Százlakásos passzívház

2017-07-30 20:50:29 | Módosítva: 2017-07-30 20:53:32

A 25 éve kidolgozott passzívház követelmények alkalmazásával 70-90 százalékkal lehet csökkenteni az épületek primer- és fűtési energiaszükségletét. A passzív ház technológia pár éve ért Magyarországra, ekkor épült meg az első minősített passzívház a Pest megyei Szadán.


Passivhaus Institut

A passzívház egy olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épületet jelent, melynek megvalósításánál már a tervezés során olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, az épület hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. A passzívház tervező programcsomaggal, amelyet a Darmstadt Passivhaus Institut fejlesztett ki, a különböző tájolásokhoz, épülettömegekhez, alaprajzi variációkhoz és a különböző épületgépészeti megoldásokhoz kapcsolódó energetikai jellemzők tesztelhetők, és segítségével optimális energiamérleg alakítható ki.


Fontos leszögezni, hogy egy passzívház kivitelezése nem feltétlenül költségesebb, mint egy hagyományos épületé. Építhető persze 20-40 százalékos többletráfordítással is passzívház, ahogy normál energiafogyasztású épületek is épülnek pénzigényes, rezsinövelő extrákkal. A különbség, hogy passzívház esetében a tartósan alacsony energiaköltség miatt garantált a megtérülés – sem az energia, sem a befektetett nem pénz vész el.

2015. január végén avatták fel hazánk eddigi legnagyobb passzívházát. A Darmstadt Passivhaus Institut által minősített 100 lakásos passzív társasházat bérlakásként hasznosítja az építtető XIII. kerületi önkormányzat. A 2,3 milliárd forintos beruházás kizárólag önkormányzati erőből valósult meg.


A társasház energiafelhasználása a vártnál is kisebb, 84 százalékkal kevesebb, mint az átlagos lakóépületeké. A 2014. novemberi és decemberi mérések alapján a tapasztalat az, hogy a havi fűtési díj átlagosan 2336 forint lakásonként, lakásnagyságtól függetlenül. Az átlagos melegvíz-fogyasztás 2,4 köbméter havonta, a melegvíz-előállítás költsége köbméterenként 1070 forint.

Az épületegyüttest – a nagy lakásszámból adódóan – a tervezők a legkedvezőbb tájolás kialakítása miatt három épületrészre bontották. Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, amelyen zöldfelület került kialakításra. A földszinten, az udvar alatt és a pinceszinten parkolók létesültek.

Az épületek az utcák vonalától 3-3 méterre visszahúzásra kerültek, így előkertek kialakítása vált lehetővé. Az épületek mögött, az oldalkertekben összefüggő parkosított zöldfelületek kerültek kialakításra.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Önfenntartó passzív házak

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely...