A Conrad katalógusból

Gitár előerősítő GPA 100

Az elektromos gitárok kimeneti jele túlságosan kicsi ahhoz, hogy közvetlenül egy átlagos végerősítő szabványos RCA bemenetére lehessen csatlakoztatni. A GPA 100 erősítő - melyet a Conrad katalógusból választott kit alkatrészeiből valósítottunk meg - kis szintű előerősítő fokozatainak bemeneti egységei gondoskodnak a bejövő jel fogadásáról, szükség esetén korrekciójáról, részleges erősítéséről. A kimeneti erősítés változtatásával minden további nélkül, egyszerűen hozzá lehet illeszteni bármely végerősítőhöz. A két csatorna bemeneti érzékenysége független egymástól, és széles tartományban állítható, így a legkülönbözőbb gitárokat lehet használni a legkülönbözőbb hangszedőkkel.

Ez az áramkör nemcsak gitárok erősítésére, hanem bármely hasonló paraméterekkel rendelkező jelforrás erősítésére is alkalmas. Mivel két bemenete van ezért használható kétcsatornás keverőnek is. Közvetlenül rá lehet kötni a végerősítőre, és egy házba építeni a kettőt. Megvalósítható külön házba is, a csatlakozókat kivezetve. (Mi ezt a variációt részletezzük.) Az áramkör 12 és 15 V közti feszültségtartományban működik, a maximális áramfelvétele 50mA. A frekvenciamenete (-3dB): 35-40 000 Hz, a bemeneti impedanciája 1 Mohm. Az áramkör hangszóró és fülhallgató meghajtására nem alkalmas! Csak 700 ohm-nál nagyobb bemeneti impedanciájú terhelést lehet rákapcsolni (pl. keverőpult, végerősítő).
A két bemeneti jelet, egy-egy nem invertáló műveleti erősítő felerősíti, az erősítés mértékét potenciométerrel tudjuk szabályozni. A két felerősített jelet egy összeadó áramkör összegzi, majd egy aktív hangszínszabályzón megy keresztül. A szabályozott jelet az utolsó fokozat-pár felerősíti. Az áramkör tervezői lehetőséget biztosítottak arra, hogy a felhasználók eldönthessék, milyen jelszint legyen a kimeneten. A maximális kimeneti feszültség teljes kivezérlésen körülbelül 7 V. Az áramkörnek két kimenete van, ezért érdemes az egyiket alacsony jelszintű (line) kimenetnek használni. A kimeneti feszültség nagysága az IC2-es erősítő-pár erősítésétől függ. Ezt az R33 illetve az R36-os ellenállás értékével tudjuk szabályozni. Ha semmit nem teszünk be az R36, R33 helyére, akkor ez a fokozat kb. hétszeresére erősíti a jelet a bemenetéhez képest. Viszont ha egy átkötést (rövidzárat) alkalmazunk, ezzel a vele párhuzamos (R37, R34) ellenállást kiiktatjuk, így egyszereset erősít. Tehát kapunk egy alacsonyszintű kimenetet.

Az áramkör megépítése

A színkódolt ellenállások értékeit meghatározzuk, hogy azokat értékük alapján hozzárendelhessük a kapcsolási rajz pozíciószámaihoz. (Amennyiben rendelkezésünkre áll ellenállás mérésére alkalmas műszer, érdemes az ellenállásokat megmérni, hogy elkerülhessük a hibás alkatrészek beépítését. 5%-nál kisebb eltérések a névleges értéktől nem befolyásolják az áramkör működését.)
Az alkatrészek beforrasztásának van egy célszerű sorrendje. Először az átkötéseket, majd az ellenállásokat, kondenzátorokat kell beforrasztani. Nem csak a méreteik miatt célszerű ezekkel az alkatrészekkel kezdeni, hanem azért is mivel ezek nem annyira érzékenyek a hőre, mint a félvezető alapú alkatelemek. A rézfólia vezeti a hőt, így a később beforrasztott alkatrészek kisebb hőterhelésnek vannak kitéve.

1. Az ellenállások kivezetéseit a testtől kb. 2,5 milliméter távolságban, kis ívben 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerű olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkód-gyűrűk azonos irányból legyenek "olvashatók". A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípőfogóval lecsípjük. (A potenciométer kivezetéseit nem kell lecsípni.)

2. A kondenzátor testen az értékek fel vannak tüntetve. A kerámia kondenzátorokból, nyolc darab van, ebből hét azonos értékű (100 nF), a nyolcadik egy 33 pF-os (C13). A jelen esetben szürke, téglatest alakú kondenzátorokból 14 db van. Az 1 ?F-osból 7 db van, a 470 nF-os (C16, C17) kondenzátorokon ?F-ban vannak felírva az érték: ?47 (Ha mértékegység a számok elé vagy közé van írva akkor tizedesvesszőként, értelmezzük:

Pl. 470 nF= m47

m 10-3 (milli) μ10-6 (mikro) n 10-9 (nano) p 10-12 (piko)

Az elektrolit kondenzátoroknál, a henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van ill. a két kivezetés közül a pozitív a hosszabb. A panelen a pozitív pólus forrasztási pontja van jelölve. Ne tévesszük el, mert ellenkező esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat.

3. A panel csatlakozó saruit a hegyes végükkel lefelé kell a panelbe ültetni. Mivel a csatlakozó sarukra később vezetéket forrasztunk és ez a nagy hő hatására elmozdulhat, ezért célszerű a forrasztási oldalról a kivezetéseket ráhajlítani.

4. Az integrált áramkör (IC 1) egyetlen tokban tartalmazza a kapcsolási rajzon külön jelölt, négy műveleti erősítőt. Az IC 2 két műveleti erősítőt tartalmaz. Beforrasztásánál a pozícionálásra figyelni kell. Az IC 1-es kivezetését az alkatrészen egy ponttal jelölik. Ez a pont a beültetési rajzon a kivezetés sorszámával, 1-gyel van jelölve. A IC beforrasztásakor a lehető legrövidebb ideig melegítsük a forrasztási pontokat a pákával!

Az IC 3 biztosítja a stabil feszültséget az áramkör számára. A kivezetéseit a toktól 3 mm-re kis ívben, 90°-ban meghajlítjuk úgy, hogy a fém oldala felfeküdjön a panelre. Ezt forrasztás előtt a csomagban lévő csavarral rögzítjük.
5. A potenciométerek beforrasztása előtt a tengelyt levágjuk (a menetes résztől 6-7 mm-re), hogy későbbiekben a gombot rá tudjuk tenni. Három darab 100 kohm-os, 2 db 10 kohm-os lineáris, és 1 db 10 kohm-os logaritmikus potenciométer van. A lineáris potenciométereket "A"- val, a logaritmikust "B"-vel jelölik.
6. A csomagban talált JACK hüvely kivezetései szélesebbek a nyáklapon lévő furatnál, ezért a kivezetéseket meg kell reszelni. (A furat megnagyobbítása ebben az esetben nem ajánlott, mivel a furat körüli vezető fólia nagyon vékony.)

Doboz készítése

Amennyiben dobozba szeretnénk építeni az áramkört, egy pár dolgot be kell hozzá szereznünk. Két darab JACK hüvelyt (előlapra szerelhetőt) a kimenetekre, egy adaptert (230 V~50 Hz, 12 V~DC, min. 100 mA-est), az adapter csatlakozójához egy előlapra szerelhető hüvelyt. Érdemes egy kapcsolót, és egy LED-et is beépíteni. (A LED-hez egy 620 ohm-os előtét ellenállás kell, és egy foglalat.)
- mono JACK hüvely (2 db)
- adapter (1 db)
- adapter csatlakozó hüvely (1 db)
- kétállású kapcsoló (1 db)
- LED (1 db)
- LED foglalat (1 db)
- ellenállás, 620 ohm (1 db)
- 6 mm-es forgó potenciométerre gomb (6 db, kétféle színű)

A dobozhoz előlapot kell készítenünk 0,5-0,8 mm-es lemezből. A méretei 35x218 mm. A lemezt karctűvel körberajzoljuk, majd lemezollóval kivágjuk. A potenciométereknek, és a JACK hüvelyeknek a furatokat, 10 mm-es fúróval kifúrjuk. A LED foglalatról, és az adapter hüvelyéről tolóméterrel méretet veszünk. A kapcsoló helyét kifúrjuk, majd reszelővel méretre reszeljük.
A dobozba többféle panelt is le lehet fogatni, ezért az aktuális oldalon lévő felesleges csavar helyeket el kell távolítani, mert kitámasztják a panelt.

Dobozbaszerelés

A nyáklapra felfogatjuk az előlapot a potenciométerek csavarjaival. Az előlapot beillesztjük a helyére, és a nyáklemezt két 3 mm-es lemezcsavarral rögzítjük a dobozhoz. A hátlapra is felszereljük a csatlakozókat, és a kapcsolót. Az adapter-csatlakozó pozitív pontját összekötjük a kapcsolóval, majd a negatív pontot és a kapcsoló másik érintkezőjét egy csavart érpárral elvezetjük a panel csatlakozó saruira (ST1 + ST2). A nyáklapon a két kimenetet árnyékolt vezetékkel összekötjük a hátlapra szerelt JACK hüvelyekkel. Mindkét vezeték árnyékolását ráforrasztjuk a JACK hüvelyre és a két hideg pontot egy külön vezetékkel, összekötjük. Mivel az árnyékolást csillagba kell kötni, ezért csak az egyik jel árnyékolását forrasztjuk rá a panel csatlakozó sarujára (ST4). A LED anódjára (a hosszabbik kivezetésre) ráforrasztjuk az előtét ellenállást, és egy vezetékkel a kapcsoló után kötjük. A LED másik kivezetését pedig az adapter-hüvely negatív pontjára forrasztjuk. A doboz összeszerelése előtt, ellenőrizzük, hogy mindent alkatrész megfelelően a helyére került-e.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Rozsályi Dávid


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Hangrendszerekről otthoni praktikákkal

Általában az akusztikusok professzionális berendezéseket feltételeznek az egyes felhasználóknál, és ezekre alapozzák a leendő lehallgató helyiség funkcióját. Igen ám, de az egyszeri felhasználó az...