Gyerekfigyelő berendezések

A szülők lelke csak akkor nyugodt, ha folyamatosan szemmel tarthatják csemetéjük minden mozdulatát. Sajnos a mindennapi teendőik mellett a folyamatos jelenlét nehezen megvalósítható. A kereskedelemben kapható eszközökkel vagy az általunk kialakított egyedi rendszerekkel könnyen megoldható gyermekünk "távoli" figyelése.

Audio rendszerek

Kézenfekvő megoldás, hogy gyermekünk hangját továbbítsuk arra a helyre, ahol a szülő tartózkodik. Az egészen pici gyermekek napjaik nagy részét alvással töltik, amikor sírni kezdenek a személyes megjelenésünk kötelezővé válik. A hang továbbítása kétféle módon történhet: villamos vezetékeken keresztül vagy rádióhullámok segítségével. Könnyen belátható, hogy a vezetékes rendszer nem igazán komfortos, hiszen a vezetékek elhelyezése miatt a rendszerünk helyhez kötötté válik. A rádiós rendszer a - hatótávolságtól függően - elég nagy szabadságot jelent a szülők, felügyelők számára.
Az egyszerű rádióátvitellel működő bébimegfigyelő rendszer lényege, hogy a baba mellett elhelyezett rádióadó a gyermek hangját folyamatosan sugározza a vevő felé. A szülőnél lévő vevőegység a hangszórón keresztül adja tovább a vett hangokat, így a szülő a gyermekét folyamatosan hallhatja. A rádióadót a gyerek közelébe kell elhelyezni 1 m-es távolságon belül, a mikrofonnal a fejecskéje felé fordítva. Az adóegység mikrofonjának érzékenysége állítható, így könnyen meghatározhatjuk azt, hogy mi legyen az a leghalkabb neszezés, melyet közvetít a rendszerünk. A bébi egységen ez igen egyszerű: addig forgatjuk a mikrofonérzékenység állítógombját, amíg az adó adásba kapcsolt jelzőfénye világít, illetve éppen elalszik. Ha ezt olyankor tesszük, amikor a baba halkabb, a hangosabb zajok (köhögés, sírás stb.) egészen biztosan működésbe hozzák az adóegységet. Ha a szülő a szobától távol van, fontos lehet az is, hogy a baba milyen hangerővel jelez. A Philips SC365 vevőegységén egy folyamatos fényjelző jelzi a vett hangjelek intenzitását is, melyből könnyen látható, hogy mennyire komoly az ügy. Természetesen a vevőegység által sugárzott hang ereje is változtatható egy állító gomb segítségével.
Gyakran előfordulhat, hogy a közelben van másik adóegység is, mely megzavarhatja a rendszer működését. Ez a probléma könnyen kiküszöbölhető azzal, ha az adó- és a vevőegységeken lévő csatornaváltó kapcsolókat egy másik állásba kapcsoljuk, így a kommunikáció zavartalanul folyhat. Általában ezek a rendszerek kettő csatornával kerültek kialakításra, de kaphatóak olyan készülékek is, melyek több csatornával is rendelkeznek.
Másik megoldás ezen a területen is a digitális technológia segítségével született. Az adó a mi fülünk számára rejtett jelet is sugároz, így a vevő azonosíthatja, hogy az adott adás a saját adójától jött-e vagy sem. Kaphatóak olyan készülékek is, melyek beépített kódolását változtathatjuk (Babyphone BM 400) illetve olyanok is (Babyphone BM 800 CHAMP), amelyeknél az általunk megadott személyes kód alapján más bébiőrző vétele teljesen kizárt. A Philips SC475 típusú figyelőrendszere a legújabb DECT (Digital Enhanced Cordless Technology) rendszert használja. Ez a rendszer is biztosítja számunkra a maximális biztonságot, azaz idegen adó zavart nem okozhat számunkra.
1A kereskedelemben kapható rádiós testőrök hatótávolsága általában 250-300 méter, ami az árnyékoló hatásoktól függően folyamatosan csökken. Tehát a falakkal határolt lakásban ez a távolság néhányszor 10 m-re is rövidül. Természetesen a folyamatos kapcsolatot személyesen ellenőrizni nem tudjuk, a gyártók erre fejlesztették ki azt a megoldást, hogy az adó és a vevő általunk nem hallható módon folyamatos kapcsolatot tart. Amennyiben ez a kapcsolat 30 másodpercnél hosszabb időre megszűnik, úgy a szülőnél lévő egység fény- és hangjelzéssel is figyelmeztet.
A vevő- és adóegységek egyszerűbb esetben elemmel működnek. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy az egységeket szabadon áthelyezhessük. Különösen fontos ez a vevő oldalán, hiszen a lényeg számunkra az, hogy a szülő ne legyen helyhez kötve. Az adóegységek kb. 30 órán keresztül képesek elemmel működni, míg a vevőegységek 12-15 órán keresztül üzemképesek. Az elemek elhasználódásáról vagy az akkumulátorok alacsony töltöttségi fokáról minden esetben figyelmeztető jelzést kapunk. A legtöbb típushoz csatlakoztatható hálózati feszültségről üzemelő tápegység is. Ez teljesen megfelelő lehet számunkra a bébi adóegységénél, hiszen a picik általában egy helyben maradnak. A vevőegységnél ez a megoldás akkor jöhet szóba, ha a szülő nem váltogatja gyakran a tartózkodási helyeit a lakáson belül. Akkumulátort csak abba az egységbe tegyünk, amely képes a hálózati feszültségről feltölteni azt.
A DBS 1800 comfort digitális vezeték nélküli bébiszitterbe az akkumulátortöltő és az akkumulátorok is beépítésre kerültek, és különleges, behajtható 230 V-os csatlakozó dugóval rendelkezik, mellyel közvetlenül csatlakoztatható a hálózati feszültségre, minden fajta külső kábel és adapter nélkül. A Philips vevőegységeihez közvetlen töltő-tartó aljzat kapható, mellyel a vevőegység akkumulátorainak töltése különösebb odafigyelés nélkül, egyszerűen megoldható.
Bébifigyelő berendezéseink számos aprósággal felszerelve további segítséget és kényelmet nyújthatnak használóiknak. Általában a vevőegységhez övcsat is tartozik, megkönnyítve a folyamatosan mozgó szülő helyzetét. A Philips SC465, 467, 475 bébiegységeken kis éjszakai lámpa világít, mely segít a felriadt babának a tájékozódásban. Kapható olyan egység, ami kis hőmérőt tartalmaz, és folyamatosan jelzi a baba melletti szobahőmérsékletet. Gondolva a későbbi felhasználhatóságra is a Philips SC467, 475 és a Babyphone BM 1000 Maxi egységek kétirányú kommunikációra is képesek. Ez azt jelenti, hogy a szülő egysége is képes adásra, így a síró kicsinek a mama is oda tud szólni a rádión keresztül. A mama hangja - még távolról is - nyugtatólag hathat. Amikor a kicsi felnő, a család hagyományos adó-vevő rendszerben is használhatja a berendezéseket. Figyelembe véve a BM 1000 Maxi 1000 m-es hatótávolságát mindez nem elhanyagolható szempont.

Video és audio rendszerek

3Úgy mondják, hogy csak azt hisszük el, amit a szemünkkel látunk. Ha a baba hangját hallva nem vagyunk biztosak abban, hogy minden rendben van, akkor bizony rá kell néznünk. A megoldás tehát a kamerával felszerelt megfigyelő rendszer. A baba ágyához a babaszobába egy kis méretű fekete-fehér vagy színes kamera kerül felszerelésre. A kamera által mutatott kép a monitoron megjelenik. A szülő figyelemmel kísérheti gyermeke minden mozdulatát. Ilyen rendszert könnyen összeállíthatunk mi is.
Az 1. ábrán vázolt rendszer is ezt az egyszerű sémát követi. A B-Cam-10 miniatűr kamerához csatlakoztatjuk a szükséges RCA dugót és táp adaptert. A megvásárolt kábel két végére felszereljük az RCA 4csatlakozókat. Csatlakoztatjuk a DC 12 V egyenfeszültséget és a jelátviteli kábelt a kamerához. A kábel másik végét rákötjük a televízió AV (Video IN) bementére. A TV-t bekapcsoljuk és az AV csatornára állítjuk. A képernyőn a kameránk képét láthatjuk. Mozgassuk a kamerát a megfigyelendő helyszín körzetében, és a TV képernyőjén ellenőrizzük, hogy a kamera melyik elhelyezkedésénél kapjuk a legtökéletesebb képet a baba ágyáról. Jelöljük ki ezt a helyet, és rögzítsük oda a kamerát. Rejtsük el a kábeleket, amennyire csak lehet. Ezután mindig megfigyelhetjük csemeténket csak a televíziót kell néhány pillanatra az AV állásba kapcsolni. Ennek a rendszernek a hátránya az, hogy bár látjuk a kicsit, de a hangját nem halljuk. Célszerű ilyenkor a rádiós bébiszitter használata is.
Ha komplett audio és video rendszert szeretnénk, akkor szükségünk van egy mikrofonnal kombinált kamerára. A 2. ábra egy ilyen rendszert mutat. A kereskedésben kapható komplett készletben lévő Xcam színes kamera beépített mikrofonnal rendelkezik. A felszerelésnél ugyanúgy járunk el, mint az előző esetben, de most a készlethez kapott komplett kábellel a mikrofon jelét is csatlakoztatjuk a televízió Audio IN csatlakozójához. A 12 V egyenfeszültség csatlakoztatása után a kamera üzemkész, és folyamatosan adja a video, a mikrofon pedig az audio jeleket a televízió számára. A TV bekapcsolása után az AV csatornán folyamatosan színes képet láthatunk egyszerű hanggal kombinálva.
A folyamatos megfigyelésnek nem csak biztonsági lehetősége van. Gyermekünk akkor produkálja a legérdekesebb és leglátványosabb "életgyakorlatokat" amikor senki sem látja. Ha mi láttuk is, sajnálkozva gondolunk arra, hogy ezt szívesen megosztanánk a család más tagjaival is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a kamera által adott képet videokazettán rögzítjük. Nem kell mást tennünk, mint a 3. ábra alapján kell módosítani a megfigyelő rendszerünket. Az ábrán jól látható, hogy a rendszer egy audio/videó bemeneti kontrollerrel bővült, amely lehetőséget nyújt, hogy a kamera képe és hangja egyidőben a televízió bemeneteire és a videó bemeneteire is eljusson. Most már nincs más hátra, mint a videomagnót felvételre kapcsolni, és a kész felvételeket idővel átnézni, megvágni.
Amennyiben háromcsatornás bementi kontrollert vásárolunk, akkor három különböző kamera jelét tudjuk fogadni. A kiválasztó kapcsolóval bármelyik kamerát a TV és a videomagnó bemenetére tudjuk állítani. Így megoldható az, hogy a babát három szoba valamelyikében is hagyva, folyamatosan megfigyelés alatt tudjuk tartani, és ez idő alatt felvétel is készülhet róla. Ebben az esetben részben megoldottuk a helyhez kötöttség problémáját is.
Természetesen mindez csak akkor megfelelő, ha elviseljük a kábelezéssel járó átmeneti gondokat. Ha nem, akkor valamilyen rádió-átviteli rendszerben kell gondolkodnunk. Az Xcam2 rendszer erre ad megoldást. A 4. ábrán látható a rendszerséma. A kamera a folyamatosan érzékelt jeleket nagyfrekvenciás tartományban sugározza a vevő egység felé maximum 25 m távolságra. A vevőegységhez csatlakoztatott televízió AV csatornáján a kép és a hang figyelemmel kísérhető. Természetesen a televízió felé irányított audio/video jeleket ebben az esetben is megoszthatjuk a bementi kontrollerrel, így folyamatos felvétel készülhet a videomagnó segítségével.
Ezt a rendszert több kamerával csak úgy lehet bővíteni, hogy csak annak a kamerának a tápfeszültségét kapcsoljuk be, amelyik adását venni szeretnénk. Szerencsére mindezt távirányítóval is megtehetjük, ha az 5. ábrán bemutatott rendszert építjük ki. Az ábrán látható, hogy egy vevőt kell a lakás valamelyik 230 V-os dugaljába elhelyezni, és ez a villamos hálózaton keresztül kapcsolja be a kamerát a saját tápegysége segítségével. A rendszerhez kapható távkapcsolóval könynyedén tudjuk a vezérelni, azaz bekapcsolni a kívánt helyiség kameráját. Bárhol is helyezzük el gyermekünket, az adott kamera beindításával figyelemmel kísérhetjük csemeténk napját. Ne felejtsük el azt sem, hogy az esetlegesen beiktatott audio/videó kontroller második kimenet jeleit nem csak egy videomagnóra köthetjük, hanem egy második televízióra is. Így már két különböző helyről is megfigyelhetjük csemeténket bármelyik szobában alszik is.

Uhrinyi Attila

Néhány tanács:

  • Semmilyen bébimegfigyelő eszköz sem helyettesíti a gondos szülői felügyeletet, ezt mindig tartsuk szem előtt!
  • A kiépített kamerás megfigyelő rendszer a későbbiekben is jól jöhet a lakás biztonsági rendszerének kialakításánál.
  • Tartsuk szem előtt valódi igényinket, és ennek megfelelő rendszert vásároljunk vagy építsünk ki.
  • Bátran kísérletezzünk a kereskedőknél kapható alapelemek felhasználásával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszoba

Az otthonunkban elérhető kikapcsolódáshoz hozzátartozik a magunk által teremtett harmónia is. A megnyugtató környezetet nemcsak mi felnőttek, de gyermekeink is igénylik. A pillekönnyű, gyorsan és...


Vakondriasztó

Az Antivakond a világ legjobb elektromos vakondriasztói közé tartozik. Hangerejének és változatos hangjának köszönhetően rendkívül hatékony. A vakondon kívül hatásos a pocok, földikutya,...