Ívelt falak, boltívek gipszkartonból

A gipszkarton rendszerek elterjedésével új lehetőségek nyíltak nemcsak az építők, de a lakásukat felújítók számára is. Gipszkartonból viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet válaszfalakat kialakítani, álmennyezetet készíteni, és az elöregedett vakolatot is simára varázsolhatjuk velük. Ez ma már nem okoz problémát az átlagos ismeretekkel bírók számára.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a gipszkarton lapok alkalmasak ívelt felületek kialakítására is. Pontosabban ezt többnyire csak az erre szakosodott szakemberek képesek megvalósítani. Ehhez ugyanis kellő gyakorlat és a lapoknak az alapos ismerete szükséges. Mármint ha normál lapokból készítik el. A gipszkarton lapoknak azonban vannak szárazon hajlítható változatai is, amelyekkel ugyanolyan könnyű dolgozni, mint a sík lapokkal.
Mint azt említettük, a sík lapok még szárazon is hajlíthatók, persze csak mértékkel. Nedvesítve a hajlítási sugár mérete jelentősen csökkenthető, ez esetben az egyenletes nedvesítés a siker kulcsa. Természetesen a lapok vastagsága is behatárolja a hajlíthatóság mértékét. A 6,5 mm-es lemezek szárazon 1m-es, nedvesítve viszont akár 30 cm-es sugárban is meghajlíthatók. A 9,5 mm vastag gipszkarton lapokat szárazon csak 2 m-es, nedvesen pedig már 50 cm-es, a 12,5 mm vastagságúakat pedig szárazon csupán 2,75 m-es, nedvesét követően pedig akár 1 m-es rádiuszban lehet meghajlítani.
Felerősítésükhöz éppen úgy vázszerkezet szükséges, mint a sík lemezekhez. A lényeg, hogy a padlóhoz és a mennyezetre már előre bevagdosott és megfelelő ívre hajlított U idomokat kell rögzíteni. A függőleges CW idomok hajlított felületnél egymástól csak 400 mm-es távolságra lehetnek. Faváz esetén is ez a mérvadó kiosztás. A meghajlított lemezek a megszokott módon csavarokkal rögzíthetők a vázra. A váz kialakítása, pontos beállítása bizony nem könnyű feladat, a hajlított gipszkarton lemezek felerősítése is elég nehézkes, így érthető, ha ilyen munkára csak kevesen vállalkoznak.
Az viszont kevésbé ismert, hogy már jó ideje beszerezhetők szárazon is könnyen hajlítható gipszkarton lemezek. Ezek különlegesen előkezelt lapok, amelyekből bármilyen ív megformálható. Jellegzetességük, hogy általában egy plusz papírréteggel megerősítve készülnek, a hajlítás megkönnyítését pedig gyári beirdalások teszik lehetővé.
A hajlítási sugár gyártmányonként változó; van, amelyik 6 mm vastagságú és belső ívre 60 cm, külsőre pedig 140 cm sugárban hajlítható. E lemezek hossza 2400 mm, szélességük pedig 1200 mm. A vázszerkezet, amire a lapokat fel lehet erősíteni hasonló az előbb említetthez. A vázra csavarokkal ívben felerősített gipszlap burkolat felületét hézagoló gipsszel kell besimítani.
Beszerezhetők más gyártmányú lapok is, amelyek az előbbinél kisebb sugarú ívre hajlíthatók. Ezek is egyik oldalukon beirdaltak, kettős karton borításúak, és kétféle irdalással gyártják őket. Az 1 cm-enkénti irdalásnak köszönhetően ezeket a modulos lapokat legfeljebb 12 cm-s, a 3 cm-eként irdaltakat pedig 32 cm-es átmérőjű hengerré lehet szárazon meghajlítani. A bevágások nem gyengítik a lapok szerkezetét, csak az ívre formálásukat könnyítik meg. Vastagságuk 6 és 12,5 mm. Normál, víz- és tűzálló kivitelben is beszerezhetők. A táblaméretük 1200x2600-3000 mm közötti.
A lapokat ragasztó habarccsal a fal felületére is fel lehet erősíteni, így akár meglévő oszlopokra is felragaszthatók. Alapfedésként 3 cm-es lapokat célszerű használni, amire azután borításként 1 cm-enként irdalt paneleket ajánlott felragasztani. Ezzel elkerülhető a csavarok glettel történő lefedése, és kialakított felület csak felületi besimítást igényel.
Az irdalt gipszkarton táblák megfelelő fém, vagy favázra erősítésével szinte bármilyen görbületű falfelület kialakítható, még a bonyolult S-alak is.
Szögletes falnyílások boltíves átalakítására is kiválóan alkalmasak a beirdalt gipszkarton lapok, de felerősítésükhöz ez esetben is megfelelően kialakított, vázidomokból összeállított tartószerkezetre van szükség. A beirdalt gipszkarton lapok alkalmazásával bármilyen, akár szabálytalan ívben hajló felületek is kialakíthatók, természetesen a megfelelő alakkövetéshez mindenkor az íveltséget pontosan biztosító vázszerkezet szükséges, ami azonban szélsőséges esetekben komoly szaktudást igényelő munka. Az egyszerűbb ívelésű falrészek kialakítását azonban bárki számára megvalósíthatóvá teszik a 3 cm-enként bevagdosott U-idomok, és az azokra felerősített, szárazon hajlítható gipszkarton lemezek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: boltív, gipszkarton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rögzítés gyorsházban

A különböző építőanyagok más és más rögzítéstechnikát igényelnek abent lakók mindennapi használatában. Hangsúlyozottan a mindennapi használatról beszélünk, melynek során képeket, dísztárgyakat,...


Egyedi mennyezetkialakítások

Az igényes mennyezetkialakítások régebben inkább csak a tehetősek lakásaiban jelentek meg, többnyire gipsz stukkók és kárpitok formájában. A csak lefestett mennyezeteket azonban már a 70-80-as...