Energiatakarékossági tippek

2014-02-04 09:57:44 | Módosítva: 2014-02-04 10:04:58

Az áramszolgáltatók sokszor hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy az energiaáraktól függetlenül, takarékoskodjunk az energiával. Igaz, van olyan ország, ahol olyan sok földgáz és gázolaj van, és így olyan olcsó, hogy az emberek nem zárják el a gázt a tűzhelyen, mert a gyufa – amivel újra meg lehet gyújtani –, drágább, mint a gáz. Nem kizárt, hogy egyszer Magyarországon is így lesz, de addig is nézzünk néhány tippet, hogyan takarékoskodhatunk az árammal és a gázzal.

Néhány konkrét tipp


1. A reggeli kenyér megpirításához, illetve néhány virsli, kolbász megsütéséhez nem gazdaságos bekapcsolni a tűzhelyet, mert 3-4-szer annyi energiát használunk el, mint a kenyérpirító vagy egy mini-grill használatával.


2. A hűtőszekrény szellőzőrácsainak tisztán tartásával akár 10% energiát is megspórolhatunk.


3. Egy mosógépet félig töltve ruhával, ugyanannyi áramot és vizet használunk, mintha teljesen tele lenne.


4. Az átfolyós és tárolós vízmelegítő vízhőmérsékletét ne állítsuk 65 foknál magasabbra, mert több hideg vízzel tudjuk csak visszahűteni.


5. A radiátor le- vagy eltakarásával, illetve zsúfoltsággal körülötte, jelentősen csökkentjük annak hatékonyságát.


6. Kb. 6%-kal kevesebb energiát használunk, ha 1 °C fokkal alacsonyabbra állítjuk a termosztátot!


7. Ha éjszakára, és amikor nem vagyunk otthon, 5-8 °C fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét a termosztáttal, 5-10% energiát takaríthatunk meg a folyamatos fűtéssel szemben!


8. A monitor, tv, videó, dvd-lejátszó és más szórakoztatóelektronikai eszköz folyamatos készenlétben tartásával, évente akár 440 kWh felesleges energiát fogyasztunk el. Kapcsoljuk ki a főkapcsolókat, ha nem használjuk a készülékeket!


9. Energiatakarékos, mert jól szigetel a jól záródó ablak, de ezek esetén különösen fontos a lakás rendszeres, 5-10 percig tartó szellőztetése.


10. A légkeveréses sütők előmelegítésére általában nincs szükség, kihagyásával akár 20% energiát is megspórolhatunk!


11. Kevesebb energiát fogyasztunk, ha fedőt használunk a főzéshez.


12. A sütőajtót ne nyitogassuk feleslegesen, és a sütési idő vége előtt 5-10 perccel kapcsoljuk ki a sütőt.


13. Olyan méretű edényt válasszunk, hogy a gázláng ne legyen nagyobb, mint az edény alja, mert csak feleslegesen fogy az energia, és az étel nem lesz hamarabb készen.


14. Egyszerre több, egymás mellett elférő ételt süssünk egyszerre. Nem csak a légkeveréses, hanem a gázüzemű sütőkben is süthetünk egyszerre kétféle ételt, egymás felett.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modern fűtésszabályozás

Az egyre növekvő energiaárak szükségessé teszik, hogy az épületek fűtését a lehető legjobb hatásfokú szabályozókkal állítsuk be, és folyamatosan felügyeljük.


Hogyan spóroljunk az energiával?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kapcsán az épületgépészeti szakmában vita folyik. Mi a gazdaságosabb, ha fűtőberendezéseink hatásfokát növeljük, vagy eleve csökkentjük a szükséges energia...