Megfoltozott gipszfal

1Változnak az idők, és ruhaneműink helyett manapság inkább a válaszfalakat szokás foltozni, feltéve, hogy azok gipszkartonból készültek. Ezek ugyanis elég könnyen sérülnek, elég, ha a bútorok átrendezésekor az asztal sarka durván az ilyen falnak nyomódik, és annak máris megroppan a felülete. Ha nem is szakad be, de morzsalékossá válik a kartonréteg alatt, és az ilyen hibákat jobb, ha azonnal kijavítjuk.

A kis sérülésekhez elég, ha a kifaragjuk, vagy fűrésszel kivágjuk a hibás részt (1). Egy kisebb farostlemezből szabjunk ki a nyílásnál 30-30 mm-rel nagyobb darabot, közepébe fúrjunk kis lyukat, abba meg fűzzünk erős zsineget. A farostlemez-darabot próbáljuk átlósan a lyukon át a falüregbe tolni (2), és ha sikerült, kiemelése után a széleire nyomjunk ragasztópisztolyból lassan kötő ragasztót (3). A foltfedést ezt követően gyorsan megint dugjuk a nyílás mögé, és a zsineget meghúzva préseljük a fal belső oldalára. Amint a ragasztó megszilárdult, 3keverjünk egy jó adag gipszet, ami elég sűrű legyen, majd spatulyával teljesen töltsük fel vele a mélyedést (4). A befoltozott részről ezt követően simítólappal húzzuk le a felesleges anyagot, majd a folt felületét teljesen simítsuk egy szintbe a fallal (5). Ha tapétázva is volt a falfelület, akkor a gipszfolt teljes kiszáradása után fedjük le egy jól, a mintára illesztett tapétadarabbal, majd az új és a régi tapétát egy éles késsel vágjuk át. A régit áztatás után távolítsuk el, az újat pedig ragasszuk a régi helyére. Így a foltozás teljesen eltüntethető, szinte nyoma sem marad a javításnak.
A nagyobb sérülések kijavításához azonban másként fogjunk hozzá. A gipszkartonból készült falak általában oldalanként két-két gipszkarton lemezzel burkoltak. Ha mindkét réteg beszakadt, akkor előbb akkora nyílást vágjunk a felső rétegbe, hogy az a sérülést 50-60 mm-nyivel meghaladja. A második táblába pedig csak akkorát, hogy a sérülés éppen hogy eltűnjön. Az eltérő nagyságú nyílásokba szabjunk bele illő lapokat, majd ezeket néhány panelcsavarral összefogva, elölről ragasszuk a nyílásba, és a szélein néhány panelcsavarral is erősítsük meg a felső gipszkarton foltot. A javítás nyomait most is glettelve tüntessük el.

5

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gipszfal, gipsz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti gipszdekorációk házilag

Kertünket gipsz vagy cement felhasználásával sokféleképpen dekorálhatjuk. Az itt bemutatott, otthon is elkészíthető alkotásokból lehet virágtartó, kerti lámpabúra, mécses tartó…


Vakolatjavítás

Épületeink legkitettebb része a vakolat, ami évtizedeken keresztül védi házunkat a természet viszontagságaival szemben. A hőmérsékletingadozás, a nedvességtartalom változása és a mechanikai...