Napkollektorok rögzítése

2009-12-06 16:12:13 |

Miután gondosan megterveztük és megvásároltuk napkollektoros rendszerünket, a napkollektor táblák rögzítése, majd a rendszer összeszerelése, végül a beüzemelés következik.

A napkollektorokat az esetek többségében tetőszerkezetre kell felszerelni. Az alkalmazott rögzítőelemeknek olyanoknak kell lenniük, hogy ellenálljanak a kültéri időjárás viszontagságainak és a rozsdásodásnak, karbantartást ne igényeljenek, biztonságos, beázást nem okozó felszerelést tegyenek lehetővé. Fontos szempont az esztétika is; a napkollektorok és tartószerkezeteik nem ronthatják az épület külső látványát.
A napkollektorok felszereléséhez az eloxált alumíniumból készült szerelőkeretek a legalkalmasabbak, ezek elégítik ki maradéktalanul a fenti követelményeket. A keretek általában egységcsomagban kaphatók, méretre szabva, előfúrva, az összeszereléshez szükséges rozsdamentes acél kötőelemekkel együtt. A szerelősínek és rögzítőelemek külön-külön is megtalálhatóak a rögzítéstechnikai cégek kínálatában, így teljesen egyedi kialakítást is megvalósíthatunk. Az egységcsomagban árult, általában 45 fokos dőlésszögű keretek kettő vagy három darab napkollektor felszereléséhez készülnek, ezek egymás mellé helyezésével 2-10 db-ig tetszőleges számú kollektor szerelhető fel. Egymás mellé sorolásukhoz szintén eloxált alumíniumból készült összekötő elemeket kell alkalmazni.

Más-más szerelőkeret ajánlott a ferde ill. a lapos tetőre. Ferdetetős szerelőkeretek az általánosan használt tetőfedő anyagok többségénél alkalmazhatók. A keretek napkollektoronként 2 db ún. tetőkampóval, vagy tőcsavarral rögzíthetők a tetőszerkezethez, általában a szarufához. A tetőkampó - hasonlóan a hófogó kampókhoz - a tetőcserép vagy egyéb elem alá tolható, és itt rögzíthető. A tető vagy a talaj egyenetlenségeit célszerű vízszintesen elhelyezett pl. acél U-profilok alkalmazásával kiegyenlíteni, és a kereteket ehhez erősíteni. A keretszerkezetek rögzíthetők lecsavarozással, vagy ha erre a tetőszigetelés miatt nincs lehetőség, akkor leterheléssel. Tetőre szerelés esetén a szükséges súlyterhelés megközelítőleg 350 kg/kollektor.
Lapostetős szerelőkeretek alkalmazásával a napkollektorok bármilyen sík területen felszerelhetők. Ez lehet épületek lapostetője, vagy pl. talajszint az épület, esetleg medence mellett. Lapostetős keret alkalmazható a napkollektorok függőleges falra szereléséhez is. Ha a tető 20 m-nél magasabb, akkor megerősített kivitelű keretet kell alkalmazni.

Bádogos módszerrel

Bádogozó készletekkel a napkollektorok a tetőhéjalás helyett a tetőbe integrálva építhetők be. Ezek a készletek hasonlóak a tetőablakoknál alkalmazott bádogozáshoz. Mivel a napkollektorok dobozszerkezete alumínium, javasolt a bádogozásnál is az alumínium vagy esetleg a horganyozott lemez használata. A bádogozó készletek egységcsomagban kaphatók, a csomagok a bádog elemeken kívül tartalmaznak minden olyan segédeszközt (csavarok, tömítő-szalagok, szegek stb.), amik a szereléshez szükségesek.
A napkollektorok tetőbe integrálásához alkalmazott idomokat, lefogó bilincseket a szarufákra kell felcsavarozni, és ezekkel kell rögzíteni azokat, biztosítva a hőtágulási lehetőséget. Külön bádogozó készlet kapható a napkollektorok egy, vagy egymás alatt két sorban történő beépítéséhez. Az alapbádogozó készlet a két szélső napkollektor, a bővítő készlet pedig a közbenső napkollektorok beépítésére szolgál. A munkálatok könnyítését szolgálja a szoláris szerelési egység, egy olyan előre gyártott, kompakt szett, ami tartalmazza a napkollektoros rendszerek működtetéséhez szükséges berendezések, szerelvények többségét. Alkalmazásával a szoláris kör szerelése lényegesen egyszerűbbé válik, és biztosított a szakszerű működtetés.

Biztonság

A szoláris rendszerek felszerelése nem igényel különleges szakértelmet, csak óvatosságot. Egyrészt a tetőn való mozgáskor a baleset elkerülésére, másrészt a fűtőcsövek behelyezésekor az üvegtörés megelőzésére kell fokozottan figyelni. A kollektor hőmérséklete a napon nagyon gyorsan emelkedik, ezért égési sérülés veszélye áll fenn. Szerelést csak árnyékolás, illetve nap ellen védő fólia alatt szabad végezni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékossági tippek

Az áramszolgáltatók sokszor hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy az energiaáraktól függetlenül, takarékoskodjunk az energiával. Igaz, van olyan ország, ahol olyan sok földgáz és gázolaj van,...


Pillepalackból "hőerőmű"

(Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.)