Újra a Bosch sarokcsiszolókról

Egy korábbi (2001/10-es) lapszámunkban már beszámoltunk a Bosch három legkisebb egykezes sarokcsiszolójáról. Az akkor abszolút újdonságnak számító kisgépek közül a legkomolyabbat, a PWS 8-125-öst kaptuk meg próbára, és írásunkat kiegészítettük a PWS 7-125, valamint a PWS 6-115 típusjelű sarokcsiszolókkal. A közelmúltban sikerült megkaparintanunk ez utóbbi két gépet is, sőt melléjük újra visszakérhettük a legnagyobbat, így viszonylag objektíven összehasonlíthattuk a három barkácsgépet.

Emlékeztetőül az alapadatok. A PWS 8-125 CE "electronic" felvett teljesítménye 800 W, tárcsaátmérője 125 mm, és ez a gép ún. konstans elektronikával van ellátva. Ez részben alkalmas a tárcsa fordulatszámának szabályozására 2800 és 11000 fordulat/perc értékek között, másrészt biztosítja a beállított fordulatszám megtartását a terheléstől függetlenül. Ugyanez az elektronika gondoskodik a bekapcsolás utáni lágy felfutásról, hogy a gép ne ugorjon ki a kézből, és ne csapja le a biztosítékot.
A konstans elektronika persze csak a maximális teljesítmény-határon belül, és az engedélyezett legnagyobb áramfelvételig növeli a nyomatékot, illetve tartja a beállított fordulatot. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy amikor leszabályozzuk a fordulatszámot, akkor a teljesítményt is leszabályozzuk, hiszen az elektronika nem engedélyezheti az áramerősség korlátlan növelését. Magyarul; a kisebb fordulatszámokon a gép könnyen lefojtható, amikor azonban a szabályozó tárcsát feltekerjük a maximumra, akkor "bikaerőssé" válik.
Persze a fordulatszám leszabályozása nem is az alapfunkciók - darabolás, csiszolás - gyakorlása közben szükséges, sokkal inkább a kiegészítő tartozékok használatakor. A sarokcsiszoló megvásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy viszonylag sokféle csiszoló-, dörzsölő-, tisztítókorong kapható hozzá külön tartozékként. Az M14-es menetű munkatengelyre közvetlenül felfoghatók a különböző fazékkefék, korongkefék, kúpkefék. A rugalmas anyagú csiszolótányérok az eredeti rögzítőgyűrűkkel foghatók fel, amelyre a legkülönbözőbb csiszolópapírok helyezhetők. A csiszolás, dörzsölés, tisztítás műveleteinél már sokkal inkább szükség van az alacsonyabb fordulatszámokra, és itt a nyomatékigény is kisebb. Arra persze vigyáznunk kell, hogy a túl kis fordulatszámokon ne fojtsuk túlságosan le a gépet.
A 8-125 és a 7-125 típusjelű sarokcsiszolók amolyan kétpetéjű ikreknek tekinthetők; a kisebbik 720 W-os és a nagyobbik 800 W-os teljesítménye közötti különbség nem nagyon érzékelhető, a külsejük pedig gyakorlatilag azonos. Alapvető különbség inkább a fordulatszám-szabályozás, ami csak az electronicban van. A 6-115-ös kisebb tárcsavédője is csak akkor érzékelhető, ha közvetlenül egymás mellé tesszük a gépeket. Mindháromnál azonos viszont a bajonettzáras rögzítés a tárcsavédőn, az érintésre kipattintható kapcsológomb, és a pótmarkolat rögzítési lehetősége.
Ez utóbbi megér néhány gondolatot. A jobbról és balról egyaránt felcsavarozható pótmarkolat nem merőleges a gép hossztengelyére, hanem ahhoz képest kissé előre dől. Így lényegesen kényelmesebb a fogása, akár darabolási, akár csiszolási munkát végzünk. Ugyanez a két markolatrögzítő-furat alkalmas arra is, hogy a 6-115-ös sarokcsiszolót a TT 23 típusjelű darabolóállványba rögzítsük. Ez nem csak biztonságosabbá, hanem pontosabbá is teszi a munkát. Precíz vágást biztosít nem csak merőlegesen, hanem különböző szögekben is. Nagyon praktikus például fémprofilok 45°-os gérbevágására.
Még néhány szót kell szólnunk a tárcsa rögzítéséről. Mindhárom gépen azonos helyen találjuk a tengelyrögzítő gombját, és a szorítógyűrű kulcsa is azonos a Bosch gépein, bár külön tartozékként kapható SDS gyorsbefogó anya is. A profik tudják, de a kevésbé gyakorlottak számára talán nem árt megmutatni a két tárcsarögzítő gyűrű pontos helyzetét. Fontos, hogy a felső gyűrű vállas része mindig felül legyen, mert csak így szorítja le teljes felületén a tárcsát.
Végül egy általános jó tanács a sarokköszörű használói számára. Nem szívesen írjuk le, hogy ez egy veszélyes üzemű gép, mert gondos használat mellett, és a megfelelő védőfelszerelések - munkakesztyű, védőszemüveg - alkalmazásával tökéletesen biztonságos lehet a munka. A nem elég körültekintő munkavégzés azonban súlyos balesetet okozhat, ezért sohase feledkezzünk meg arról, hogy az a tárcsa több mint tízezret fordul percenként, és az izzó szikrák is könnyen tüzet, sérülést okozhatnak.

Ajánlott fogyasztói árak:

PWS 8-125     29 500 Ft
PWS 7-125     22 900 Ft
PWS 6-115     17 730 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...


Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...