Hővisszanyerős szellőztetés

2018-01-21 09:46:08 | Módosítva: 2018-01-21 09:48:10

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban, már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászáróknak köszönhetően, mert az épületek légtömörekké váltak.


A lélegző otthonokért tenni kell

Egy régi építésű családi házban, ahol a nyílászárók nem jól tömítenek, de az épület homlokzatát hőszigeteltük, nem feltétlenül van igény a szellőztetőrendszerekre. Ha azonban az ajtókat, ablakokat is korszerűsítjük, elengedhetetlen lesz a szellőztetőrendszer telepítése.

Mit is kellene biztosítani egy hő visszanyerős szellőztető rendszernek? Először is gondoskodik a helyiségek egészséges állandó friss levegőjéről, szinten tartja a szén-dioxid koncentráció értékét, de ez csak alsó befúvással tud meg valósulni. A friss levegő CO2 tartalma kb. 400 ppm és egy átlagos szobában a CO2 koncentráció már egy órán belül megduplázódik egyetlen nyugalomban lévő ember benntartózkodása esetén. Ha többen is vannak a szobában, akik ráadásul valamilyen fizikai tevékenységet végeznek, akkor a szoba légminőségének megtartásához szükséges légcsere mértéke akár óránként többszörös is lehet. Tartós benntartózkodáshoz 1000 ppm az elfogadott maximális érték, míg a friss levegő érzés határértéke 700 ppm. Magasabb koncentrációnál fáradtság és álmosság jelentkezik, és magas CO2 tartalom krónikus problémákhoz vezethet. A jó szellőztető rendszer éppen ezért garantálja a higiéniailag szükséges légcserét, segít az egészség megőrzésében, jobb alvást tud biztosítani, csökkenti a migrénes és allergiás problémákat. Mindezeken felül elvezeti a keletkező elhasznált levegőt és párát, ezáltal megóvja az épület állagát a nedvesedéstől és penészesedéstől.
Az ablakok, nyílászárók nyitásával a friss levegőn túl a kinti zajok, a kosz, a szálló por és a bogarak is bejutnak a helyiségbe, míg egy szellőztető rendszer szűrőin ezek a kellemetlenségek nem jutnak át. A szellőztető rendszer megtakarítja a fűtési költségek akár 50%-át talajhőcserélő segítségével, de nyáron jelentős mértékben hozzájárulhat az ingatlan hűtéséhez is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Levegőt a gáztűzhelynek

A háztartások túlnyomó többségében még ma is gáztűzhely működik a konyhában. A modern kazánokkal ellentétben ezek működési elvükből adódóan alakóhelyiség levegőjét használják (el), ami tavasztól...


Gyepszellőztetés, gyeplazítás valódi wellness a gyep számára

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik, a gyepnövekedés...