SPARKY sarokcsiszoló

Jellegzetes sötétlila színéről már messziről megismerjük a Sparky gépeit. Rövid próbára ezúttal az M720E típusjelű egykezes sarokcsiszolót kaptuk meg. Hangsúlyozzuk, hogy hosszú távú nyúzópróbára ritkán van lehetőségünk, rövid ismeretségünk pedig rendszerint csak ahhoz elegendő, hogy véleményünk alakuljon ki a használhatóságról, a gép felépítéséről, a megmunkálás finomságáról. Azt, hogy folyamatos használatban meddig bírná a strapát, csak akkor tudnánk meg, ha idő előtt valamilyen meghibásodás lépne fel. A Sparky sarokcsiszolónál ilyen meghibásodás nem jött elő próbáink során.

Az M720E felépítésében teljesen klasszikusnak mondható. Ha a lila színt és a matricákat másmilyenre cserélnénk, bármelyik hasonló márkával összetéveszthetnénk. A gép teljesítménye 720 W, ami viszont tekintélyesnek mondható az egykezes kategóriában. Elegendő erőt biztosít a 125 mm-es tárcsa meghajtásához. A kimenő tengely fordulatszáma 2800 és 10 000 ford/perc között szabályozható az elektronikus fordulatszám-szabályozó segítségével, melynek kezelő kereke a gép hátulján található.
A fordulat-szabályozásban lévő lehetőségre lejjebb még visszatérünk, most inkább folytatjuk a bemutatást. A kapcsológomb megoldás már más gépekről ismerős. Jellegzetessége, hogy a kikapcsoláskor elég megbillenteni, és magától kipattan. Elektronikus tengelyfék viszont nincs rajta, csak a lepörgés után szabad letenni. A pótmarkolat becsavarással rögzíthető a gép két oldalára, a védőtárcsa pedig ugyancsak csavaros bilinccsel a 43 mm átmérőjű nyakrészre.
Az átmérő nyilván nem véletlenül ismerős, azonos a fúrógépek euronormás nyakrészével, és ezzel rögzítési lehetőséget biztosít az állványos befogáshoz. Most kapcsolódunk vissza a fordulat leszabályozásának lehetőségéhez. 2800-as percenkénti fordulatszámmal már bátran meghajthatunk köszörűkorongot vagy akár polírozó tárcsát is, így gépünk az eredeti funkción kívül jóval univerzálisabban kihasználható.
Néhány szó a gyakorlati tapasztalatokról. Kis méreteihez képest tekintélyes súlyú darab, a motorburkolaton kívül minden öntött alumíniumötvözetből készült. Az elektronika hatására bekapcsoláskor a gép nem ugrik ki a kézből, szép lassan pörög fel, bár ugyanígy lassan is pörög le. Nem csendes, de tapasztalataink szerint az a bizonyos finom hang nem feltétlenül a minőség jellemzője. A Sparky gépnél jól hallható csörgő hanggal már sok - profi gépeket gyártó - márkánál találkoztunk. A tárcsacsere egyszerű, a tengely reteszelésére egy klasszikus reteszgomb szolgál, és a rögzítőgyűrű oldására szolgáló kulcs is "szabványos".
Az M720E kiskereskedelmi ára 17000 Ft körül van, ez arányos a gép tudásával. Van egy elektronika nélküli változata is (M720) 15 600 Ft-ért, szerintünk a fordulatszám-szabályozás lehetősége megéri a csekély árkülönbséget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Csiszolótárcsák sarok köszörűkhöz

A sarokcsiszolókkal természetesen nemcsak daraboló munkákat lehet végezni, megfelelő tárcsák felületcsiszolásra is alkalmazhatók. A durva egyenetlenségek lecsiszolásához többnyire speciálisan...