Diófa megmentése

2022-03-06 10:55:04 | Módosítva: 2022-03-06 10:56:05

Olvasónk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy a küldött képeken látható diófa megmenthető-e. A cél mindenképpen az lenne, mert a régi fa szívükhöz nőt már.


Jó lenne élőben látni a fát

A probléma meghatározásához persze jó lenne élőben is látni a diófát, hogy milyen általános állapotban van, milyen a kondíciója, mert az hogy gallyak száradnak el egy fán az természetes. Ahogy nő, egyes részeinek megszűnik a benapozottsága, és azok az ágak elhalnak. Az hogy ezekben a lehulló gallyakban rovarkártevők vannak, lehet természetes is, de gyanús is. Lehet, hogy azok okozták az elhalást, de az is lehet, hogy csak utólag, az elhalt részben telepedtek meg. Tehát, ha a fa jól néz ki, és néhány ilyen darab hullik róla az nem gond, de ha láthatóan leépülő a fa, és több része szárad, mint megújul, az komoly gondot sejtet.

Dió rovarkártevők ellen, Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG szerekkel szokás védekezni. Ezek közül azt szabad használni, amelyik szabad forgalmú szer, másokhoz viszont növényvédelmi zöld könyvvel kell rendelkezni. Úgy általánosságban véve meg lehet próbálni bármilyen szisztemikus rovarölőt alkalmazni, mert az felszívódik, és a fában lévő kártevőkre is hat, míg a kontakt típusú szerek csak azokat a kártevőket pusztítják, melyekkel érintkezésbe kerülnek. Kicsi az esély, hogy azokat a kártevőket, amik a fa belsejében vannak, kontakt szerrel irtani lehessen. Érdemes még az elhalt részeket visszavágni az egészséges rész 20 centis hosszúságára, így is megtizedelhető a kártevő állomány.

Összefoglalva, meg lehet próbálni a fa kezelését, szisztemikus szerrel akár a fában lévő rovarkártevők is kiirthatók, de a képeken egy már leromló állapotú fa látható. Látszik a hajtásnövekedés intenzitásán, azon hogy már kellett ritkítani a koronán. Semmi sem tart örökké. Lehet az állapotán javítani, de ez már nem lesz a régi.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szatisz avatarja

Szatisz         Mentés

Meglehet,következő kell hozzá 5-kg mészhidrát,5-liter tej,5-lite víz tejet a vizzel összekeverni, majd a mészhidrátot feloldani. Magyarán oltott meszet kell csinálni.és a fa korona övezetében szét locsolni. Tavasszal és ősszel is még a fúró légy lárvái is eltűnek .

Festés „öko” módon

Már a festékek piacán is találkozhatunk természetes alapanyagú termékekkel a szintetikusak mellett. Ha egy adott feladatra van környezetbarát változat, érdemes kipróbálni, már csak egészségünk...