Gyopár lambériák és hajópadlók

A falburkolatok legtermészetesebb változata a fa lambéria. A tömörfa burkolatokkal természetes melegséget vihet lakásába. A Gyopár faburkolatok a legjobb északi fenyő faanyagok felhasználásával készült minőségi termékek. A gyártásfolyamat fontos elemei a kíméletes művi szárítás, és a mai legmodernebb felületképzési eljárás, a német Weing-Hydro technológia alkalmazása. A faburkolatok felülete a csiszolt felületnél is simább, csillogó bútor minőségű. A gyártás utolsó fázisában a szálakat gondos kezek, nagy szakértelemmel válogatják a megfelelő minőségi osztályokba. A válogatás minősége mindig tökéletes és folyamatosan egységes.

Azért hogy a felület a felhasználásig tiszta maradhasson, a burkolatokat kötegenként fóliába csomagolják. A fóliák átlátszók, hogy a felhasználó is lássa, mit vásárol. A vásárlás megkönnyítésére a kötegeket egyenként termékleírással, és felhasználási ismeretekkel látják el. A Gyopár tömörfa burkolatok Magyarországon készülnek, vásárlói a magyar feldolgozóipart támogatják.
A lambériák luc- és erdeifenyő alapanyagokból készülnek. A legvékonyabb és egyben legolcsóbb változatuk 9 mm vastag. Felhasználását csak beltéri falburkolatként javasoljuk, megfelelő (30-40 cm gerinctávú) alátámasztásra helyezve, lambériakapcsos rögzítés alkalmazásával. Az általános célú lambériák 12,5 mm vastagok, beltéri fal- és mennyezetburkolatnak is alkalmasak. Felhasználhatók 40-50 cm gerinctávolságú alátámasztásokra szegelve, vagy kapcsos rögzítéssel.
Tetőterek és ereszaljak burkolatára használatosak a 14 mm vastag lambériák. Ezt a vastagságot önállóan nem gyártják, német importból szerzik be. Északi lucfenyőből készül. Két szélességi méretben, 121 és 146 mm kapható. A rendelhető hosszúságok: 3, 4,2 és 5,1 m.
A legvastagabb Gyopár lambéria a 20 mm vastag fózolt hajópadló. Kifejezetten kültéri ereszaljhoz és falburkolatokhoz ajánljuk. 50-60 cm széles alátámasztásra szegeléssel rögzíthető. A kültéri felhasználásnál a lambériákat közvetlen víznek kitenni nem lehet, és előzetesen favédő szerekkel kell kezelni. A hajópadlókat padlóburkolatnak, járófelületnek ajánljuk. A hajópadló burkolatok összeillesztése után - a lambériákkal ellentétben - hosszirányú mintáktól mentes folytonos felületet képeznek.
Felhasználási szabályok

A tömörfa burkolatok 12% nedvességi értékre vannak szárítva, de a tárolás során a levegőből a környezeti nedvességhez igazodó páratartalmat vesznek át. Felhasználás előtt a csomagokat kibontva, a szálakat szétterítve a felhasználás helyén szükséges tárolni, a felhasználás helyén jellemző nedvességtartalmi szint eléréséhez. Ezzel elkerülhető a későbbi feldagadás vagy szétszáradás lehetősége. Ez a módszer is csak akkor alkalmazható, ha a felhasználás helye elérte végleges nedvességi szintjét, a falak vakolata kiszáradt, a betonozott felületek többletnedvességüket már elvesztették. Friss építésű, még száradó helységekben a fa burkolatok tökéletes illeszkedése nem garantálható. A fa lélegző anyag, ez egyik fő erénye, de mivel a nedvessége változásával arányosan külméretei is változnak, így ez a tökéletes beépítést nagyban megnehezítő tényező is.
A Gyopár Vállalkozás Egger Eurostrand OSB termékek nagykereskedelmi forgalmazója is. Az EUROSTAND OSB alapanyaga az erdőnevelés során a legerősebb egyedek növekedésének elősegítése érdekében kitermelt erdeifenyő faanyag. Ezt azért lényeges kiemelni, mert ehhez a gyártástechnológiához nincs szükség erdők letarolásához. Épp ellenkezőleg, hisz a felhasznált alapanyag az erdő egészséges fejlődése érdekében az erdőnevelés során kivágott, a legnagyobb fák által elnyomott egyedekből kerül ki.
Az EUROSTRAND OSB nagyszilárdságú, ragasztókötésű, három rétegből préselt lemez, melynek egyes rétegei azonos szálirányban elrendezett nagyméretű forgácsokból állnak. Az egymás után következő rétegek száliránya az alatta lévőre merőleges. A OSB lap felülete és a középső rétegekben zárt, homogén szerkezete világos fenyő színű, elszíneződött forgácsoktól, kéregdaraboktól garantáltan mentes.
A különlegesen nagy kb. 150 mm hosszú 0,4 mm vastag forgácsok minden rétegben optimális irányszöge teszi a lemezeket különösen alkalmassá építőipari alkalmazásokhoz, ahol fontos a magas mechanikai szilárdság, a méretpontosság és mérettartás nedves körülmények közt is, valamint a sima homogén felület.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laminált padló

A korszerű technológiával készült laminált padló igen változatos szín- és mintaválasztékkal, különféle kopásálló műgyanta bevonattal ellátott padlóburkoló, alapanyaga 90%-ban faőrlemény....


Építőanyag és hőtechnika

Kevesen gondolnák, hogy amikor egy épület fűtésrendszerének optimális kiválasztásáról gondolkozunk, akkor alapvető szempontként kell mérlegelnünk a ház építőanyagát is. Az összefüggésekről Dr....