Az energiahatékonyság támogatása pénzt hoz az államnak is

2012-03-28 20:01:01 | Módosítva: 2012-03-28 20:01:01

Amennyiben az állam elkötelezetten és stabilan támogatná az energia­hatékonysági beruházásokat, úgy nem csak milliárdokat tudnának a háztartások megtakarítani, de jelentős mennyiségű új munkahellyel számolhatunk, illetve pozitív hatással lenne az államháztartásra és hosszú távon a külkereskedelmi mérlegre is – derül ki az Energiaklub legfrissebb kutatásából.

Az eredmények azt a régen feltételezett hipotézist támasztják alá immáron tudományos igénnyel, hogy az energiahatékonysági beruházások és e beruházások állami támogatása nem csak az adott háztartások szintjén jár kedvező hatásokkal, hanem a nemzetgazdaság és a társadalom számra is jelentős hasznot hajt.

A „Hatékonyabb lakások – Makrogazdasági hatások” című kutatás arra irányult, hogy megvizsgálja, milyen foglalkoztatási, államháztartási illetve külkereskedelmi mérlegre gyakorolt hatása van egy komoly épületenergetikai támogatási programnak. Bár a kutatók egy reális forgatókönyv alapján számoltak, amiben az ország e téren létező pénzügyi lehetőségeit táplálták a modellbe, maguk is meglepődtek a kedvező eredmények láttán. A példaként vett évi 50 milliárdos összeggel működő 5 éves támogatási program mindhárom vizsgált területen pozitív hatásokat mutat. A költségvetési bevételek már rövidtávon egyértelműen meghaladják a támogatás volumenét. Ez többek között a beruházásokra rakódó forgalmi és jövedelmi adóbevételeknek, illetve a beruházások következményeként jelentkező további járulékos hatásoknak – megtakarításoknak – köszönhető. Mindeközben a támogatás időtartama alatt évente ötvenezres nagyságrendű új munkahely is keletkezne.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pénztárcabarát pincefödém szigetelés

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel. Érdemes alapul venni egy átlagos „kádárkocka” jellegű épületet, és gyors...


Ötször több forrás lesz energiahatékonyságra

Nagyságrendekkel nőnek az energiahatékonyságra jutó uniós források 2015-től, és kifejezetten energiahatékonysági célú hitelekre is lehet számítani. Az EU illetve a magyar kormányszervek...