Műegyetemisták sikere a nemzetközi passzívháztervezési versenyen

MTI

2012-10-02 23:40:46 | Módosítva: 2012-10-11 12:37:13

Jól szerepelt a magyar műegyetemisták csapata a madridi Solar Decathlon Europe versenyen, amelyen a feladat olyan energiahatékony, könnyűszerkezetes épületek, passzívházak megtervezése volt, amelyek  kizárólag napenergiát használnak fel.

A magyar csapat főtámogatója, a Siemens Zrt., valamint a támogató OSRAM Magyarország az MTI-vel közölte: a budapesti egyetemisták által tervezett ODOO-ház három kategóriában is kiemelkedően teljesített és dobogós helyezést ért el, az összesített rangsorban a hatodik helyen végzett, az internetes közönségszavazáson pedig a negyedik legnépszerűbb lett.

Az összesített versenyben a francia Rhones-Alpes csapat végzett az élen Canopea nevű házával.

Az ODOO projekt előkészítésén közel hatvan diák dolgozott majdnem két évig, a verseny helyszínén pedig 12 nap alatt építették fel a házat.

Az ODOO egy 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és a falon összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, ezek óránként 9 kilowattot képesek előállítani. A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz - újságpapír - hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai áramot onnan vételezi a ház.

Az épület 100 millió forintba került, de a teljes projekt költsége - beleértve a madridi kiszállítást is - 200 millió forint. Ennek negyedét adta a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járult hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosította anyagban, eszközben és készpénzben.

A magyar egyetemisták a következő napokban ismét elemeire bontják az ODOO-házat, október végén pedig a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem területén építik fel, hogy különleges megoldásait a diákok és a közönség is megismerhessék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...


Lakások szellőzési veszteségének csökkentése

A mai modern, vagy korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a külső szigetelés és a nyílászárók technikai megoldásai az elvárások alapján olyan mértékű légtömörséget eredményeznek...