. A külső Neopor vastagságától függően a falak hőátbocsátása (U-értéke) 0,12-0,1 W/m2K - egy mai 38 centiméter vastag égetett agyag falazóblokk hőátbocsátása 0,4-0,5 körüli.
Az ISORAST szerkezetet a német Passivhaus Institut minősítette, és az ebből épített ház garantáltan kifűthető - évenként és négyzetméterenként - 15 kWh energiával. Ehhez az ablakok háromrétegű üvegezéssel ellátottak, és azok hőátbocsátása 0,6-0,7 W/m2K, ami jobb, mint egy kisméretű tömör téglából rakott 38 centiméter vastag falé. (Egy hagyományos, téglából épült családi ház fajlagos energiafogyasztása a 300 kWh-t is meghaladhatja négyzetméterenként egy évben).

Liapor falazat

A szürkés színű blokkok Neopor anyagból, grafit hozzáadásával készülnekA Liapor falazóanyag gyártásakor a kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik. Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szervesanyag-tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal, és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik.
A Liapor duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, egészben vagy a kettő keverékében állítják elő. Egy Liapor falazóblokk 0,12-0,14 W/m2K hőszigetelőképességű anyagból készül.

Ezt a hőszigetelő képességet javarészben maga a beton biztosítja, a hagyományos égetett kerámia ezt az értéket nem éri el. A hőszigetelő képességet ennél ugyanis egy függőleges légréses Kis tömegű, könnyen mozgatható elemekszerkezet biztosítja, amelyre merőlegesen a hőszigetelés jó, de amelyre párhuzamosan nem annyira megfelelő. Így az égetett kerámia függőleges irányban az alapból a hideget fölvezetheti, aminek az eredménye az alsó sarkok nem kellő hőszigetelése, és ezért penészesedése lehet.
Ez a Liapor falazóblokkoknál nem fordul elő. A duzzasztott agyagkavicsból készült falazat jó hőszigetelő és páraéteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a csapadéknak, nem szívja azt magába, továbbá tűz- és fagyálló. Jó hangszigetelő képességgel bír, és ami talán a legfontosabb, hogy 100%-ig környezetbarát. Mivel a duzzasztott agyaggolyó az agyagon kívül semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért egy egészséges lakásklímát biztosít. A visszabontott falazóblokk könnyen összetörhető, és újból feldolgozható könnyűbetonnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtés

Az elektromos felületfűtés jó alternatívája lehet a vízkeringtetéses fűtési rendszereknek. Alkalmazható önmagában, vagy átmeneti hónapokban kiegészítő fűtésként is. Kültéri felhasználásra is alkalmas.


Norvég elektromos fűtés megoldás

Az elmúlt időszakok gáz ár változásai miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az alternatív fűtés megoldások. Cégünk világszerte ismert norvég gyártók fűtéstechnikai megoldásaival kínál komplett,...