Fóliával díszített üvegek

Bár elsőre meghökkentő a cím, ám napjainkban már semmin nem szokás meglepődni. Ráadásul a fóliázott üvegek a furcsaságuk mellett célszerűen hasznosak, sőt, szépek.

Az ugye tagadhatatlan, hogy otthonunk sima átlátszó üvegfelületein át jut fény a helyiségekbe. A baj csak az, hogy ugyanilyen "segítőkész" a kíváncsi pillantásokat illetően is, ami esetenként kimondottan zavarhat bennünket. Ezen túlmenően egyesek szerint az átlátszó ablak és ajtóüvegek túl unalmasak, jellegtelenek is. Ez már természetesen ízlés dolga, ám esetenként igaz is lehet. Szerencsére ezen változtatni többféle módon lehet, a legegyszerűbben fóliával Az öntapadó műanyag tapéták-fóliák között ugyanis bőségesen találhatunk ún. transzparens, azaz fényáteresztően színezett, illetve strukturált felületű fóliákat, amelyek alkalmazásával gyorsan megoldhatjuk a fentebb említett problémákat. Ám mivel az ilyen felületek mindig szem előtt vannak, és többnyire nagy a felületük, a felragasztásukból eredő kisebb nagyobb hibák leronthatják a hatásukat. Hogy ezeket miként kerülhetjük el, az kiderül az alábbi ismertetésünkből.
A transzparens tapéták általában 45 és 67,5 cm széles, 150 cm hosszúságú rövidtekercsekben (Alkor Vitrodecor), illetve 15 m hoszszú tekercsekben (Alkor, DC-fix stb.) kaphatók. A színes ornamentális és ólomkeretes mintázatú transzparens tapétákból-fóliákból is bőséges a választék.
Bármilyen gyártmányút is választunk, a felragasztásukat tekintve nincs közöttük lényeges különbség. Alapvető követelmény, hogy az üveget előzőleg megfelelően letisztítsuk le. A fóliákat ugyanis csak sima, por és zsírmentes felületre lehet megfelelően felragasztani. Az ablaktisztítás után kevés ráhagyással szabjuk ki a megfelelő méretű tapétadarabot, amelynek méretét nem árt az üvegfelülethez igazítva is ellenőrizni (1). A ráhagyás oldalanként 10-10 mm legyen, a felesleget vonalzó mellett éles késsel vágjuk le (2).
A tapéta darabot általában száraz üvegfelületre szokás felragasztani, ám az Alkor tapétáknál mód van a nedves ragasztásra is. Ez megkönynyíti a tapéta buborék- és ráncmentes felragasztását, sőt frissiben még teljesen le is szedhetjük, ha nagyon rosszul sikerült a felillesztése. A leszedett anyagot természetesen újra felhasználhatjuk. A nedves ragasztáskor kézi permetező segítségével nedvesítsük be az üveg teljes felületét (3), és majd erre a nedves felületre simítsuk fel a fóliát. A nedves, illetve a száraz üvegre ragasztható transzparens fóliákat ugyanúgy kell a továbbiakban az üvegre illesztenünk, és lepréselnünk.
Előbb 5-10 cm-nyire húzzuk le a tapétáról a védőpapírt, majd az egyenesre vágott szélt ragasszuk a keret felső részére (4). Ezt követően a védőpapírt lassan húzzuk lefelé, és középen egy ablaktisztító gumilapáttal rögzítsük hosszában a fóliát (5). A középen még enyhén felragasztott tapétát most már középről a szélek felé, fentről lefelé haladva simítsuk az üvegre, majd az esetlegesen keletkező hólyagokat a gumilapát, vagy műanyag jégkaparó lapát segítségével igyekezzünk kinyomni a fólia alól. A tapéta elsimítását megkönnyíthetjük, ha a szerszámok alá vizet permetezünk (6).
Száraz felragasztáskor óhatatlanul légbuborékok keletkeznek, amelyeket az ablaktisztító gumilapáttal lassan a szélek felé haladva folyamatosan nyomjunk ki a tapéta alól (7). A nedves ablakfelületen ez könnyebben megy, csak arra ügyeljünk, hogy a műanyaglapát sarkával közben nehogy megsértsük a fóliát. Ha közben meggyűrődne, akkor óvatosan húzzuk fel az üvegről, majd kis idő elteltével középről most is kifelé simítva ragasszuk újból vissza. Ha a buborékokat nem sikerült a szélek felé nyomkodva eltávolítani, akkor hegyes tűvel szúrjuk át a fóliát, a kis lyukon préseljük ki alóla a levegőt, majd jól nyomjuk az üvegre.
Ha már az összes légbuborékot kinyomkodtuk a fólia alól, a felesleges anyagszéleket éles késsel közvetlenül a gitt vagy a keret mellett vágjuk le (8). E művelethez használjunk fém, vagy műanyag vonalzót, hogy a vágás vonala egyenes legyen. Végül a fólia egész felületét, de különösen a széleket még egyszer erősen simítsuk le, hogy a ragasztóréteg tökéletesen feltapadjon az üvegre. A nem kellő tapadására az apróbb opálos foltok figyelmeztetnek bennünket, amit puha ronggyal átdörzsölve szüntethetünk meg. Megjegyezzük, hogy a teljes felületén átfóliázott üvegfelületek nemcsak dekoratív hatásúak, de biztonságosabbak is, mert a rugalmas fólia még törés esetén is összetartja a darabokra hasadt táblát. (Ez persze fokozottan igaz az ún. biztonsági fóliákra.)
Nem mindegy viszont, hogy hová ragasztjuk fel a különféle üvegtapétákat. A fényvédő tükörtapétákat a külső ablakok külső felületére célszerű felragasztanunk, hogy fényvisszaverő képességük kellően érvényesüljön. Tisztításukkor bő tisztítószeres vízzel mossuk le a felületüket, majd lágy, puha textíliával töröljük szárazra a fóliát. A strukturált felületű fóliákat üvegablakoknál a külső ablak belső felére érdemes felragasztani, mert itt kevésbé porosodnak. Tisztításukkor mintáikból benedvesítésüket követően tisztítószeres vízzel, és puhaszőrű kefével távolítsuk el a mintázatukba rakódott porréteget, majd tiszta nedvszívó ronggyal áttörölve szárítsuk le.

2 3 4

A színes, transzparens tapétákat viszont a belső ablakok helyiség felőli oldalaira ragasszuk fel, hogy színeik és üvegszerűségük kellően érvényesüljön. Ezek ugyanis akkor a leghatásosabbak, ha az üvegen keresztül hatol rajtuk át a fény.
A strukturált felületű üvegtapétákat természetesen alkalmazhatjuk az átlátszó üvegfelületek betétjeként is, és ekkor csak bizonyos részeiket kell fóliával leragasztanunk. Ilyen esetekben azonban lényeges az elhelyezésük, valamint a mintázat jellegéhez igazodó pontos méretre szabásuk, no meg a darabok pontos felillesztése. Az így "mintázott" ablak- és ajtóüvegek nagyon attraktív látványt nyújtanak, mint ahogyan a színes transzparens fóliákkal bevont lámpaernyők is (9). Ezek kialakításához azonban áttetsző anyagból készített opál ernyő is szükséges, míg a hangulatos oszloplámpa (10) színes fényjátékát biztosító bevonatát közönséges ablaküvegből levágatott darabokra, kívülről ragaszthatjuk fel. A világítótestek ernyőire ragasztott fóliáknál azonban ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek izzók közelébe, mert a lassan felhevülő ernyőkre ragasztott tapéták a meleg hatására egy idő után a szélek felöl felválhatnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fólia, üveg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveg

Az üveget számtalan célra felhasználjuk; csomagolásra, lakásdíszítésre, térhatárolásra, hőszigetelésre... Amikor egy nyílászáróba üveget kell választani sokféle szempontot kell figyelembe venni:...


Biztonsági üveg

Az üveget kiváló tulajdonságai (fényáteresztő képesség, átláthatóság, keménység, esztétikum, vegyi ellenálló képesség stb.) miatt széles körben alkalmazzák. Az előnyei mellett azonban tekintetben...