Hővisszanyerős szellőztetés

2018-01-21 09:46:08 | Módosítva: 2018-01-21 09:48:10

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban, már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászáróknak köszönhetően, mert az épületek légtömörekké váltak.


A lélegző otthonokért tenni kell

Egy régi építésű családi házban, ahol a nyílászárók nem jól tömítenek, de az épület homlokzatát hőszigeteltük, nem feltétlenül van igény a szellőztetőrendszerekre. Ha azonban az ajtókat, ablakokat is korszerűsítjük, elengedhetetlen lesz a szellőztetőrendszer telepítése.

Mit is kellene biztosítani egy hő visszanyerős szellőztető rendszernek? Először is gondoskodik a helyiségek egészséges állandó friss levegőjéről, szinten tartja a szén-dioxid koncentráció értékét, de ez csak alsó befúvással tud meg valósulni. A friss levegő CO2 tartalma kb. 400 ppm és egy átlagos szobában a CO2 koncentráció már egy órán belül megduplázódik egyetlen nyugalomban lévő ember benntartózkodása esetén. Ha többen is vannak a szobában, akik ráadásul valamilyen fizikai tevékenységet végeznek, akkor a szoba légminőségének megtartásához szükséges légcsere mértéke akár óránként többszörös is lehet. Tartós benntartózkodáshoz 1000 ppm az elfogadott maximális érték, míg a friss levegő érzés határértéke 700 ppm. Magasabb koncentrációnál fáradtság és álmosság jelentkezik, és magas CO2 tartalom krónikus problémákhoz vezethet. A jó szellőztető rendszer éppen ezért garantálja a higiéniailag szükséges légcserét, segít az egészség megőrzésében, jobb alvást tud biztosítani, csökkenti a migrénes és allergiás problémákat. Mindezeken felül elvezeti a keletkező elhasznált levegőt és párát, ezáltal megóvja az épület állagát a nedvesedéstől és penészesedéstől.
Az ablakok, nyílászárók nyitásával a friss levegőn túl a kinti zajok, a kosz, a szálló por és a bogarak is bejutnak a helyiségbe, míg egy szellőztető rendszer szűrőin ezek a kellemetlenségek nem jutnak át. A szellőztető rendszer megtakarítja a fűtési költségek akár 50%-át talajhőcserélő segítségével, de nyáron jelentős mértékben hozzájárulhat az ingatlan hűtéséhez is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Penészeltávolítás

A penészgombák élővilágunk szerves részét alkotják, otthonainkban azonban kimondottan káros a megtelepedésük. Nemcsak az elhanyagoltság látszatát keltik, de veszélyeztetik az egészségünket is....


Ablakszellőzők

Régi igazság, hogy minden jó megoldásnak vannak hátrányai. Így van ez az új, jól záródó nyílászárokkal is. Tökéletesen záródnak, nincs huzat, megakadályozzák, hogy a réseken télen megszökjön a...