Műegyetemisták sikere a nemzetközi passzívháztervezési versenyen

MTI

2012-10-02 23:40:46 | Módosítva: 2012-10-11 12:37:13

Jól szerepelt a magyar műegyetemisták csapata a madridi Solar Decathlon Europe versenyen, amelyen a feladat olyan energiahatékony, könnyűszerkezetes épületek, passzívházak megtervezése volt, amelyek  kizárólag napenergiát használnak fel.

A magyar csapat főtámogatója, a Siemens Zrt., valamint a támogató OSRAM Magyarország az MTI-vel közölte: a budapesti egyetemisták által tervezett ODOO-ház három kategóriában is kiemelkedően teljesített és dobogós helyezést ért el, az összesített rangsorban a hatodik helyen végzett, az internetes közönségszavazáson pedig a negyedik legnépszerűbb lett.

Az összesített versenyben a francia Rhones-Alpes csapat végzett az élen Canopea nevű házával.

Az ODOO projekt előkészítésén közel hatvan diák dolgozott majdnem két évig, a verseny helyszínén pedig 12 nap alatt építették fel a házat.

Az ODOO egy 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és a falon összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, ezek óránként 9 kilowattot képesek előállítani. A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz - újságpapír - hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai áramot onnan vételezi a ház.

Az épület 100 millió forintba került, de a teljes projekt költsége - beleértve a madridi kiszállítást is - 200 millió forint. Ennek negyedét adta a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járult hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosította anyagban, eszközben és készpénzben.

A magyar egyetemisták a következő napokban ismét elemeire bontják az ODOO-házat, október végén pedig a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem területén építik fel, hogy különleges megoldásait a diákok és a közönség is megismerhessék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakások szellőzési veszteségének csökkentése

A mai modern, vagy korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a külső szigetelés és a nyílászárók technikai megoldásai az elvárások alapján olyan mértékű légtömörséget eredményeznek...


Megéri passzívházat építeni?

Sokszor találkozhatunk azzal a téveszmével: Passzívház többletköltsége megfizethetetlen, sohasem térül meg. Ez legtöbbször szakmabeli kollégák szájából hallható. Persze könnyebb elhárítani az...