2014-02-04 09:57:44 |
Módosítva: 2014-02-04 10:04:58
Az áramszolgáltatók sokszor hívják fel a lakosság
figyelmét arra, hogy az energiaáraktól függetlenül, takarékoskodjunk az
energiával. Igaz, van olyan ország, ahol olyan sok földgáz és gázolaj van, és
így olyan olcsó, hogy az emberek nem zárják el a gázt a tűzhelyen, mert a gyufa
– amivel újra meg lehet gyújtani –, drágább, mint a gáz. Nem kizárt, hogy
egyszer Magyarországon is így lesz, de addig is nézzünk néhány tippet, hogyan
takarékoskodhatunk az árammal és a gázzal.
Néhány konkrét tipp
1. A
reggeli kenyér megpirításához, illetve néhány virsli, kolbász megsütéséhez nem
gazdaságos bekapcsolni a tűzhelyet, mert 3-4-szer annyi energiát használunk el,
mint a kenyérpirító vagy egy mini-grill használatával.
2. A
hűtőszekrény szellőzőrácsainak tisztán tartásával akár 10% energiát is
megspórolhatunk.
3. Egy mosógépet félig töltve ruhával, ugyanannyi áramot
és vizet használunk, mintha teljesen tele lenne.
4. Az átfolyós és tárolós vízmelegítő vízhőmérsékletét ne
állítsuk 65 foknál magasabbra, mert több hideg vízzel tudjuk csak visszahűteni.
5. A
radiátor le- vagy eltakarásával, illetve zsúfoltsággal körülötte, jelentősen
csökkentjük annak hatékonyságát.
6. Kb. 6%-kal kevesebb energiát használunk, ha 1 °C fokkal alacsonyabbra
állítjuk a termosztátot!
7. Ha
éjszakára, és amikor nem vagyunk otthon, 5-8 °C fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét a
termosztáttal, 5-10% energiát takaríthatunk meg a folyamatos fűtéssel szemben!
8. A
monitor, tv, videó, dvd-lejátszó és más szórakoztatóelektronikai eszköz
folyamatos készenlétben tartásával, évente akár 440 kWh felesleges energiát
fogyasztunk el. Kapcsoljuk ki a főkapcsolókat, ha nem használjuk a
készülékeket!
9. Energiatakarékos, mert jól szigetel a jól záródó ablak,
de ezek esetén különösen fontos a lakás rendszeres, 5-10 percig tartó
szellőztetése.
10. A
légkeveréses sütők előmelegítésére általában nincs szükség, kihagyásával akár
20% energiát is megspórolhatunk!
11. Kevesebb energiát fogyasztunk, ha fedőt használunk a
főzéshez.
12. A
sütőajtót ne nyitogassuk feleslegesen, és a sütési idő vége előtt 5-10 perccel
kapcsoljuk ki a sütőt.
13. Olyan méretű edényt válasszunk, hogy a gázláng ne
legyen nagyobb, mint az edény alja, mert csak feleslegesen fogy az energia, és
az étel nem lesz hamarabb készen.
14. Egyszerre több, egymás mellett elférő ételt süssünk
egyszerre. Nem csak a légkeveréses, hanem a gázüzemű sütőkben is süthetünk
egyszerre kétféle ételt, egymás felett.