Újra a Bosch sarokcsiszolókról

Egy korábbi (2001/10-es) lapszámunkban már beszámoltunk a Bosch három legkisebb egykezes sarokcsiszolójáról. Az akkor abszolút újdonságnak számító kisgépek közül a legkomolyabbat, a PWS 8-125-öst kaptuk meg próbára, és írásunkat kiegészítettük a PWS 7-125, valamint a PWS 6-115 típusjelű sarokcsiszolókkal. A közelmúltban sikerült megkaparintanunk ez utóbbi két gépet is, sőt melléjük újra visszakérhettük a legnagyobbat, így viszonylag objektíven összehasonlíthattuk a három barkácsgépet.

Emlékeztetőül az alapadatok. A PWS 8-125 CE "electronic" felvett teljesítménye 800 W, tárcsaátmérője 125 mm, és ez a gép ún. konstans elektronikával van ellátva. Ez részben alkalmas a tárcsa fordulatszámának szabályozására 2800 és 11000 fordulat/perc értékek között, másrészt biztosítja a beállított fordulatszám megtartását a terheléstől függetlenül. Ugyanez az elektronika gondoskodik a bekapcsolás utáni lágy felfutásról, hogy a gép ne ugorjon ki a kézből, és ne csapja le a biztosítékot.
A konstans elektronika persze csak a maximális teljesítmény-határon belül, és az engedélyezett legnagyobb áramfelvételig növeli a nyomatékot, illetve tartja a beállított fordulatot. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy amikor leszabályozzuk a fordulatszámot, akkor a teljesítményt is leszabályozzuk, hiszen az elektronika nem engedélyezheti az áramerősség korlátlan növelését. Magyarul; a kisebb fordulatszámokon a gép könnyen lefojtható, amikor azonban a szabályozó tárcsát feltekerjük a maximumra, akkor "bikaerőssé" válik.
Persze a fordulatszám leszabályozása nem is az alapfunkciók - darabolás, csiszolás - gyakorlása közben szükséges, sokkal inkább a kiegészítő tartozékok használatakor. A sarokcsiszoló megvásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy viszonylag sokféle csiszoló-, dörzsölő-, tisztítókorong kapható hozzá külön tartozékként. Az M14-es menetű munkatengelyre közvetlenül felfoghatók a különböző fazékkefék, korongkefék, kúpkefék. A rugalmas anyagú csiszolótányérok az eredeti rögzítőgyűrűkkel foghatók fel, amelyre a legkülönbözőbb csiszolópapírok helyezhetők. A csiszolás, dörzsölés, tisztítás műveleteinél már sokkal inkább szükség van az alacsonyabb fordulatszámokra, és itt a nyomatékigény is kisebb. Arra persze vigyáznunk kell, hogy a túl kis fordulatszámokon ne fojtsuk túlságosan le a gépet.
A 8-125 és a 7-125 típusjelű sarokcsiszolók amolyan kétpetéjű ikreknek tekinthetők; a kisebbik 720 W-os és a nagyobbik 800 W-os teljesítménye közötti különbség nem nagyon érzékelhető, a külsejük pedig gyakorlatilag azonos. Alapvető különbség inkább a fordulatszám-szabályozás, ami csak az electronicban van. A 6-115-ös kisebb tárcsavédője is csak akkor érzékelhető, ha közvetlenül egymás mellé tesszük a gépeket. Mindháromnál azonos viszont a bajonettzáras rögzítés a tárcsavédőn, az érintésre kipattintható kapcsológomb, és a pótmarkolat rögzítési lehetősége.
Ez utóbbi megér néhány gondolatot. A jobbról és balról egyaránt felcsavarozható pótmarkolat nem merőleges a gép hossztengelyére, hanem ahhoz képest kissé előre dől. Így lényegesen kényelmesebb a fogása, akár darabolási, akár csiszolási munkát végzünk. Ugyanez a két markolatrögzítő-furat alkalmas arra is, hogy a 6-115-ös sarokcsiszolót a TT 23 típusjelű darabolóállványba rögzítsük. Ez nem csak biztonságosabbá, hanem pontosabbá is teszi a munkát. Precíz vágást biztosít nem csak merőlegesen, hanem különböző szögekben is. Nagyon praktikus például fémprofilok 45°-os gérbevágására.
Még néhány szót kell szólnunk a tárcsa rögzítéséről. Mindhárom gépen azonos helyen találjuk a tengelyrögzítő gombját, és a szorítógyűrű kulcsa is azonos a Bosch gépein, bár külön tartozékként kapható SDS gyorsbefogó anya is. A profik tudják, de a kevésbé gyakorlottak számára talán nem árt megmutatni a két tárcsarögzítő gyűrű pontos helyzetét. Fontos, hogy a felső gyűrű vállas része mindig felül legyen, mert csak így szorítja le teljes felületén a tárcsát.
Végül egy általános jó tanács a sarokköszörű használói számára. Nem szívesen írjuk le, hogy ez egy veszélyes üzemű gép, mert gondos használat mellett, és a megfelelő védőfelszerelések - munkakesztyű, védőszemüveg - alkalmazásával tökéletesen biztonságos lehet a munka. A nem elég körültekintő munkavégzés azonban súlyos balesetet okozhat, ezért sohase feledkezzünk meg arról, hogy az a tárcsa több mint tízezret fordul percenként, és az izzó szikrák is könnyen tüzet, sérülést okozhatnak.

Ajánlott fogyasztói árak:

PWS 8-125     29 500 Ft
PWS 7-125     22 900 Ft
PWS 6-115     17 730 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...