Befellegzett az energiapazarló homlokzatoknak!

2022-06-19 19:26:12 | Módosítva: 2022-06-23 08:28:45

Az URSA TECTONIC szigetelőanyag olyan, mintha a természet ereje alkotta volna. Minimális ökológiai lábnyommal száll szembe a 21. századot elborító műanyagtengerrel.


Egy családi ház homlokzatán át kialakuló hőveszteség elérheti akár a 35%-ot is, hihetetlenül energiapazarlóvá téve ezzel az épületet. A külső falakat muszáj megfelelő vastagságú hőszigeteléssel ellátni annak érdekében, hogy se bolygónk légkörét ne terheljük az elpocsékolt energiával, se a lakók pénztárcáját annak finanszírozásával. Családi házak esetében az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vakolható, külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal.

Egy jól megválasztott homlokzati szigetelőanyag nyáron komoly hővédelmi funkciót tud betölteni az épület belső tereinek felmelegedés elleni védelmében, és – amennyiben hangelnyelő tulajdonságai is megfelelőek – az épület külső falszerkezetének léghanggátlását is képes eredményesen növelni.


A különleges, „tektonikusan” gyűrt szálstruktúrájú URSA TECTONIC termékcsalád első gyermeke, az URSA FP BASIC szigetelő tábla azért „basic”, azaz „alap”, mert enélkül elképzelhetetlen egy mai követelményeknek megfelelő, valóban energiatakarékos épület! Az új vakolható URSA büszkeség üveggyapotból készült, ezért egyedülálló hő- és hangszigetelő, kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal.

Nagy testsűrűségük miatt a táblák nyomó­szilárdsága nagyon jó: tolerálják a dübelezést, és elbírják a vakolatot. Alaktartásuk kiváló, és hő hatására sem zsugorodnak, ezért érzéketlenek a téli- nyári hőingadozásra. A fenntartható URSA FP BASIC szigetelés páraáteresztő, ezért a ház homlokzata „lélegzik”, nincs „nejlonzacskó-effektus”. Homlokzati szigetelésként beépítve akkor teljesít a legoptimálisabban, ha a megfelelő komplett rétegrenddel kerül installálásra.


A légtömörség biztosítására a téglából készült teherhordó falszerkezetre elsőként egy fél centiméter vastag külső dörzsvakolat kerül. Erre rögzítendő az URSA FP BASIC ásványgyapot hőszigetelő és hangelnyelő tábla, melynek hátoldalát előzetesen 0,5 cm-es ragasztóréteggel kell ellátni a szakmában elterjedt és jól bevált „pont-perem módszerrel”. A táblasorokat egymás mellett kötésben eltolva kell felrakni a homlokzatra, a sarkokat pedig „fogazva” kialakítani. A vonalmenti hőhidak kialakulásának elkerülése érdekében szoros illesztésben elhelyezett 12-16 cm vastag szigetelő táblákat nem elég ragasztani, dübeles mechanikai rögzí­tésükre is szükség van. A dübelkiosztási tervet sokféle tényező határozza meg, köztük az épület homlokzatának pontos méretei, a beépített szerkezeti dilatációk, az épület magassága is. Az táblák külső felületére tapaszba ágyazott URSA üvegszövet háló kerül, amely az alapozó réteget és a kb. 0,4 cm vastag, kedvünk szerint színezett homlokzati vékonyvakolatot fogadja majd. Az épület lábazatát is javasolt 50 cm magasságig felvezetve leszigetelni az XPS PLUS fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblákkal.

Egészségbarát és környezetbarát mivolta való­ban elsődleges választássá teszi a „tektonikus” URSA FP BASIC üveggyapotot a külső épületfalak maradéktalan és hosszú távon energiahatékony szigetelésére.


URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos otthon, munkahely

Ahhoz, hogy meghatározhassuk mekkora megtakarítást érhetünk el háztartási készülékeink, berendezéseink korszerűsítésével, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mekkora egy-egy adott berendezés...


Szigetelés okosan

Volt, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a magyar piacon eltűnőben vannak a 44-es és 42-es hővezetési tényezőjű anyagok. Az ő számukrafontos tudnivaló, hogy a hatályos épületenergetikai...